Van populaire blogger naar succesauteur
Het is een droom van vele Nederlanders: een boek schrijven. Maar lang niet iedereen brengt het in de praktijk. Ben je een populaire blogger? Dan is het voor jou maar een kleine stap naar een eigen boek. Voor je het weet prijkt je naam in de bestsellerlijsten.
Waarom een boek?
Waarom zou je een boek willen schrijven als je al een populaire blog hebt? Het is een voor de hand liggende vraag. Toch kan elke blogger die je in uitgeefland is voorgegaan, je het antwoord geven: een boek opent deuren. Je expertstatus neemt toe, net als je geloofwaardigheid – ‘wat gedrukt staat is waar’ – en waarschijnlijk word je vaker uitgenodigd om een lezing te geven. Dat je daar ook nog meer geld voor kunt vragen, is mooi meegenomen. Besteedt de pers aandacht aan je boek, dan bereik je in één keer een grote doelgroep. Handig voor schrijvende ondernemers die meer klanten willen. Maar ook voor mensen die hun levensverhaal met de wereld willen delen.
Zet je blog slim in
Als blogger heb je een groot voordeel ten opzichte van auteurs die ‘uit het niets’ een boek gaan schrijven. Jij hebt al naam gemaakt en een lezerspubliek opgebouwd. Dat zijn allemaal potentiële kopers van je boek. Wil je een contract binnenslepen bij een gevestigde uitgever? Ook dan is je blog een voordeel. Laat weten hoeveel bezoekers je website trekt en hoeveel nieuwsbriefabonnees je hebt. Daarmee bewijs je de verkooppotentie van je boek. Kwaliteitsuitgevers zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Ze gaan alleen met jou in zee als ze brood zien in jouw boek. Actieve bloggers hebben een streepje voor. Want auteurs die lui achteroverleunen als hun boek eenmaal verschenen is, daar zitten uitgevers niet op te wachten.
Op naar de bestsellerlijsten
Een boek is iets anders dan een blog. Je blogs achter elkaar plakken, de boel naar een drukker brengen, er een kaftje omheen laten doen en dan denken dat het een succes wordt, is te simpel gedacht. Om een succesauteur te worden is meer nodig. En dat begint met een goed boek. Je blogs zijn daarvoor natuurlijk wel een prima basis. Belangrijk is vooral dat je boek een heldere structuur krijgt, die de lezer moeiteloos naar de laatste bladzijde leidt. Zorg dus ook voor een aantrekkelijke stijl, want anders haakt hij eerder af. Ben je gewend in je blogs vooral korte zinnen te gebruiken? Dan is hier waarschijnlijk nog wat werk aan de winkel. Ook het toevoegen van cliffhangers, verwijzingen en bruggetjes om de verschillende teksten aan elkaar te koppelen, vraagt aandacht.Misschien wil je nog oefeningen, citaten, praktijkvoorbeelden en aan elk hoofdstuk een samenvatting toevoegen. Maar echt … met een goedgelezen blog ben je al dicht bij een carrière als succesauteur!
Door: Janneke Sinot