Peter Paul van Bekkum: “Er is altijd ruimte voor een goed boek”

Hij is net terug van de Book Expo America in New York. En dus weer helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen in het boekenvak. Peter Paul van Bekkum, cofounder van Mybestseller.com, deelt zijn ervaringen. Wat verandert er de komende jaren voor jou als schrijvende ondernemer?

Welke belangrijke trend heb je gespot?

Mobile publishing, dat wordt het helemaal. Het is een nieuwe vorm van uitgeven waarbij de auteur kosteloos schrijft en de lezer kosteloos leest. Alles werkt volledig via de smartphone. Voordeel voor de auteur is dat hij zijn eigen fanclub van volgers opbouwt, met wie hij in direct contact staat. Dat maakt het tot een heel mooi marketinginstrument. Heb je een nieuw boek geschreven? Met één druk op de knop bied je al die mensen je eerste hoofdstuk aan. Wattpadis wereldwijd marktleider in mobile publishing. Van sommige auteurs zijn de bijdragen meer dan vijftig miljoen keer gelezen.”

Boekmarketing gaat straks dus heel anders?

“Jazeker. Maar dat is nu al begonnen. Vroeger zette je een advertentie in de krant: dit boek heb ik geschreven, hopelijk heb je interesse. Dat was schieten met hagel. Met de mogelijkheden die de sociale media bieden, draai je de marketing helemaal om. Op basis van hun gedrag in de sociale media, teken je een signatuur van mensen op. Lukt het je dan ook nog die mensen te identificeren, dan wordt het helemaal waardevol voor je boekmarketing. Eind van het jaar denken we deze mogelijkheid geïntegreerd te hebben op onze platforms, waaronder Mijnmanagementboek.nl.”

Heeft het papieren boek nog toekomst?

“Er zal altijd ruimte zijn voor goed werk. De komende tien, twintig, dertig jaar blijven er boeken uitgegeven worden in papiervorm, maar het is wel een krimpende markt. Voor een auteur betekent dit dat hij vooral goed werk moet leveren. Bedenk wat je met je boek wilt bereiken en schakel goede begeleiding in. Met de QuickScanop Mijnmanagementboek – beschikbaar vanaf medio juli – krijg je voor een vriendelijke prijs professionele feedback op schrijfstijl, doelgroep, structuur en vormgeving. Handig om, met of zonder hulp, een verbeterslag te maken met je boek.

Een andere tip: bied je doelgroep meer dan alleen je boek. Houd presentaties, lezingen en werk samen met het bedrijfsleven. Dat stimuleert de verkoop en je bouwt meteen nieuwe inhoud op voor je volgende boek. De combinatie ondernemer, auteur, consultant en spreker is een heel sterke.”

Schaden slechte selfpublishing-boeken het imago van deze uitgeefvorm?

“Vroeger was de algemene opvatting dat selfpublishing iets voor losers was, voor de mislukte auteurs die niet binnenkwamen bij de traditionele uitgevers. In Amerika zijn ze dat stadium al lang gepasseerd. Dat is echt een land van ondernemers, daar steken ze hun duim omhoog als je zelf je boek publiceert. Ik voorzie voor Nederland een omwenteling in drie tot vijf jaar, van enerzijds ‘je bent niet goed genoeg’ naar anderzijds ‘hé, wat gaaf’. Net als op YouTube zal er altijd goed en slecht werk tussen zitten.”

Welke toekomst heeft het e-book?

“Dat is voor mij een groot raadsel. Het marktaandeel van het e-book zal zeker nog groeien, maar over tien jaar heeft het zijn langste tijd waarschijnlijk wel gehad. In Amerika is het e-book wel doorgebroken – met dank aan Amazon, die zijn Kindle-e-reader enorm heeft geboost. In Nederland is het marktaandeel nog geen 10%. Nee, dan zie ik voor mobile publishing toch een mooiere toekomst.”

Peter Paul van Bekkum

Publiceren in Amerika, aanrader of afrader?

“Een aanrader als je een goed verhaal te vertellen hebt. Een afrader als je denkt moeiteloos de Amerikaanse markt te kunnen bestormen en je boek tot een verkoopsucces te maken. Je breekt niet zomaar even door, het is echt moeilijk. Je moet goed nadenken over je marketing. Ga jij voor een presentatie de hele wereld over reizen? Mijn advies aan de Nederlandse non-fictieauteur is dan ook: creëer eerst succes in je moederstaal en steek dan pas de oceaan over.”

Welke tips heb je voor schrijvende ondernemers?

  • “Je schrijft niet iedere dag een boek. Dus als je het doet, doe het dan goed. Schrijfstijl, opmaak, cover, publiciteit, het moet allemaal goed zijn. Een enkeling kan dit zelf, een ander schakelt hiervoor zijn netwerk in, een derde neemt een professional in de arm. Ben je ondernemer en is je boek een verlengstuk van je bedrijfsvoering? Dan is dit extra belangrijk.”
  • “Bepaal goed voor jezelf: waarom schrijf ik een boek? Wil je kennis delen, mensen aanzetten tot nadenken of gewoon euro’s verdienen? Je antwoord op die vraag houdt rechtstreeks verband met hoe je straks je boek wegzet en hoe je jezelf voelt na publicatie. Mensen je werk door de strot duwen, werkt niet. Ben je enthousiast over je onderwerp en wil je dat overbrengen op anderen, dan ga je waarschijnlijk lezingen geven en congressen af. Dan komt dat geld vanzelf.”
  • “Besteed aandacht aan de marketing. Ook gearriveerde schrijvers zoals Kluun en Herman Koch maken tours door heel Nederland, houden presentaties in de boekhandel en doen televisieoptredens. Zoiets moet iedere auteur doen, op zijn eigen niveau. Dus ga bloggen, signeren, lezingen geven en probeer via tijdschriften en de sociale media je doelgroep te bereiken. Een boek verkoopt nooit zichzelf.”

Tekst: Janneke Sinot