Stappenplan voor uitgeven in eigen beheer

“Ik wist niet dat er zo veel bij kwam kijken!” Dat is wat we vaak horen van schrijvers die hun boek uitgeven in eigen beheer. Overweeg jij ook zelf je boek te publiceren? Begin goed voorbereid met deze blog! In 9 stappen naar een boek in eigen beheer.

Stap 1 – Maak een uitgeefplan

Omdat er zo veel komt kijken bij het uitgeven van je boek, is het handig als je vooraf een overzicht hebt van alle stappen en acties die nodig zijn. Wanneer moet je een ISBN aanvragen en de prijs aanmelden? Wanneer komt de vormgeving aan bod en wie vraag je daarvoor? Wanneer moet de titel definitief zijn? En de cover? Welke verkoopprijs kies je? Houd je een intekenactie en zo ja, hoe bereid je die voor? Via welke kanalen verkoop je straks je boek? En wat zijn je wensen en mogelijkheden qua uitvoering? Natuurlijk ontbreekt ook de begroting niet in je uitgeefplan, want die geeft je inzicht in de kosten en opbrengsten.

Een doordacht uitgeefplan brengt inzicht en overzicht, zodat je geen verkeerde beslissingen neemt en geen belangrijke onderdelen vergeet.

Stap 2 – Bedenk een goede titel

Een goede titel verzinnen voor je boek valt niet mee. Een titel moet pakkend zijn, de aandacht trekken van de doelgroep en in een paar woorden duidelijk maken wat je boek te bieden heeft. Trek er flink wat tijd voor uit, want het is handig als je al ver voor de publicatiedatum de titel weet. Zo kun je tijdig van start met de promotie en bijvoorbeeld alvast een ISBN aanvragen.

Test je titel bij de doelgroep en leg hem ook eens aan de lokale boekhandelaar voor. Dit levert je waardevolle feedback op.

Ben je eruit? Laat je vormgever dan ook al een coverontwerp maken. Zo krijgt je boek alvast een ‘gezicht’.

Stap 3 – Laat het lezen

De eerste versie van je manuscript is klaar! Maar is het ook echt klaar voor de markt? Kloppen de opbouw en de insteek, sluit het goed aan bij de lezer? Als schrijver is het lastig je eigen werk te beoordelen. Laat daarom altijd je manuscript aan anderen lezen voordat je het als boek uitgeeft. Stuur het in ieder geval naar enkele proeflezers voor een kritische blik. En naar een redacteur die het professioneel beoordeelt. Je zult zien dat er altijd nog wel iets te verbeteren is. Je redacteur en proeflezers behoeden je er bovendien voor dat je een flater slaat of straks slechte recensies krijgt. Want die zijn niet alleen nadelig voor je ego en zelfvertrouwen, maar ook voor je geloofwaardigheid als expert.

TIP: Ken je onze QuickScan? Dit is een snelle beoordeling van je manuscript, waarbij we alle belangrijke onderdelen bekijken en je inhoudelijk adviseren.

Stap 4 – Bereid de verkoop voor

Hoe ga je straks je boek verkopen? Alleen via je eigen website? Dit is misschien het makkelijkst, maar je bereik is gering. Wil je met je boek in de (online) boekwinkels liggen? Dan is het nodig dat je boek via het CB verkrijgbaar is. Een CB-aansluiting – al dan niet via een uitgeefcluster – is wel een extra kostenpost, dus kijk goed of het voor jou zinvol is daarin te investeren.

Stap 5 – Laat de teksten corrigeren

Redactie is een must! Zo’n statement van ons klinkt misschien als “Wij van WC-Eend”, maar het zijn echt niet alleen redacteuren die dit beweren. Bekende en onbekende schrijvers zweren bij hun redacteur, die ze behoedt voor fouten. Boekhandelaren en vertegenwoordigers benadrukken het belang van redactie. En uitgevers plannen zelfs meerdere redactieronden in om een manuscript te perfectioneren. Een goede redacteur is zijn of haar geld meer dan waard! Bespaar daar dus niet op.

Stap 6 – Controleer de vormgeving

Is je manuscript geredigeerd? Dan kan de vormgever aan de slag met het binnenwerk. Een leuke, spannende fase, want opeens wordt je boek ‘echt’. Belangrijk is wel dat je de vormgevingsproef nog eens grondig controleert, want ook in deze fase kunnen er nog allerlei fouten insluipen. Bijschriften die verkeerd staan, een tabel die maar half is meegenomen of een afbeelding die ontbreekt. Omdat je zelf je boek al zo ongeveer kunt dromen, is het verstandig het ook door iemand anders te laten nalezen. Liefst iemand die de inhoud van je boek nog niet (goed) kent en er zo met een frisse blik naar kijkt.

Stap 7 – Verdiep je in het drukken

Waar laat je straks je boek drukken? Of kies je voor printing on demand (POD)? Beide opties hebben voor- en nadelen. Het hangt van je boek, je wensen en je financieringskracht af wat het beste bij je past. Wil je een hardcover boek met full colour binnenwerk? Dan is POD te kostbaar. Wil je een eenvoudige softcover zonder kleur binnenin of met slechts een paar afbeeldingen? Dan is printen een flexibele en kostenefficiënte optie. Verwacht je veel verkoop of is er een partij die veel boeken ineens wil afnemen? Dan is drukken in oplage voordeliger.

Heb je de druktechniek bepaald, dan valt er nog veel meer te kiezen: de papiersoort, laminering, bindwijze en extra’s zoals flappen aan het omslag en noem maar op. Je drukker kan je daarbij adviseren.

Stap 8 – Vergeet het e-book niet!

Als de vormgeving van je boek klaar is, is het een kleine moeite om er een epub van te laten maken. Zo bereik je nog meer lezers, vooral via de sterk in opkomst zijnde cloudreadingdiensten. Bovendien vallen e-books niet onder de Wet op de vaste boekenprijs, wat ze tot een ideaal marketingmiddel maakt.

Stap 9 – Verkoop je boek

En dan, na al dat werk, is het zover: je boek verschijnt! Een euforisch moment, maar voor een zelfpublicerend schrijver ook het allerdrukste moment. Want niet alleen is dit het toppunt van je promotieactiviteiten, het is ook de aftrap van de verkoop. Dus zorg dat je de boel op orde hebt. Staat alles goed in jouw webshop en de online boekhandels? Klopt alle informatie bij je boek (prijs, tekst, cover, inkijkpagina’s)? Wie krijgen er allemaal een exemplaar? Wie hebben er in de voorverkoop een exemplaar gekocht? Zijn er al recensies geplaatst? Hoe krijg je je boek bij de bibliotheken? En waar is je e-book te koop?

Heb je op dit moment de voorbereidingen niet op orde, dan verzuip je al snel in het werk. Waardoor je belangrijke verkoopkansen mist! Je uitgeefplan biedt een handige leidraad om dit te voorkomen.

Door: Suzanna van der Laan