Blog - Schrijf je over levensgeluk? Vijf tips voor coaches en trainers
Suzanna
1

Schrijf je over levensgeluk? Vijf tips voor coaches en trainers

1

Geluksboeken, het lijkt of we er geen genoeg van krijgen. Want wie wil er nu niet gelukkig zijn? Morgen gaat de Maand van de Spiritualiteit van start met allerlei activiteiten rondom spiritualiteit en spirituele boeken. Een mooi moment om ons licht te laten schijnen op dit populaire genre. Hoe schrijf je een goed geluksboek? In deze blog handige schrijftips voor iedereen die zijn lezers aan een mooier leven wil helpen.

Onderscheiden of ondersneeuwen

Het aanbod aan boeken over het vinden van je levensgeluk, het waarmaken van je dromen en het veranderen van jezelf, je relatie of je leven is gigantisch. Niet voor niets, want het is een populair thema in deze tijd. Laat je daardoor niet ontmoedigen: er is altijd ruimte voor een waardevol boek. Essentieel is wel dat jij je met jouw boek onderscheidt van wat er al is.

Hoe doe je dat? Door een eigen doelgroep te kiezen, of een nieuwe benadering of insteek. Is je boek voor gescheiden vaders, depressieve twintigers of voor pensionado’s die een nieuw levensdoel zoeken? En welk pijnpunt of probleem lost jouw boek op? Denk daar goed over na, want schrijf je een te algemeen boek, dan is de kans groot dat jouw boek ondersneeuwt in de massa. En dat is zo zonde van alles wat jij te bieden hebt. Schakel eventueel hulp in van een schrijfcoach of redacteur om die eerste keuzes te maken.

Zet je onderbewustzijn aan het werk

Ook al zeggen de mensen uit je doelgroep wel dat ze willen veranderen, hun onderbewuste houdt veel liever alles bij het oude en saboteert stiekem elke veranderpoging. Als coach of trainer weet je dat en ken je de trucs om die zelfsabotage te doorbreken. Gebruik die technieken ook in je boek!

Schrijf bijvoorbeeld geregeld een retorische vraag tussendoor – het onbewuste brein van de lezer geeft automatisch antwoord – gebruik simpele metaforen en schrijf beeldend. Geef ook veel voorbeelden, vertel verhalen, en de lezers blijven aan je gekluisterd. Zo komt jouw boodschap voor 100% binnen.

(H)erkenning is het halve werk

Jezelf of je mindset veranderen valt niet mee. Oude patronen zijn hardnekkig en lezers geven het snel op. Heb daarom alle geduld en begrip voor ze. Temper te hoge verwachtingen, bereid ze voor op de moeilijkheden, coach ze door hun dips heen en laat zien dat iedereen die succes had hier ook doorheen ging. Met vallen en opstaan. De lezer is niet de enige!

Dit geeft ze het gevoel gehoord en gezien te worden, en kan ze zodanig aanmoedigen dat ze niet opgeven. Dankzij jouw boek krijgen ze het wel voor elkaar!

Het groene gras aan de overzijde

Als je een boek schrijft, heb je een duidelijk doel voor ogen: dat boek, gedrukt, in je handen. Dat doel zorgt ervoor dat je volhoudt. Hetzelfde geldt wanneer je een marathon loopt, alles is gericht op dat einddoel: de finish halen. Een doel geeft richting en houvast op moeilijke momenten.

Ook voor je lezers is het dus belangrijk om steeds dat grote doel voor ogen te hebben. Help ze daarbij! Vertel tussendoor weer over dat grote levensgeluk, de vreugde en vrijheid, de speelse onbezorgdheid en dat overweldigende gevoel van vervulling. Schilder dat plaatje voor ze, houd het levend en haalbaar. “Hier doe je het voor” is je boodschap... En wie weet sleept dat jouw lezers er ook doorheen.

De kracht van kwetsbaarheid

De mooiste en meest aansprekende verhalen zijn die waarin mensen zich kwetsbaar durven op te stellen. Het is voor veel lezers een verademing om te merken dat jij als schrijver ook niet perfect bent. Vertel daarom vooral ook over jouw donkere momenten, jouw dieptepunten en dwalingen. Vertel over jouw zoektocht, jouw reis of jouw strijd. Het maakt je menselijk en benaderbaar. Het maakt dat lezers zich met jou kunnen identificeren. Ze gaan geloven in jou, in je aanpak en in je boek. Jij snapt wat ze doormaken, dus jij bent degene die ze kan helpen.


We wensen je veel gelukkige lezers toe!

 

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën