Trefzeker schrijven, zo doe je dat!
Het boek staat al een tijd op mijn bureau. Toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik meteen: dat moet ik hebben! Toch was het er nog niet van gekomen het eens goed te bekijken, laat staan in gebruik te nemen. Vandaag was het zover. Ik sloeg de knalgele kaft open van Met zoveel woorden, gids voor trefzeker taalgebruik.
Op het puntje van je tong
Je herkent het vast: soms ligt een woord op het puntje van je tong, of je weet dat een bepaalde uitdrukking bestaat, maar kunt er even niet opkomen. Hoe handig is het dan om een boek te hebben dat je helpt. Met zoveel woorden is zo’n boek. Het is geschreven door Rik Schutz, voormalig uitgever van Van Dales’s Groot Woordenboek der Nederlandse taal, en Ludo Permentier, die onder meer de Leidraad schreef bij het Groene Boekje. Grote jongens op taalgebied dus, de ene Nederlander, de andere Vlaming.
Krachtige, beeldende taal
Onze taal is rijk aan uitdrukkingsmogelijkheden. Een begrip, idee of concept is meestal op allerlei manieren te verwoorden. Met zoveel woorden brengt die samen en laat zien hoe je in het Nederlands iets krachtig en beeldend uitdrukt.
Een voorbeeld:
“Een boek schrijven is moeilijk.” Deze zin wil ik in andere woorden opschrijven. In het boek vind ik onder het trefwoord ‘moeilijk’ allerlei ideeën om dat te doen. Ik hoef de suggesties alleen maar te combineren met mijn oorspronkelijke zin. Dat levert bijvoorbeeld op:
- Een boek schrijven is geen sinecure.
- Een boek schrijven is makkelijker gezegd dan gedaan.
- Een boek schrijven? Ik geef het je te doen.
- Een boek schrijven, dat is taaie kost.
- Een boek schrijven is een zware opgave.
Wil ik aankomende auteurs niet ontmoedigen, dan kan ik misschien beter naar het trefwoord ‘gemakkelijk’. Dat levert ideeën op als:
- Een boek schrijven is een koud kunstje.
- Een boek schrijven? Appeltje-eitje!
- Een boek schrijven, daar is geen kunst aan.
- Een boek schrijven, dat is een fluitje van een cent!
- Een boek schrijven is een makkie.
- Een boek schrijven, daar draai ik mijn hand niet voor om.
- Een boek schrijven? Kat in het bakkie!
Sterke uitdrukkingen
Wil je de betekenis van een woord sterker uitdrukken? Ook daarvoor vind je suggesties in het boek. Ook hier weer een paar voorbeelden om de toepasbaarheid te laten zien:
- TEMPO
hoog tempo, moordend tempo, rap tempo, razend tempo, stevig tempo, straf tempo - WERK
bergen werk, omkomen in het werk, tot over je oren in het werk, verzuipen in het werk - BLIJ
blij als blik, blij als een gek, blij als een hond met zeven staarten, blij als een kermiskind, blij als een kind, dolblij, zielsblij
In het boek vind je volop inspiratie dus … en misschien leer je nog wat bij (die zevenstaartige hond bijvoorbeeld, kende ik zelf nog niet).
Bepalers en sorteerwoorden
Van de ruim zeshonderd pagina’s die Met zoveel woorden telt, zijn er meer dan vierhonderd ingeruimd voor het zojuist beschreven woordenboekgedeelte. Daarnaast zijn in het boek twee registers opgenomen, een met ‘bepalers’ en een met ‘sorteerwoorden’.
- Met ‘bepalers’ worden woorden en woordgroepen bedoeld die de betekenis van andere woorden kunnen versterken. Zo vind je onder ‘dik’ maar liefst 24 mogelijkheden,waaronder:
- dikke lol
- dikke knuffel
- dikke kans
- dikke pret
- dik verdienen
- dik voor mekaar
- dikke vrienden
- De ‘sorteerwoorden’ zijn opgenomen om het zoeken naar uitdrukkingen binnen het boek makkelijker te maken. Op het puntje van je tong ligt bijvoorbeeld die uitdrukking waarin het woord ‘olifant’ voorkomt, maar hoe zat het ook alweer precies? Het sorteerwoord ‘olifant’ biedt uitkomst: ‘als een olifant door een porseleinkast’ (Nederlands-Nederlands) en ‘als een olifant in een porseleinwinkel’ (Belgisch-Nederlands).
Poppetje gezien, kastje dicht
* * *
Dat brengt me bij het einde van deze blog. Eens zien wat Met zoveel woorden hiervan zegt. Onder het trefwoord ‘klaar – voltooid’ vind ik onder meer: ‘het is gepiept’, ‘het zit erop’, ‘klaar is Kees!’ en – niet helemaal van toepassing maar geinig als tussenkop – ‘poppetje gezien, kastje dicht’.
Veel lees-, opzoek- en schrijfplezier gewenst!
Door: Janneke Sinot