Start with why – het begin van een succesvol boek
Wie zijn jouw grote voorbeelden als het gaat om business? Wat maakt deze mensen zo aansprekend? Het is hun why. Het is de reden, het waarom van alles wat ze doen en hoe ze iets doen. Dit sterke, innerlijke kompas werkt magnetisch op iedereen die dezelfde visie nastreeft.
Precies die strategie kun jij ook toepassen. In je business én in je boek. In deze blog lees je het waarom.
Hoe grote leiders tot actie inspireren
Het is een van de meest bekeken TED-presentaties over ondernemen: ‘Start with why’ van Simon Sinek. Daarin presenteert hij zijn Gouden Cirkel. De kern is het waarom – de why –, de middelste schil is hoe en de buitenste schil wat. Volgens Sinek hebben de echt succesvolle bedrijven één gemeenschappelijke factor: ze opereren en communiceren niet van buiten naar binnen (dus over wat en hoe), maar van binnen naar buiten. Vanuit een essentiële kernwaarde. En elke klant die zich daarmee identificeert, die diezelfde waarde nastreeft, voelt zich verbonden met dat bedrijf. Dat verklaart bijvoorbeeld het grote succes van Apple.
“People don’t buy what you do, they buy why you do it.” – Simon Sinek
Ben je ondernemer? Dan is deze benadering vast niet nieuw voor je. Wellicht heb je dit ook al toegepast op je bedrijf, bijvoorbeeld in jouw missie en visie.
Maar hoe zit het met je boek? Wat is jouw why en hoe draag je die uit?
Wat is jouw why?
Natuurlijk schrijf je dat boek om je expertstatus te vergroten, je kennis te etaleren en je bedrijf te versterken. En natuurlijk schrijf je dat boek omdat je mensen aan een beter leven of met een bepaald doel wilt helpen. Dat zijn allemaal valide redenen – voor jou.
Maar een why gaat verder dan dat. Het gaat om iets veel groters, iets universeels. Een why is zo groots en meeslepend dat je bij jouw lezer iets aanboort, een soort oergevoel. “Ja, dat wil ik ook, dat is ook mijn droom of wens voor deze wereld!”
Een why kan zijn dat je mensen of vakgebieden wilt verbinden. Zo heeft schrijver Richard de Leth – bekend van zijn succesvolle boek OERsterk – als groter doel om een brug te slaan tussen reguliere en alternatieve zorg.
Een why kan ook zijn dat je zaken wilt veranderen. Het onderwijs bijvoorbeeld, omdat je vindt dat het oude model niet meer past in de huidige tijd.
Een why kan zijn dat je traditionele dogma’s wilt doorbreken, bijvoorbeeld over relaties en levenspartners. Of hoe mensen met elkaar omgaan in de samenleving.
Hoe je dat doet en met welke middelen, dat doet voor je why helemaal niet ter zake. En je kunt het toepassen op allerlei aspecten in je bedrijf en je leven. Vaak doe je dat ongemerkt ook al.
Het is niet altijd makkelijk om de why voor onszelf helder te krijgen, gewend als we zijn aan het communiceren over het hoe en wat. Toch is het ’t waard om hierbij stil te staan. Voor jezelf, je bedrijf en je boek.
De why is de ziel van je boek
Veel schrijvers richten zich in hun boek op de buitenste cirkels: op het wat en hoe van hun methode. Wat moet een lezer doen of weten om een bepaald resultaat te behalen? Die insteek is prima.
Veel schrijvers snappen ook hoe belangrijk het is om daarnaast hun eigen (ervarings)verhaal te delen in het boek.
Maar wat in boeken óók belangrijk is en wat schrijvers nogal eens vergeten, is vertellen wat de diepere drijfveren zijn. Een boek krijgt een extra lading en extra overtuigingskracht als de schrijver het aandurft zijn why te delen.
Zonder die achterliggende intentie vind je minder aansluiting bij de lezers en mis je kansen om ze mee te krijgen in al die belangrijke zaken die jij te vertellen hebt. Want dat is wat een sterke why voor je boek doet.
Hoe pas je het toe in je boek?
Een boek is een ideaal middel om jouw why, jouw grotere doel te delen. Je schrijft hier bijvoorbeeld over in de inleiding en je verwijst ernaar waar dat passend is in je boek. Je noemt je why in de flaptekst, bijvoorbeeld in het stuk over de auteur. Maar de meest krachtige manier is: je why benoemen in de titel of subtitel van je boek. Daarmee spreek je lezers direct aan op die belangrijke waarde die je met ze deelt.
Door: Suzanna van der Laan