Vivienne van Eijkelenborg, Zakenvrouw van het Jaar 2016
Schrijf je een boek voor je bedrijf? Dan is het logisch dat je hierin je kennis etaleert. En zo – meestal indirect – reclame maakt voor je product of dienst. Maar wist je dat het ook heel anders kan? Vivienne van Eijkelenborg, eigenaar van babyartikelenfabrikant-Difrax, schreef een boek waarin ze haar eigen product ontraadt. En toch werd ze onlangs benoemd tot Zakenvrouw van het Jaar 2016!
Stoppen met foppen heet het boek. Het is een vijftienstappenplan om kinderen van de fopspeen af te helpen, een artikel dat Difrax zelf verkoopt. Waarom schreef je dit boek?
“In de eerste levensjaren heeft een speen een functie, maar later moeten kinderen er weer vanaf. Ik vind het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ouders hierbij te helpen. Niet door de speen ruw weg te gooien, maar op een leuke manier, want wij staan voor happy baby’s. Het boek bevat dan ook spelletjes, stickers en andere beloningen voor de kleintjes. Het afleren gaat op zo’n soepele manier dat sommige kinderen al halverwege het boek zonder speen kunnen.”
Welke boeken schreef je? En waarom?
“Schrijven is een boeiend, creatief proces. Ik vond het dan ook vooral leuk om te doen. Het is heel wat anders dan babyproducten maken. Naast Stoppen met foppen gaven we een reeks boeken uit die ouders helpen bij belangrijke leermomenten in het leven van hun kind, vanaf de geboorte tot de leeftijd van vier jaar. Zo zijn er Het drogebroekenboek, Het gaap- en slaapboek, Het schonesmoelenboek en Het hap-slik-wegboek. Met die boeken, waarin ik zelf als fee de hoofdrol speel, kunnen ouders pas aan de slag als hun kindje twee of drie jaar oud is. Omdat de Difrax-producten vooral gericht zijn op de periode van de zwangerschap en de eerste tijd daarna, wilden we ook daarover informatie bieden. En dan niet op een saaie manier, maar met mooie, speelse, goed onderbouwde boeken. Zo werd het idee geboren voor Stoppen met foppen en het borstvoedingsboek Aanleggen, kolven, voeden. Uit gesprekken met experts ontstond Het babyspreekuurboek.”
Je schreef de boeken samen met medische experts en gaf ze in eigen beheer uit. Is dat goed bevallen?
“Zelf ben ik geen expert op het gebied van tanden of zindelijkheid. Ik kan en wil zo’n boek dus niet in mijn eentje schrijven. Ik heb de expertise gebruikt van mensen met wie we bij Difrax al samenwerken bij het ontwikkelen van nieuwe producten. In Het hap-slik-wegboek bijvoorbeeld staat achterin uitgebreid de visie omschreven van eetconsulent Monique Thomas-Holtus, die een goed onderbouwde kijk heeft op leren proeven en eten. Wat ik gedaan heb, is haar visie vertalen naar een leuk en leerzaam kinderboek.
De boeken zijn inderdaad eigenbeheer-uitgaven, dus ik moet het doen zonder de steun van een uitgever. We hebben ze niet goed genoeg in de boekhandel gekregen – ik ben geen boekverkoper en onze focus lag daar niet – maar dat zou nog wel veel waarde toevoegen. Nu zijn de boeken nog te afhankelijk van onze producten. Als ze een eigen leven gaan leiden, levert dat ook winst voor Difrax op. Boek en product vormen een mooie combinatie, ze versterken elkaar.”
Fopspenenfee, tandenfee, je bent zelf de hoofdpersoon in je boeken. Waar kwam dat idee vandaan?
“Samen met een vriendin die goed kan tekenen heb ik de boeken gemaakt. Zij zei: een levensechte foto van een fee kleedt het boek veel meer aan dan een getekende versie. Toen besloten we dat ik zelf de hoofdrol zou spelen in de boeken. Het was natuurlijk ook goedkoper dan iemand inhuren, van wie je bovendien niet weet of die bij een volgend boek nog steeds beschikbaar is. Dus nu hangen hier op de zaak vijf feeënjurken, die ik heb laten maken om zelf die rol te vertolken. Handig, voor als ik nog eens buiten de Difrax-wereld carrière wil maken…”
Raad je ondernemers een boek aan als onderdeel van hun marketingmix?
“Een boek heeft zeker meerwaarde. Het is een mooie manier om over jezelf te vertellen, je expertrol te etaleren en je visie te delen. Misschien nog wel grappig om te melden: In de week nadat ik benoemd werd tot ‘Zakenvrouw van het Jaar’, ben ik twee keer op televisie geweest. Eerst in RTL’s Z in Zaken, daarna bij WNL op Zondag van Rick Nieman. In beide gevallen kwamen mijn boeken ter sprake. Ik had dat niet verwacht en er ook totaal niet op ingezet. Blijkbaar vonden de programmamakers het gewoon heel leuk. Dus ja, ook in die zin is een boek een geweldig marketingmiddel.”
Welke tips heb je verder nog voor ondernemers?
“Stel heldere doelen, toon lef en investeer in jezelf. Alleen al het benoemen van je doel is een manier om mooie resultaten te bereiken. Er is een prachtige spreuk: Shoot for the moon. Even if you fail, you will land among the stars. Spreek je ambities uit, zet een stip aan de horizon en geniet vooral ook van de weg ernaartoe. Misschien kom je niet op de maan uit, maar ook tussen de sterren is het mooi. Als tweede is het belangrijk om lef te tonen. Het is waar dat wie zich kwetsbaar opstelt, kan falen. Maar lef kan je heel ver brengen. Tot slot: blijf jezelf als ondernemer continu uitdagen en ontwikkelen. Volg dus minstens één keer per jaar een seminar of doe op een andere manier kennis en inspiratie op. Je bent zelf het belangrijkste kapitaal van je bedrijf, jouw energie bepaalt het succes.”
Zakenvrouw van het Jaar
Vivienne van Eijkelenborg werd in maart, als kroon op achttien jaar ondernemerschap, door Veuve Clicquot uitgeroepen tot ‘Zakenvrouw van het Jaar 2016’. Met moed, doorzettingsvermogen en innovatiekracht bracht ze haar bedrijf naar waar het nu staat: Difrax is met zijn moderne, innovatieve babyproducten leider op de Nederlandse markt en hard op weg om de wereld te veroveren.
Door: Janneke Sinot