Schrijf jij beestachtig slecht?
Wie een goed boek wil afleveren, zal goed moeten schrijven. Maar hoe doe je dat? In elk geval niet door je te gedragen zoals deze vijf dieren. Want dat levert beestachtig slechte teksten op.
De gorilla
Deze aap heeft veel weg van mensen. Door op hun borst te trommelen, proberen de mannetjes anderen te imponeren. Als schrijver kun je ook die neiging hebben. Je wilt laten zien dat jij verstand van zaken hebt. Dat je al van alles hebt bereikt en de meest fantastische klanten hebt. Natuurlijk is het mooi als de lezer dat ontdekt, maar leg het er niet te dik bovenop. Iemand die heel nadrukkelijk laat merken hoe goed hij zichzelf vindt, wordt door weinig mensen sympathiek gevonden. Het is ook niet nodig om jezelf expliciet op de borst te kloppen. Met inspirerende klantcases onderstreep je subtiel je deskundigheid. En dat je een boek hebt geschreven, maakt je al tot autoriteit.
Het stinkdier
Je kent hem wel: het stinkdier. Hopelijk nog niet te vaak op je pad gekomen, want dit beest verspreidt een enorme stank. Ook aan sommige schrijvers hangt een ‘vies luchtje’. Zorg dat je niet tot die categorie gaat behoren. Dus ben je boos op je oude baas? Heb je nog een appeltje te schillen met je buurman? Of voel je een grote behoefte om de opvoedstijl van je ouders te bekritiseren? Maak het vooral bespreekbaar, maar doe dit niet in je boek. Althans, niet als het niet écht functioneel is. Is het dat wel, dan kun je het overwegen. Maar houd daarbij altijd in het achterhoofd: wat je schrijft, zegt niet alleen iets over die ander, maar ook over jouzelf.
De hond
Voor hardlopers is het fijn: honden die superbraaf en volgzaam zijn. Maar lezers en uitgevers verwachten van een auteur wat minder ‘gehoorzaamheid’. Vorige week hoorde ik het nog van uitgever Geerhard Bolte van Haystack: “Een tekst mag best wat schuren.” Schrijf dus gerust een boek waarin je een standpunt inneemt. Laat zien waar je voor staat. En durf een keer te ‘blaffen’ tegen je lezers. Met welke van de volgende twee formuleringen denk jij dat je in een zelfhulpboek het meest bereikt?
- “Te weinig mensen zoeken hulp.”- “Steek je kop niet in het zand, maar zoek hulp.”
De papegaai
De papegaai staat erom bekend dat hij anderen napraat. Dat is niet de reputatie die je als schrijver wilt. Je wilt vooral opgemerkt worden omdat je origineel bent, verrassend, vernieuwend en onderscheidend. Als je domweg anderen napraat, wordt het wel heel moeilijk om je boek goed te verkopen. De potentiële lezer, de uitgever, de pers, ze willen allemaal iets nieuws horen. Papegaai je alleen maar anderen na, dan is er nog een risico: je zou zomaar kunnen worden beschuldigd van plagiaat.
Het konijn
Ze fokken maar raak, die beesten! Voor je het weet, heb je er veel te veel. Zo gaat het ook bij talloze schrijvers. Ze weten ontzettend veel van hun vak en willen al die kennis in woorden vatten. Het levert manuscripten op van eindeloos veel pagina’s. Lezers verdrinken in de informatie. Voor uitgevers brengt het hoge productiekosten mee … en dus een hogere verkoopprijs van het boek. En als auteur heb je al je kruit met één boek verschoten. Zonde, want zo laat je commerciële kansen liggen.
Ben je zelf een boek aan het schrijven of heb je plannen in die richting? Wij helpen je graag om er een succes van te maken. Zie ons als een wijze uil, een blindengeleidehond of een vrolijk kwispelende teckel die je enthousiast aanmoedigt.
Door: Janneke Sinot