Sponsoring: de slimste marketingstrategie voor je boek

Als je een boek gaat schrijven, denk je vooral na over de inhoud, en misschien nog over hoe je het wilt uitgeven. Maar hoe zit het met de marketing van je boek? Hoe zorg je dat je boek straks wordt verkocht? Slimme ondernemers beginnen al met de verkoop voordat hun boek verschijnt. Hoe? Door sponsors te zoeken! Vijf redenen waarom sponsoring de beste start vormt voor je boek.

Campagne

Of je nu kiest voor het werven van een klein aantal grote sponsors of heel veel kleine (crowdfunding), het succes van je campagne staat of valt met de voorbereiding. Een crowdfunding- of sponsorcampagne opzetten is veel werk, vergis je niet. Maar dit is zeker geen verloren tijd! Want niet alleen regel je via sponsoring of crowdfunding de voorfinanciering van je boek, het maken van een goed sponsorplan dwingt je ook om vroegtijdig na te denken over jouw marketingstrategie. En antwoord te geven op twee belangrijke marketingvragen: Wie heeft er geld over voor je boek? En waarom zou iemand willen investeren in je boek, oftewel: wat heb jij te bieden?

Doelgroep

De wie-vraag helpt je jouw primaire doelgroep te bepalen en heeft daardoor direct invloed op de inhoud van je boek. Heb je deze doelgroep tijdens het schrijven helder voor ogen, dan weet je precies met welke informatie je de lezers het beste bedient.

De wie-vraag laat je ook nadenken over hoe je die doelgroep bereikt. Deze kanalen moet je namelijk ook benutten voor je campagne. Als straks je boek is verschenen, ken je al de snelste routes naar jouw lezers. Bovendien kent een deel van die doelgroep jou dan al. Ook al hebben mensen niet bijgedragen aan je boek, ze zijn sneller geneigd een boek te kopen van een bekende dan van een totaal onbekende. Dubbele winst dus.

Aanbod

Essentieel onderdeel van je sponsor- of crowdfundingcampagne is jouw tegenprestatie. Krijgt de ‘geldgever’ er een lezing, training of webinar voor terug? Waarom zou iemand geld in jouw project steken? Wat levert het hem op? Welk probleem los je op, of in welke behoefte voorzie jij met je boek?

Het antwoord op die laatste paar vragen vormt straks de kernboodschap van je boek. Als jij in een of enkele zinnen duidelijk kunt maken waarom jouw boek zo waardevol is, heb je niet alleen een sterkere campagne, maar ook een veel grotere kans op een succesvol boek.

Begroting

Onderdeel van je sponsorplan is de boekbegroting. Het starten van een sponsorcampagne dwingt je heel goed te onderzoeken wat je wilt met je boek en wat dat gaat kosten. Waar investeer je in? In redactie, schrijfcoaching of schrijfopleidingen? In vormgeving en beeldmateriaal? In reiskosten en opnameapparatuur voor interviews? Welke kosten zijn er gemoeid met de sponsorcampagne zelf? Zoek je een uitgever als mede-investeerder, of geef je het boek zelf uit? En zo ja, wat kost dat dan?

Promotie

Een goede sponsorcampagne vergroot je zichtbaarheid als schrijver en ondernemer enorm. Het vormt daarom indirect al de promotiecampagne voor je boek. Je bouwt een enorm netwerk op van mensen en organisaties die geïnteresseerd zijn in het onderwerp van je boek. Je hebt al een platform, een grote achterban op de sociale media en volgers van je blog. Je kweekt goodwill en raakt al bekend als schrijver, nog voor je boek geschreven is. Daarmee creëer je een gigantische voorsprong ten opzichte van schrijvers die nog met de promotie moeten beginnen als hun boek verschijnt. Zo profiteer je optimaal van alles wat je vooraf hebt opgebouwd.

Door: Suzanna van der Laan