Uitgeven in eigen beheer (1) – De beste keus voor jou?
Wie voor het eerst een boek schrijft, loopt onherroepelijk tegen de vraag aan: wie geeft het uit? Doe je alles zelf, zoek je een uitgever of maak je gebruik van online uitgeefdiensten? En welke kies je dan? Van een rondje googelen word je vaak niet wijzer. Met deze blog helpen we je kiezen: vijf situaties waarbij uitgeven in eigen beheer voor jou een slimme keuze is.
1. Mijn boek wordt een onderdeel van mijn trainingen
Steeds meer trainers en coaches ontdekken hoe een boek over de eigen aanpak, kennis en ervaringen een verrijking is voor hun bedrijf. En zetten het dan ook dankbaar in bij alle programma’s die ze bieden. Juist omdat ze via hun eigen kanalen het boek in flinke aantallen verkopen, is uitgeven in eigen beheer een slimme keuze. Als je eenmaal uit de kosten bent, verdien je maximaal aan je boek.
Geef jij ook trainingen, workshops of coach je mensen in groepsverband? Dan is je boek natuurlijk ideaal ‘lesmateriaal’.
Nog een voordeel: je kunt de inhoud helemaal zelf bepalen en afstemmen op jouw klantgroep. En bijvoorbeeld in je boek verwijzen naar online lesmateriaal, zoals video’s.
2. Ik geef veel lezingen en mijn boek past daar goed bij
Keer op keer blijkt weer hoe het geven van lezingen de verkoop van een boek enorm stimuleert. Dus sta jij geregeld als expert op het podium? Hangen de toehoorders aan je lippen? Dan kun je ervan uitgaan dat ze straks – als je boek is verschenen – ook in de rij staan om je boek aan te schaffen.
Er zijn op deze wijze zelfs bestsellers ontstaan. Dan is het toch zonde als jij niet optimaal profiteert van jouw boek?
3. Ik schrijf voor een nichemarkt waarin ik goed thuis ben
Richt jij je met je boek op een beperkte doelgroep die helder is afgebakend en die jij door en door kent? Dan is de marketing van je boek voor jou een eitje. Je weet waar je de lezers vindt en wat voor hen de belangrijkste koopfactoren zijn. De toegevoegde waarde van een kwaliteitsuitgever is in dat geval gering. Bovendien zijn uitgevers niet snel geneigd om boeken voor kleine doelgroepen uit te geven, omdat voor hen de verdienmogelijkheden te beperkt zijn.
Ons advies is daarom: doe het zelf. Of zoek een online dienstverlener die bij je past.
4. Mijn boek wordt een marketingmiddel voor mijn bedrijf
Een boek is het nieuwe visitekaartje, zeggen alle marketinggoeroes. Voor jou misschien wel letterlijk. Wil jij je boek gratis weggeven om zo klanten te werven en wil je het gebruiken voor marketingacties? Dan past een samenwerking met een kwaliteitsuitgeverij waarschijnlijk minder goed bij jouw doelstelling. Waarom? Omdat de belangen van een uitgeverij – verdienen aan de verkoop van je boek – niet in lijn liggen met jouw bedrijfsbelangen (het weggeven van je boek). Zelf uitgeven geeft je bovendien meer vrijheid om je boek als visitekaartje en marketingtool in te zetten. En zelf te beslissen over vorm, inhoud, oplage en prijs.
5. Ik heb nogal specifieke ideeën over de uitvoering
Je ziet het al helemaal voor je: een prachtig en speciaal uitgevoerd boek, met een fluweelzachte cover, leeslint en glanzende bladzijden met kleurige tekeningen. Of je wilt je bedrijfsfilosofie terug laten komen in de uitvoering van je boek en het alleen laten drukken met milieuvriendelijke inkt op eco-papier en bovendien een deel van de opbrengst doneren aan een goed doel.
Lang niet elke uitgever staat open voor dergelijke wensen. Het past bijvoorbeeld niet in de begroting of is te risicovol. Wil jij toch vasthouden aan je creatieve ideeën of idealen? Dan is je boek zelf uitgeven het makkelijkst. Een slimme tip: denk eens aan crowdfunding of sponsoring. Er zijn meer schrijvers die het op die manier (toch) voor elkaar kregen.
Door: Suzanna van der Laan
Natuurlijk zijn er nog heel veel andere situaties denkbaar waarin uitgeven in eigen beheer een slimme keuze is. Ook kun je – zelfs als bovenstaande op jou van toepassing is – toch een kwaliteitsuitgeverij verkiezen boven eigen beheer, omdat je het niet ziet zitten om alles zelf te regelen. Het kan allemaal en het blijft jouw keuze.
TIP: BoekenBusiness heeft alle professionals in huis om je te helpen bij het zelf uitgeven van je boek. Wil je wel vrijheid, maar geen gedoe? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Lijkt uitgeven in eigen beheer jou een goede optie? Lees dan ook deel 2 en 3 van dit drieluik: Uitgeven in eigen beheer (2) – in 10 stappen naar succes en Uitgeven in eigen beheer (3) – de drie grootste valkuilen.