Storytelling: onmisbaar in een non-fictieboek
Een non-fictieboek schrijven is veel meer dan het overzichtelijk aanbieden van theorie, feiten en informatie. Wie de emotie vergeet, vergeet de lezer. Lezers willen meegesleept en geïnspireerd worden, willen zich verbazen of meejuichen, willen herkenning en erkenning. Kortom: ze willen verhalen. Echte verhalen over echte mensen. Met deze vijf tips kan iedereen storytelling toepassen in zijn boek.
Wat is storytelling?
Marketeers hebben het al lang begrepen: met een mooi verhaal verkoop je meer. Want iedereen neemt besluiten op basis van emoties, pas daarna komt de ratio aan bod. In de sociale wetenschap is dit inmiddels een bekend en geaccepteerd mechanisme. In televisiereclames zie je dit vaak terug. Of je nu auto’s of schoonmaakmiddel wilt verkopen, het product is slechts onderdeel van het verhaal, het gaat om de mensen. Mensen met wie jij je verbonden voelt of met wie jij je kunt identificeren.
Ook grote leiders in de politiek en in de zakenwereld weten hoe ze met verhalen het publiek voor zich kunnen winnen. Succesvolle zakenmensen zetten daarbij heel slim hun eigen levensverhalen in. Ze vertellen meeslepend over hun worstelingen en tegenslagen, hoe dit ze vooruithielp en ze bracht waar ze nu zijn. Voormalig Apple-topman Steve Jobs stond daar bijvoorbeeld bekend om.
Zelfs het bedrijfsleven heeft storytelling omarmd: corporate storytelling is de nieuwe manier om iedereen binnen en buiten het bedrijf te vertellen waar het bedrijf voor staat. Een missionstatement dat leest als een jongensboek, dát is waar je iedereen in meekrijgt.
Hoe zet je storytelling in voor je boek?
Ben je zelf geen verhalenverteller? Vind je het lastig om jezelf zo bloot te geven in je boek? Of denk je dat je nog te weinig praktijkvoorbeelden kunt geven? Dan hier vijf tips om dit krachtige instrument toch toe te passen in je boek:
1 Schrijf een inleiding over jouw persoonlijke verhaal
Waarom ben jij ooit je bedrijf gestart? Waarom heb jij je gespecialiseerd in jouw vakgebied? Jouw eigen motivatie of drijfveer is vaak al een prachtig verhaal op zich. Lang niet elke schrijver realiseert zich dat. Een persoonlijke inleiding bij een boek – welk boek ook – spreekt mij als lezer altijd erg aan. Het verhaal van de schrijver maakt dat ik zijn motieven voor het boek beter begrijp, waarom hij zo graag iets op mij wil overbrengen. Daarmee ben ik ontvankelijker voor zijn verhaal en waardeer ik het boek bij voorbaat al meer.
2 Interview jouw klanten en vertel hún verhaal
Heb jij ook van die fantastische klanten die dankzij jouw product of dienst iets groots voor elkaar kregen? Laat ze hun verhaal vertellen, met alle bevlogenheid en emotie die daarbij hoort. Desnoods anonimiseer je het verhaal, als het voor een klant te ver gaat om in een boek te staan. Het gaat erom dat jouw lezer zich met het verhaal en die persoon verbonden voelt.
3 Gebruik je eigen ervaringen
Vaak kun je veel meer uit je eigen leven putten dan je denkt. Zelfs als je niet dezelfde problemen hebt gekend als jouw klanten. Een heel concreet voorbeeld is het boek van diëtist en therapeut Fenna Janssen: Liefde in plaats van chocola. Haar klanten kampen met overgewicht, terwijl ze daar zelf nooit last van had. Toch weet ze in haar boek – naast de vele klantverhalen – heel sterk haar eigen levensverhaal in te zetten. Bijvoorbeeld hoe ze een nare periode in haar leven te boven kwam door haar levensmissie te vinden, of hoe ze haar energiedips oploste door haar suikerverslaving te overwinnen. Die verhalen raken je.
4 Gebruik een fictieve hoofdpersoon
Heb je nog geen of te weinig klanten omdat je net gestart bent? Of is jouw onderwerp zo gevoelig dat je geen echte praktijkverhalen wilt of kunt opnemen? Een fictieve hoofdpersoon kan dan de verhalenverteller worden. Baseer fictieve personen wel zo veel mogelijk op echte personen. Dat maakt ze aansprekender en geloofwaardiger.
5 Gebruik verhalen uit de media of van bekende mensen
Vaak kom je in de media zomaar prachtige en inspirerende voorbeelden tegen van verhalen die precies dat laten zien wat jij wilt vertellen. Veel beter en krachtiger nog dan jouw eigen verhaal of dat van je klanten. Zeilmeisje Laura Dekker dat zich een groot doel stelt en daar vol overtuiging voor gaat, een olympische sporter die ondanks blessures en tegenslag voor goud gaat, of een onbekend popbandje dat door stug volhouden uiteindelijk wordt ‘ontdekt’ door een grote platenbaas. Het zijn heldenverhalen die inspireren en motiveren. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar teksten mag kopiëren. Citeren mag wel, als je de bron vermeldt.
Door: Suzanna van der Laan