Professionele foto’s: onmisbaar voor je boek en website

Esther van Berk stapte in 2007 over van zakelijke teksten naar fotografie. Ze is als  De Visiegraaf gespecialiseerd in het maken van portretfoto’s van ondernemers. Haar motto: een goede portretfoto is een foto waar je echt blij van wordt. Begin 2017 kwam haar boek Video’s met visie uit. We stelden Esther vijf vragen over fotografie en het gebruik van beeld voor je bedrijf, website of boek.

Wat is jouw specialiteit?

“Ik neem de tijd voor het maken van portretfoto’s. Mijn ervaring is dat foto’s vanzelf goed worden als de gefotografeerde ontspannen is. Dat valt niet altijd mee, want de meeste mensen vinden het moeilijk om gefotografeerd te worden. De kunst is dan om ze over hun bedrijf te laten vertellen. De meeste ondernemers doen dat graag omdat het hun passie is. Tijdens het vertellen komen er glimmertjes in hun ogen. Je ziet ze gewoon plezier hebben en ontspannen. Dát moment probeer ik te vangen met de camera. Dat hele proces kost tijd. Ik trek daarom minimaal twee uur uit voor een fotosessie.”

Wat is het belang van goede portretfoto’s voor je website?

“Zijn wie je bent. Dat is wat portretfoto’s op een website moeten laten zien. Goede foto’s maken de bezoeker nieuwsgierig naar de persoon achter de foto. Daarnaast heb je de mogelijkheid om jouw uitstraling te kiezen: open en toegankelijk, of juist gesloten?Die foto’s zijn enorm belangrijk. Ik wil dat mijn klanten 100% tevreden zijn. Je moet het zo zien: soms kijk je in de spiegel en denk je wauw: vandaag mag ik er best zijn. Zó zou je ook op de foto willen staan. En dat kan: ik ga gewoon door tot ik hoor ‘ja, eindelijk’. Soms is dat al na tien minuten, soms ook pas na anderhalf uur. Vervolgens gaat de klant blij naar huis met de woorden ‘Jeetje, ik wist niet dat ik zo mooi op een foto kon staan. Dit ben ik echt.’ Op deze manier dragen foto’s bij aan het zelfvertrouwen van de ondernemer of auteur. Die is niet meer bang om zijn hoofd op een banner te zetten. En daarnaast: wanneer je blij bent met een foto, dan wil je hem aan iedereen laten zien.”

Wat betekent dat voor de schrijver van een boek?

“Een auteursfoto mag mooi zijn, en meer nog dan op je website kies je voor een bepaalde uitstraling. Om een voorbeeld te geven: bij een auteur als A.F.Th. van der Heijden verwacht je een statische foto met een bepaalde distinctie, terwijl bij bijvoorbeeld Susan Smit juist een wat spontaner portret past. Het onderwerp van je boek kan ook bepalend zijn voor je fotokeuze. Heb je een boek geschreven over internetmarketing, dan kun je een veel lossere foto laten maken dan wanneer je een medisch boek over depressies schrijft. Ik help een auteur daarbij: wat past bij de persoon, en wat bij de over te brengen boodschap?”

Voor een blog op de website gebruiken ondernemers vaak stockfoto’s. Hoe denk jij daarover?

“Je moet een beetje praktisch zijn. Portretfoto’s moeten gewoon goed zijn, maar die kun je dan ook op meer plaatsen gebruiken: op de achterkant van je boek, je website, onderaan je nieuwsbrief. Door dezelfde foto op meerdere plaatsen te gebruiken, vergroot je de herkenbaarheid. Voor een blog kan ik me heel goed voorstellen dat mensen stockfoto’s gebruiken. Ga maar na: wanneer je onderaan een blog bent beland, weet je dan nog wat er op de foto bovenaan staat? Als je dan toch eigen foto’s wilt laten maken, houd het dan praktisch en functioneel. Maak in één keer een serie over jouw onderwerp. Voor een artikel in een tijdschrift of illustraties voor je boek is het uiteraard anders. Het verhaal en de foto’s moeten één geheel vormen, dat krijg je nooit voor elkaar met stockfoto’s.”

Je bent ook met videomarketing begonnen. Bijt dat niet met bloggen?

“Tekst en beeld kunnen volgens mij niet zonder elkaar. Denk je maar eens een website in waar alle tekst uit weggehaald is. Dat werkt net zomin als een website helemaal zonder beeld.Ik vind video’s heel goed te combineren met bloggen. Je kunt bijvoorbeeld in een video de hoofdlijnen uiteenzetten en die daarna in de tekst verder uitwerken. Of een anekdote vertellen in de video en je boodschap in de blog brengen. Samen met de klant kijk ik wat de beste strategie is.”

Door: Jan Sinot