Phnom Penh
Suzanna
2

Schrijf je een spiritueel boek? Denk ook hieraan!

2

De Maand van de Spiritualiteit 2016 is van start gegaan, met dit jaar als thema ‘Werk in evenwicht’. Steeds meer mensen lijken op zoek naar de diepere laag van het leven, op zoek naar zichzelf, naar antwoorden of meer vervulling. Die groeiende belangstelling zie je ook terug in het boekenaanbod. Wil je zelf een spiritueel boek schrijven of schrijf je er al een? Waar moet je dan op letten? Vijf tips om daarbij ook de zakelijke kant in het vizier te houden.

Ken je doelgroep

Jouw drijfveer om een boek te schrijven is waarschijnlijk: anderen helpen met je kennis. Of je nu schrijft over meditatie, reïncarnatie, gidsen en engelen of het vinden van je zielsopdracht, bedenk van tevoren goed wie jouw ideale lezer is en hoeveel hij al van het onderwerp weet. Schrijf je voor beginners of gevorderden? Hoeveel basiskennis kun je verwachten, wat moet je nog uitleggen?

Wil je mensen introduceren in een wereld die nieuw is voor hen, bouw je boek dan zorgvuldig op en neem ze stap voor stap mee in dat grotere bewustzijn.

Wees concreet in je boodschap

Al is een bredere levensvisie steeds meer geaccepteerd, het oude stigma dat spirituele boeken ‘vaag’ en ‘zweverig’ zijn, bestaat nog steeds. Natuurlijk bewijs jij het tegendeel. Met een pakkende en concrete titel en een goede flaptekst. Daarmee wordt het lezers direct duidelijk wat ze aan jouw boek hebben en waarom ze het zouden moeten kopen.

Ook binnen in het boek is duidelijk de rode draad van jouw thema te herkennen en je laat de lezers niet verdwalen in je teksten.

Bedenk hoe dit boek je bedrijf kan versterken

Is jouw boek een verlengstuk van je bedrijf? Bedenk dan, liefst zo vroeg mogelijk in het schrijfproces, hoe je er een goede marketingtool van maakt. Kies bijvoorbeeld heel bewust de cases die je opneemt, verwerk een leuke test in je boek waarmee je lezers naar je website trekt, of vraag een grote naam uit de spirituele wereld om het voorwoord te schrijven.

Houd het toegankelijk en praktisch

Het valt niet altijd mee om begrijpelijk te schrijven over ongrijpbare zaken. Maar wil je met je boek een groot publiek bereiken? Houd het dan zo praktisch en toegankelijk mogelijk. Geef veel voorbeelden en leg lastige onderwerpen uit aan de hand van alledaagse metaforen. Dat leest voor iedereen prettig, ook voor de lezers die al veel over deze materie weten.

Denk al tijdens het schrijven na over de marketing 

Natuurlijk wil jij dat je boek een succes wordt. Ook voor spirituele boeken zijn er veel marketingmogelijkheden. Allereerst natuurlijk de sociale media. Op Facebook en LinkedIn bestaan groepen voor spirituele ondernemers, maar ook via een eigen pagina kun je toekomstige lezers nu al veel bieden.

Vergeet ook niet de traditionele media. Met een goed verhaal en overtuigend persbericht maak je echt wel kans op wat free publicity voor je boek.

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën