Vlaming schrijft Managementboek van het jaar 2015
Gino Van Ossel is de schrijver van het Managementboek van het Jaar 2015: Omnichannel in retail. De Vlaamse auteur ontving de bijbehorende prijs tijdens het managementboekengala, op donderdag 23 april in de Rode Hoed in Amsterdam. Natuurlijk waren we nieuwsgierig naar de overwegingen van de jury: wat scoort en wat kun je maar beter laten?
De jury kreeg ongeveer 250 boeken te verwerken. Er was een duidelijke tendens te bespeuren volgens voorzitter Maurits Bruel: “De e-books en multimedialinks zijn duidelijk in opmars en maken het lezen van een boek een steeds persoonlijker ervaring.” Tegelijkertijd was Bruel ook kritisch: “De meeste auteurs gaan in hun introductie dan ook al helemaal niet meer uit van een lineaire lezer, en vele proberen daarop in te spelen: dat verdient complimenten en vooral aanmoediging, want het kan in onze ogen nog veel beter.”
Eigen beheer? Kansloos voor de titel!
De conclusie na deze editie van het gala – en ook die van vorig jaar – lijkt dat je je boek maar beter niet in eigen beheer kunt uitgeven, als je in aanmerking wilt komen voor de titel 'Managementboek van het Jaar’. Vorig jaar vermeldde Frank Kwakman nog: “In veel in eigen beheer uitgegeven boeken misten we de hand van een redacteur en het oog van een typograaf.” Maurits Bruel deed er nog een schepje bovenop: “Een mooi boek maken is een vak, en mooie boeken ontstaan dankzij de uitgever.”
Hij heeft natuurlijk gelijk. Maar uitgevers zijn niet de enigen die mooie boeken maken. Er zijn echt wel eigenbeheeruitgaven van een hoog niveau, zeker nu zwaargewichten er steeds vaker voor kiezen om hun manuscripten zelf uit te geven. Daarbij schakelen ze professionele hulp in om de kwaliteit te bewaken. Het lijkt me een kwestie van tijd dat een eigenbeheeruitgave Managementboek van het Jaar wordt.
Shortlist
Uit het aanbod selecteerde de jury vijf titels die in aanmerking kwamen voor de prijs:
- Nieuwe Business Modellen (Jan Jonker)
- Wij zijn Big Data (Sander Klous en Nart Wielaard)
- Onderweg (Leike van Oss en Jaap van ’t Hek)
- Omnichannel in retail (Gino Van Ossel)
- De ontdekking van de toekomst (Wim de Ridder)
De rode draad in de shortlist? Het zijn allemaal boeken die vernieuwing op gang kunnen helpen. De jury bestond uit Sandra Barendrecht, Pierre Spaninks, Mirella Visser, Mireille Schrijnemaekers, Maurits Verweij en voorzitter Maurits Bruel. De beoordelingscriteria waren helder:
- de relevantie en actualiteit van het thema;
- de inhoudelijke kwaliteit, onderbouwing en toepasbaarheid;
- de kwaliteit van de uitgave: uiterlijk, multimediaal en taalkundig;
- een duidelijk onderscheidend vermogen.
“Actualiteit en onderscheidend vermogen blijken elkaar soms in de weg te zitten”, merkt Bruel op. “Als je voor de tiende keer de gouden cirkel krijgt voorgeschoteld, gaan je gedachten onwillekeurig toch uit naar Stephen Jay Gould’s klassieke essay over het gemakzuchtige kopieergedrag in schoolboeken waardoor verouderde of foute kennis tientallen jaren in het curriculum blijft zitten.”
Een verrassende winnaar, vond ook de auteur zelf. Maar Bruel had met zijn opmerking “Do not judge a book by its cover” tijdens de introductie van de boeken al laten doorschemeren dat Gino Van Ossel gewoon een heel goed boek geschreven heeft. Oordeel zelf, zou ik zeggen.
Fotografie: Jan Boeve
Door: Jan Sinot