website - ondernemen - digitaal
Jan Sinot
0

Website: onmisbaar voor de promotie van je boek

0

Wie denkt dat een auteur zijn boek alleen hoeft te promoten als hij het in eigen beheer uitgeeft, vergist zich. Heel wat uitgevers beperken zich tot het versturen van een persbericht en het onderhouden van contacten met pers en boekhandel. Hoe je de promotie ook aanpakt, de basis is een website (of een webpagina) speciaal voor je boek. Acht redenen waarom een auteurswebsite een goed idee is. Ook voor jou!

Alles op één plek

Van synopsis, bestelinformatie en recensies tot relevante onderzoeken en een blog: alles staat overzichtelijk bij elkaar gerangschikt. Dat maakt jouw website tot de meest uitgebreide en betrouwbare plaats met informatie over je boek.

De pers weet je te vinden

Een journalist die van zijn redactie de opdracht krijgt een artikel te schrijven over een bepaald onderwerp, gaat op zoek naar informatie. Heb je geen website, dan komt hij niet snel bij jou en je boek uit. Met een website wel. Want daarmee laat je zien wat je in huis hebt.

Tijdbesparing

Voor een redactioneel artikel sta je de pers natuurlijk graag te woord. Maar heeft een recensent voldoende aan de cover van je boek, dan is het handig als die op je website klaarstaat. Dat scheelt weer een paar telefoontjes of mailtjes.

Tip: Zorg voor een voldoende groot bestand (> 2 MB). Voor de digitale media is dat niet nodig, maar voor geprinte media, tijdschriften bijvoorbeeld, wel.

Recensies

Ruim op je website plaats in voor wat er over je boek is geschreven. Niet alleen beloon je de mensen die de moeite hebben genomen iets over je boek te zeggen, het dient ook als sociale bewijslast. Want zelf zeggen dat je een geniaal boek hebt geschreven, is niet overtuigend. Maar als een ander het zegt? Dan moet het wel waar zijn.

Google

Met een website speciaal voor je boek (of een webpagina op je site) scoor je goed in de zoekresultaten van Google. Grote webwinkels als Managementboek en Bol.com komen altijd wel bij de eerste tien zoekresultaten op pagina 1. Met een eigen website kun jij daartussen staan.

Tip: Claim de titel van je boek als domeinnaam. Is dit ook je website, prima. Link de URL anders door naar de juiste pagina op je bedrijfs- of auteurssite. Allereerst is dit extreem goed voor je vindbaarheid bij Google. Bovendien moet je er toch niet aan denken dat mensen op de site van een concurrent uitkomen omdat jij vergeten bent om de juiste domeinnaam vast te leggen?

Blog

Contact met je lezer is belangrijk. Schrijf blogs en plaats die op je website. Op die manier hebben bezoekers een reden om terug te komen. Stimuleer vervolgens je bezoekers om te reageren op je schrijfsels. Zo creëer je een community waarnaar mensen vaker terugkomen. Bovendien heb je een extra moment om aan je potentiële klanten te laten zien dat jij de expert bent die ze moeten hebben. Bijkomend voordeel: wanneer je volgende boek verschijnt, heb je al een groep potentieel geïnteresseerden.

Agenda

Geef je geregeld workshops of lezingen? Kondig ze dan aan op je website. Zo blijven je volgers op de hoogte en kunnen ze zien wanneer je bij hen in de buurt bent.

Tip: Maak je gebruik van een agenda? Zorg dan dat hij up-to-date is. Niks is zo sneu als een website met een agenda tot drie maanden (of meer) terug…

Webwinkel

Wie een boek schrijft, wil het ook verkopen. Maak daarom altijd een aparte pagina met bestelinformatie. Of, als je geen zin hebt om voor elk te verzenden boek naar de brievenbus te lopen, maak een bestelknop die doorlinkt naar Bol.com of Managementboek.nl. Je marge is een stuk hoger als je zelf je boek verkoopt, want de boekhandel moet ook iets verdienen.

Tip: Meld je aan voor het partnerprogramma van de hiervoor genoemde webwinkels. Je krijgt dan een klein percentage van elk boek dat gekocht wordt door iemand die via jouw site kwam.

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën