Sylvie Kroef: “Durf te genieten van het schrijven”

Een jaar geleden verscheen Over Afscheid, het eerste boek van Sylvie Kroef. In dit boek deelt ze honderd ervaringen en tips voor mensen die op het punt staan een dierbare te verliezen. Met haar bedrijf LaVie ondersteunt ze mensen in deze moeilijke periode. We vroegen de auteur naar haar ervaringen en welke tips ze heeft voor andere schrijvers.

Wat heeft je boek je gebracht?

“Een geheel nieuwe richting: afscheidsontzorger! Ik had van tevoren niet meteen een doel met mijn boek. Ik verloor in relatief korte tijd een paar dierbaren en ik wist meteen dat ik daar iets mee wilde doen. Uit de meer dan zestig gesprekken die ik gevoerd heb met mensen die zelf ernstig ziek zijn of iemand in hun nabijheid gaan verliezen, kwamen steeds dezelfde dingen terug. Mensen willen de tijd die ze nog rest zo waardevol mogelijk besteden: van het leven genieten (voor zover dat mogelijk is) en afscheid nemen van geliefden. Ook willen ze de regie in eigen hand houden om een afscheid te regelen dat bij ze past. Maar hun kostbare tijd wordt opgeslokt door ziekenhuisbezoeken en een steeds vollere agenda. Dat wierp bij mij de gedachte op: wat als ik al dat regel- en uitzoekwerk eens voor ze ga doen? Op die manier kunnen ze de beperkte tijd die ze nog hebben, besteden aan wat echt belangrijk voor ze is.”

Hoe gaat het nu?

“LaVie begint te lopen. In het traject dat ik met een grote zorginstelling gestart ben gaat het steeds meer over kwaliteit: voor de bewoners, voor hun familie, maar ook voor het team van medewerkers. In een brainstormsessie beantwoorden we vragen als hoe ga je om met een bewoner die niet lang meer te leven heeft, wanneer benader je familie, wat kun je voorbereiden op de locatie? We organiseren ook avonden voor familie en naasten. Als je weet dat je familielid niet meer beter wordt: wat zeg je dan, wat doe je dan, en wat kun je al voorbereiden? Het zou mooi zijn als ze mijn boek op elke locatie beschikbaar zouden hebben.”

Wat heb je geleerd over het schrijven en uitgeven van je boek?

“Dat zijn een heleboel dingen:

  • Luister naar feedback van anderen, kijk hoe zij het doen en ga je eigen weg.
  • Denk niet overal te veel over na. Doe!
  • Schrijf een boek omdat je het leuk vindt. De lezer voelt dat ook.
  • Een boek schrijven is een reis. Durf onderweg te genieten.
  • Begin op tijd met de online promotie van je boek, wacht niet tot het af is.
  • Bedenk van tevoren wat je allemaal nog meer met je boek kunt.
  • Maak afspraken met jezelf: je doet een boek er niet even bij naast je gewone werkzaamheden. Daarom: maak ruimte in je week of neem een sabbatical van drie maanden.
  • Verkoop aan bedrijven is interessant want dat gaat vaak met grotere aantallen tegelijk, bovendien kunnen ze daarna langdurig klant bij je worden.
  • Wat je aan anderen geeft, krijg je altijd op de een of andere manier terug.
  • En als laatste: meld je aan voor de tips van BoekenBusiness. Leuk, nuttig en inspirerend. En maak ook tijd om de tips op te volgen 😉.”

Hoe gaat de verkoop?

“Die begon super: in de eerste paar maanden heb ik duizend exemplaren verkocht. Een zorgorganisatie kocht een paar honderd boeken voor al haar medewerkers, een heel mooi initiatief. Die lijn heb ik natuurlijk niet vol kunnen houden. Deels is dat mijn eigen schuld: ik had de prioriteit niet altijd bij de verkoop en dat kan niet. Je moet er echt aan blijven werken. Daar komt begin 2020 verandering in. Gelukkig is de inhoud van mijn boek tijdloos.”

Waar gaat je volgende boek over?

“Haha. Ik heb al drie volgende boeken in mijn hoofd. Een boek voor ná het afscheid, daarvoor heb ik de info al uit eerdere interviewsDan eentje met allemaal uitspraken over afscheid in de stijl van Kankerloesje. Met allerlei ideeën om makkelijker over naderend afscheid te kunnen praten. En de derde moet een praktisch boek worden vol nuttige tips als ‘wat schrijf je op een kaartje?’ Maar nu we het er zo over hebben lijkt het me beter om te schrijven over mijn nieuwe vakgebied, en hoe organisaties hun werknemers kunnen begeleiden bij hun afscheid. In 2020 wil ik twee dagen in de week bezig kunnen zijn met mijn nieuwe business, en drie dagen met freelance opdrachten in de zorg die zijn gelinkt aan de laatste levensfase. Laat ik nu alvast zeggen dat ik 1 juni begin aan mijn nieuwe boek.”

Door: Jan Sinot