We doen het al jaren: auteurs helpen bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. In het bijzonder ondernemers en kennisprofessionals. Ook bloggen we actief om onze doelgroep vooruit te helpen met actuele informatie en praktische tips. Toch leren wij ook zelf nog elke dag bij. In deze blog vijf tips geïnspireerd op onze dagelijkse omgang met klanten. Als ghostwriter, marketingexpert en businesscoach. Doe er je voordeel mee!
1. Ontwikkel een model
Heel wat (beginnende) auteurs worstelen met de structuur van hun boek. Roepen ze onze hulp in, dan zetten we in een structuursessie van vier uur de blauwdruk van hun boek neer. Steevast zijn mensen daar heel gelukkig mee: het geeft ze een duidelijke leidraad om te gaan schrijven. Extra leuk wordt het als een auteur ons vraagt op een niveau dieper mee te denken. Dat deden we bijvoorbeeld bij Marcel Adriaanse. Het resultaat is een intuïtiemodel, dat in zijn boek én zijn business als kapstok fungeert voor zijn gedachtegoed.
Dus de tip die wij hebben? Denk bij het opzetten van de structuur voor je boek eens verder dan het logisch rangschikken van de onderwerpen die je al bedacht. Een helder, aansprekend model kan je boek en business naar een hoger niveau tillen.
2. Zet je perfectionisme aan de kant
Een andere auteur inspireerde ons enorm met zijn voortvarendheid. Details? Die zijn aan hem niet zo besteed. Door te focussen op zijn doelen en zich niet te laten afleiden, zette hij enorme stappen vooruit. Terwijl onze ghostwriter nog zat te dubben of die ene zin niet nóg sterker kon, was hij al een nieuw product in de markt aan het zetten. En wilden wij misschien nog ergens een alinea toevoegen, dan was hij al een interview aan het regelen bij de radio.
Natuurlijk zijn details belangrijk in een boek. Maar die kun je met een gerust hart overlaten aan een redacteur (die heb je toch nodig). Richt je als ondernemer vooral op je business, daar ligt je kracht!
3. Kies je proeflezers strategisch
Proeflezers zijn er natuurlijk om feedback te geven op je tekst, zodat je bij de uitgever of drukker een manuscript kunt aanleveren waarvan je weet dat het je doelgroep aanspreekt en waarover je echt tevreden bent. Maar kies je die proeflezers strategisch, dan kun je nog veel meer aan ze hebben. Een van onze klanten haalde via een van zijn proeflezers direct al een opdracht binnen, nog voor zijn business officieel van start was gegaan. Ook slim: vraag je proeflezers meteen om een blurb of testimonial aan te leveren. Handig bij je boekpromotie!
4. Regel een auteursaccount bij Managementboek
Voor veel schrijvende ondernemers is Managementboek een interessante partner. Dat was voor ons natuurlijk niet nieuw. Wel zijn er nog meer mogelijkheden bij deze online boekverkoper dan we wisten. Ben je van plan grotere hoeveelheden van je boek via Managementboek.nl te verkopen? Dan kan het interessant zijn een auteursaccount aan te (laten) maken. Het levert je een leuke korting op én de bestellingen tellen mee in de ranking. Sta je bij Managementboek hoog in de bestsellerlijst, dan levert die zichtbaarheid weer extra bestellingen op.
Overigens heeft deze boekverkoper ook een service voor het versturen van exemplaren naar individuele kopers, maar daarvoor betaal je wel afhandel- en verzendkosten.
5. Zet je boek in voor je business
Natuurlijk, je wilt je boek goed verkopen. Maar we zeggen het vaker: alleen in boekverkoop verdien je je investering lang niet altijd terug. Een boek heeft vooral waarde als professioneel visitekaartje, als klantmagneet en als generator voor publiciteit.
Iemand die dit waanzinnig goed begrijpt, is Kristel Groenenboom, auteur van Mag ik meneer Kristel even spreken? We zien het bij vrijwel al onze klanten gebeuren, maar toen we laatst met Kristel op een terras van een lunch en de zomerzon genoten, inspireerde ze ons toch weer! Deze ‘containerqueen’ wist waanzinnig veel media-aandacht te krijgen. Ze vertelde: ‘Wat ik bij BoekenBusiness leerde voor de marketing van mijn boek, zet ik nu in voor de marketing van mijn bedrijf. Zo vraag ik me bij de ontwikkeling van een nieuw product nu ook af: hoe interessant is dit voor de pers?’
Hoeveel exemplaren je van je boek verkoopt, is in zo’n geval dus bijzaak. Als het je zo veel publiciteit oplevert dat je business er veel meer omzet door draait, heeft het zijn werk gedaan.
Door: Janneke Sinot