“Ons gedachtegoed eindelijk helder op papier!”

TWYCIS - De Happy Sprint Machine 

Nog elke dag ontsporen softwaretrajecten in de praktijk. Dat is pijnlijk, natuurlijk. Want hoe kun je in deze tijden nog een succesvol bedrijf runnen als de IT faalt? Gelukkig is er een oplossing: de Happy Sprint Machine. De mannen van TWYCIS (Ron van Wieringen, Hans Gort en Arnold Pouls) schreven er een boek over, dat voor 26,50 euro in de winkels ligt. De lancering van het boek was uiteraard reden tot een feestje. Ook voor ons, want we leverden een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming ervan.

Mega-enthousiaste klanten

Het nieuwe bedrijfspand van Twycis, in hartje Hilversum, is een fantastische locatie voor een boekpresentatie. Ze hebben er een heuse theaterzaal in het pand. Op de dag van de presentatie zijn de stoelen er goed gevuld, want de nieuwsgierigheid onder de doelgroep is groot. Er zijn zoveel softwaretrajecten die stranden, zoveel deadlines en budgetten die worden overschreden. En dan zijn er drie heren die zeggen: “Succesvol software ontwikkelen, binnen de gestelde termijn? Het kan wél!”

Sterker nog: Ron, Hans en Arnold zeggen het niet alleen, ze bewijzen het met hun team ook dagelijks in de praktijk. En dat is mooi. Want je kunt als auteur wel zeggen dat je methode werkt, succesvolle klantverhalen bewijzen het. Vandaar dat in het boek ook volop praktijkvoorbeelden zijn opgenomen. En dat tijdens de boekvoorstelling niet alleen de auteurs hun gedachtegoed presenteerden, maar er ook twee klanten aan het woord kwamen.

Dimphy van Heusden, als coördinator bij het project betrokken: “Mensen waren eerst wel wat terughoudend. Ze hadden het idee: dat kan niet waar zijn. Maar als dan een klant vertelt dat het echt kan, en je hebt in het boek helder het hoe omschreven, dan worden mensen mega-enthousiast.”

De boekpresentatie, goed verzorgd met een hapje, drankje en live muziek, was voor TWYCIS meteen een prachtig netwerkmoment. Klanten, business friends en andere geïnteresseerden, allemaal waren ze uitgenodigd. Een kleine honderd man was die middag dan ook naar Hilversum gekomen om te proosten op het succes van deze nog relatief jonge, maar al zeer succesvolle onderneming.


Marketingkracht

En nu ligt het er dus: een mooi, gedegen boek van bijna tweehonderd pagina’s. Een boek om trots op te zijn. Een boek dat verkrijgbaar is in de (online) boekhandel, maar ook proactief wordt opgestuurd naar potentiële klanten. “Mensen die het gelezen hebben, reageren heel enthousiast”, aldus auteur Hans Gort. Naast de toegenomen expertstatus, levert het TWYCIS dus ongetwijfeld ook waardevolle nieuwe klanten op.

Naast de reguliere uitvoering van De Happy Sprint Machine maakte Uitgeverij Haystack ook een miniboekje, dat als teaser dient. Hans: “Daar hebben al onze medewerkers een paar dozen van in de auto, om hier en daar uit te delen.”

Los van de marketingkracht die het boek voor TWYCIS heeft, had alleen al de samenwerking met een professioneel schrijver veel waarde voor de auteurs. Hans: “Dat ons gedachtegoed nu eindelijk helder op papier staat, is misschien nog wel de grootste winst. Wat al jaren in ons hoofd zat, wist de ghostwriter simpel en begrijpelijk te verwoorden. We hebben nu iets echt waardevols om weg te geven. Mensen lezen het boek, denken ‘hier wil ik mee aan de slag’ en benaderen ons dan.”

