“Waarom wordt mijn manuscript afgewezen?”
Daar zit je dan. Weken, maanden, jaren misschien heb je op je boek gezwoegd. Vol goede moed stuurde je de tekst naar een aantal uitgevers. Maar stuk voor stuk wijzen ze jouw manuscript af. En dan ook nog met een standaardbriefje van drie regels.
Benieuwd naar de ware reden van de afwijzing? Waarschijnlijk is het een van deze vijf:
1. Het boek past niet in het fonds van de uitgeverij
Uitgeverijen maken keuzes. Ze geven niet zomaar alle boeken uit die het publiceren waard zijn. Nee, een boek moet passen bij het ‘assortiment’ van de betreffende uitgeverij. Een ‘fonds’ noemen we dat. Wie een manuscript voor een kookboek naar een sciencefictionuitgever stuurt, heeft weinig kans van slagen. Al is het boek nog zo goed. Het gaat hierbij overigens niet alleen om het genre, maar ook om de aanpak, stijl en tone of voice.
2. De kwaliteit van het manuscript is onvoldoende
Een enkele spelfout vergeeft de uitgever je misschien nog wel, maar de basis van je tekst moet kwalitatief goed zijn. Laat zien dat je verstand hebt van het onderwerp, zorg voor een heldere structuur, een onderscheidende aanpak of invalshoek en een prettig leesbare tekst.
3. Er is geen markt voor een boek als dit
Uitgeverijen zijn commerciële organisaties. Ze investeren alleen in jouw boek als ze voldoende verkoopkansen zien. Ben je van plan te schrijven over een onderwerp ‘waar nog geen enkel ander boek over bestaat’? Krab jezelf dan achter de oren. Het betekent waarschijnlijk dat er geen markt voor is.
4. De uitgeverij heeft onlangs een soortgelijk boek uitgegeven
Een goed geschreven boek voor een interessante doelgroep is nog altijd geen garantie voor publicatie. Toont jouw manuscript veel overeenkomsten met een onlangs uitgegeven boek? Dan gaat de uitgeverij waarschijnlijk niet op je aanbod in. Zorg dat je je onderscheidt. Maak duidelijk wat jou en jouw boek uniek maakt. Zet dat in het publicatievoorstel dat je naar de uitgever stuurt.
5. Je mist de ‘pr-factor’
Een goed boek is leuk, maar het moet vooral verkopen. Een auteur met de ‘pr-factor’ is voor een uitgeverij dan ook een groot pluspunt. Een bekende naam, een vlotte spreker, een groot netwerk, ervaring met marketing en handigheid met social media – het zijn allemaal voordelen die jou en je boek beter verkoopbaar maken bij een uitgeverij.
Krijg je een afwijzing? Laat je niet ontmoedigen. Zelfs een bestsellerauteur als Stephen King heeft wel eens zo’n brief op zijn deurmat gevonden. Houd vol en onthoud: succes begint daar waar de meeste mensen opgeven.
Door: Janneke Sinot