Wat doet een redacteur?

Iedere schrijver heeft er een nodig: een redacteur. Zelfs de meest ervaren schrijvers. Maar wat doet een redacteur precies en wat kan zo iemand voor jou betekenen? In deze blog een korte uitleg over dit bijzondere en veelzijdige vak.

Als jij een tekst hebt geschreven, lees je hem vaak meerdere keren na. Je herschrijft zinnen die niet lekker lopen en haalt de foutjes eruit. Tot je tevreden bent met het resultaat. Maar leg je de tekst een paar dagen weg en lees je hem daarna weer door, dan merk je direct dat het toch niet overal lekker loopt. En dat je ook fouten over het hoofd hebt gezien.

Een redacteur is gespecialiseerd in het optimaliseren van teksten. Op ervaring en gevoel weet zo iemand jouw tekst net wat scherper neer te zetten, de zwakke punten aan te pakken en natuurlijk hem taalkundig helemaal in orde te maken. Een redacteur kan op verschillende niveaus met je tekst aan de slag gaan, afhankelijk van hoe goed hij is geschreven. Hoe intensiever de redactie, hoe meer tijd (en dus geld) het kost.

Tekstcorrectie

Is een tekst goed geschreven en vlot leesbaar, dan volstaat tekstcorrectie. De redacteur let daarbij vooral op typefouten, spelling en grammatica. Denk aan het al dan niet aaneenschrijven van woorden, interpunctie en het correct gebruik van termen en afkortingen. Een must voor elke schrijver, want taalfouten horen niet thuis in een boek.

Lichte redactie

Als jouw tekst inhoudelijk in orde is, maar op zinsniveau hier en daar beter kan – denk aan lijdende vorm, naamwoordconstructies en woordherhaling – dan is lichte redactie nodig. Hiermee maakt een redacteur je tekst lekkerder leesbaar en nog toegankelijker voor de lezer. Uiteraard neemt de redacteur ook direct alle type- en taalfouten mee.

Zware redactie

Veel beginnende schrijvers hebben een intensievere redactie nodig. Schrijf jij je eerste boek? Dan is het niet raar als je daarbij nog veel fouten maakt. Niet alleen op woord- en zinsniveau, maar ook in de opbouw en structuur. Is de opbouw van je tekst niet logisch, ben je nog zoekende qua stijl en vorm of komt er veel herhaling voor in de tekst? Een goede redacteur herkent dit onmiddellijk en weet daar slimme oplossingen voor. Deze intensieve redactie tilt je boek direct naar een hoger niveau.

Herschrijven

Niet iedereen is een schrijftalent en dat is ook helemaal niet erg. Worstel jij ermee om je boodschap helder op papier te krijgen, lukt het je niet de juiste woorden te vinden? Geen nood. Een ervaren redacteur tovert jouw manuscript om tot een toegankelijk en lezenswaardig boek. Op basis van jouw teksten gaat de redacteur aan de slag. Hij of zij weet jouw gedachten en ideeën in precies de goede woorden te vatten.

Ghostwriting

Wil of kun jij je boek niet schrijven? Maar heb je zo’n belangrijke boodschap met de wereld te delen, dat die er wel uit moet? Dan kan een ghostwriter je verder helpen en het boek voor je schrijven. Het is en blijft jouw boek en jouw naam komt op de cover. Alleen neem je iemand in de arm die het namens jou schrijft.

Een ghostwriter denkt mee over de structuur en de vorm van het boek en zorgt natuurlijk voor een hoogwaardige inhoud. Zo iemand neemt je daarmee veel werk uit handen. Jij levert de inhoud – dat kan mondeling of schriftelijk – de ghostwriter maakt er een boek van.

Ghostwriting is tijdsintensief en daarom niet goedkoop. Om die kosten terug te verdienen, moet je aardig wat boeken verkopen. Natuurlijk versterkt zo’n boek ook op allerlei manieren je business. Als je dat meerekent, is het de investering meestal meer dan waard.

 

Door: Suzanna van der Laan