Een goede strategie is dubbele winst

Als BoekenBusiness zijn wij dankbaar dat zo’n mooi bedrijf als Twycis vertrouwen in ons had … en heeft. Natuurlijk doen wij er alles aan om de verwachtingen van onze klanten ook waar te maken. Uit de woorden van Dimphy blijkt dat we daarin geslaagd zijn: “De samenwerking met BoekenBusiness is ons heel goed bevallen. Strak geleide sessies, goede begeleiding naar de eindproductie en we zijn superhappy met de ghostwriter die het boek uiteindelijk voor ons schreef.”

Hebben ze nog adviezen voor andere auteurs? Jazeker. “Pak het proces net zo grondig aan als wij hebben gedaan. Nog voordat we met de ghostwriter aan de slag gingen, zijn we er met een strategisch schrijfcoach eens goed voor gaan zitten. Wil je een boek op de markt brengen, haal er dan externen bij. Je hebt zelf veel blinde vlekken, die naar boven komen als je met derden over je ideeën praat. Hadden we dit niet zo gedegen aangepakt, dan hadden we nu een veel minder goed boek gehad”, aldus Hans.

Enthousiast is het Twycis-team vooral ook over de Boek & Business-sessie, waarmee we onze TopTeam-trajecten aftrappen: Dimphy: “Superleuk en waardevol! Samen maak je een raamwerk voor het boek en stel je persona’s vast. De BoekenBusiness-begeleider neemt je gestroomlijnd mee door het hele proces, zodat je geen stappen mist. Er is zoveel om rekening mee te houden.” Zelfs bij een team dat al goed heeft nagedacht over het concept, blijkt dus nog winst te behalen. Op het vlak van strategie, proces en vaak ook rond het verdienmodel achter het boek.

“Ze pakte me bij de lurven”

Dat TWYCIS kan terugkijken op een succesvol traject, blijkt ook uit het dankwoord in De Happy Sprint Machine. Ron van Wieringen, die al verschillende zelfgeschreven boeken op zijn naam heeft, zegt over de BoekenBusiness-ghostwriter:

“Als professioneel auteur heeft ze ons bij de hand (en bij de lurven) gepakt om de klus te klaren. Als een ware Sven Kockelmann bleef ze vragen op ons afvuren om maar te achterhalen wat we doen. En vooral: waarom. Vooral ik als primair contactpersoon heb heel wat uurtjes zwetend aan de telefoon met haar doorgebracht. En bij alles wat ik vertelde, vroeg zij: ‘Heb je daar een voorbeeld van?’, ‘Is dit wel altijd zo?’, ‘Wat heeft de klant hieraan?’, ‘Heb je het tegenovergestelde ook weleens bij de hand gehad?’, ‘Kun je het ook zo verwoorden dat andere mensen je snappen?’, enzovoort, enzovoort. 

Natuurlijk kun je al die vragen zelf ook wel bedenken, maar het punt is: je doet het niet. Als je beweert dat 90% van het succes gelegen is in de voorbereiding, dan kun je zelf ook wel als vervolgvragen bedenken ‘Waarom is dat zo?’ en ‘Is het ook weleens zo dat voorbereiding alleen maar tijdverlies is?’, maar je doet het niet. Omdat het veel te lastig is om dat antwoord te formuleren, vermijd je de vraag. Bij de ghostwriter van BoekenBusiness kreeg ik die kans niet; iedere bewering werd bevraagd, getoetst en uitgekauwd, net zolang tot elke lezer zou kunnen volgen waar het over ging.”

Het was niet de eerste poging van het TWYCIS-team om een boek te schrijven over De Happy Sprint Machine. Wel de eerste keer dat ze dit ook daadwerkelijk succesvol hebben gedaan. Ron eindigt zijn dankwoord in het boek dan ook met:

“Ik ben ongelooflijk dankbaar – en een beetje trots – dat het deze keer wel gelukt is om expliciet te maken wat we doen.”

Zo zie je maar weer: of het nou gaat om het schrijven van een boek, of om het laten slagen van een IT-project, met hulp van de juiste professionals kan het wél!

__________