Tien websites die iedere auteur zou moeten bezoeken
Weet jij waar Nederlandse bibliotheken hun boeken bestellen? Of hoe je op de hoogte blijft van ontwikkelingen in het boekenvak? Deze tien websites zijn nuttig en informatief voor auteurs die serieus werk willen maken van hun boek.
1. Bol.com
Met afstand de grootste (online) boekhandel van Nederland. Zoek je naar een boek, dan zal bij de eerste tien zoekresultaten altijd een link naar bol.com staan. Is jouw boek gepubliceerd door een uitgever, dan ligt het waarschijnlijk in de digitale winkel. Maar ook auteurs die hun boek in eigen beheer uitgeven, kunnen bij bol.com terecht.De webwinkel heeft een speciale pagina waar boeken aangeprezen worden.
2. Managementboek.nl
Niet zo groot als de winkel hierboven, maar een belangrijke, zo niet de belangrijkste speler op het gebied van managementboeken. Een goed geschreven managementboek krijgt naast een vermelding op de site ook redactionele aandacht. En je dingt mee naar de titel Managementboek van het jaar!
3. NBD Biblion
Deze dienst richt zich helemaal op de bibliotheken. NBD Biblion verzorgt wekelijks een aanbod van de nieuw verschenen boeken (en herdrukken). Op grond van de korte, bijgevoegde recensie bepalen bibliotheken of ze een of meer exemplaren van jouw boek willen inkopen. Opsturen dus, dat boek! Want als ze enthousiast zijn, verkoop je in één klap tientallen boeken tegelijk.
4. Auteursrecht.nl
Niemand vindt het leuk als zijn gedachtegoed door een ander wordt gepikt. En – heel logisch – het mag ook niet. Dus die leuke tekening die je op internet vond, die grafiek uit dat wetenschappelijke boek of de marketingwetten van die salesgoeroe? Je mag ze niet zomaar overnemen in je boek. Met name het citaatrecht levert problemen op.
De regels in Nederland en België verschillen niet veel van elkaar. ICT-jurist Arnoud Engelfriet legt het citaatrecht in begrijpelijke taal uit.
Tip: Twijfel je er nog steeds aan of je een citaat mag gebruiken? Vraag dan toestemming aan de rechthebbende. Veel auteurs (maar niet allemaal) zullen zeer vereerd zijn dat je ze vermeldt.
5. Commissariaat voor de Media
Nederlandstalige boeken vallen in Nederland onder de Wet op de vaste boekenprijs. Iedereen moet jouw boek tegen dezelfde prijs verkopen, ook jijzelf. Bij het CvdM registreer je de prijs van je boek, zij houden het toezicht op de naleving van de regels.
Let op: België kent een gereglementeerde boekenprijs, het e-book is niet gebonden aan een vaste prijs.
6. Bureau ISBN
Hier vraag je je internationaal standaardboeknummer (ISBN) aan, de unieke 13-cijferige code waarmee jouw boek in alle databestanden is terug te vinden. Normaal gesproken vraagt niet de auteur, maar de uitgeverij het ISBN aan. Uitgevers in Vlaanderen en Brussel vragen een ISBN aan bij Boekenbank.
7. Boekblad.nl
De ontwikkelingen in het boekenvak gaan razendsnel. Boekhandels verdwijnen, uitgeverijen gaan samen en het e-book wordt steeds populairder. Wil je bijblijven in dit boeiende vakgebied? Dan is een abonnement op Boekblad echt iets voor jou. Je hebt de mogelijkheid tot maandelijks gratis vier artikelen lezen op de site, of een digitaal abonnement met of zonder maandelijks tijdschrift in de brievenbus.
8. CPNB
De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek brengt met vele acties boeken onder de aandacht van de lezer. Denk aan de Boekenweek, de Kinderboekenweek, de Spannende Boeken Weken, Manuscripta en Nederland Leest. Handig om te bepalen in welke periode je boek moet verschijnen.
9. Boek.be
De Vlaamse tegenhanger van het CPNB. Bekende wapenfeiten van deze koepelvereniging van het boekenvak in Vlaanderen zijn de organisatie van de Antwerpse Boekenbeurs en de uitreiking van de Gouden Boekenuil. De vroegere Literaire Lente is in 2014 opgevolgd door de (in Nederland ook bekende) Boekenweek.
Update: in juli 2021 is boek.be failliet verklaard.
10. Koninklijke Bibliotheek
Sinds 1974 bewaart de Koninklijke Bibliotheek een exemplaar van ieder in Nederland uitgegeven boek, in het Depot van Nederlandse Publicaties.In principe stuurt je uitgever een exemplaar op, maar als je je boek in eigen beheer uitgeeft moet je het zelf doen. Het móét natuurlijk niet, maar zo blijft je boek bewaard voor het nageslacht.
Door: Jan Sinot