Personal branding: allemansvriendjes zijn geen merken
Iedereen die boeken schrijft, dient ook zichzelf te verkopen. Je boek kan nog zo goed zijn, en de titel, cover en flaptekst woest aantrekkelijk, toch zul je meer moeten doen om op te vallen, want de concurrentie is moordend. Maak van jezelf een merk, ver voordat je boek op de markt verschijnt. Personal branding heet dat en het is populair, maar wat is het?
Toen ik jaren geleden een uitgever benaderde om mijn soloreisboek op de markt te brengen, dacht ik dat zij de public relations bij verschijning wel zouden regelen. Ik zat ernaast en goed ook. De dame op de communicatieafdeling van Lannoo bleek precies 2½ uur voor de promotie van Hoe reis ik solo? te hebben. Ik had geluk, want het boek verkocht zichzelf, maar had ik geweten dat uitgevers er bij ‘nicheschrijvers zonder sterrenstatus’ alleen een persbericht uitdoen, dan had ik op voorhand meer in mijn eigen pr geïnvesteerd.
Echtheid verkopen
Bij de verschijning van je boek pas gaan investeren in je pr, dat is rijkelijk laat. Te laat om die nog van betekenis te laten zijn. Zou ik opnieuw een boek uitbrengen, dan zou ik tijdens het schrijven alvast werken aan mijn branding. On- en offline zou ik een web van expertise en onderscheidendheid om mezelf weven en ik weet uit ervaring dat dit leuk is om te doen. Tegenwoordig lijkt iedereen op elkaar, het loont om echtheid te verkopen.
Wie koop ik?
Voor kwaliteit is altijd plaats, maar feit is ook dat de lezer enorm veel keuze heeft. In een oceaan vol bewezen non-fictieschrijvers dien jij, de nieuwkomer, als keuzemogelijkheid boven te komen drijven. Dat kan, zodra je besluit jezelf niet meer te verstoppen. Lezers willen graag weten ‘wie’ ze kopen. Annemarie van Gaal, Susan Smit, Pascale Naessens. Ben Tiggelaar, Martin Bril, Jos Burgers. Het zijn sterke persoonlijke merken, het is hun gelukt om in de hoofden en harten van lezers te geraken.
Managen van verschillen
Personal branding is voor de bevlogenen. Voor mensen die met hart en ziel aan iets werken. Door jezelf als persoonlijk merk neer te zetten, kun je de verschillen tussen jou en soortgelijke aanbieders managen. Je bouwt aan je reputatie met als inzet nu eens niet je boek, maar jezelf. Je persoonlijkheid, je expertise, je onderscheidende waarde. Dat is nogal belangrijk, want jij kunt wel zeggen dat je een autoriteit bent binnen een bepaald vakgebied, waar het om gaat is dat anderen zeggen dat jij die autoriteit bent.
Geen egotrip
In het hoofd, in het hart via onderscheid: opvallen, dat is het doel van personal branding. Zonder opschepperig of hooghartig te zijn zet je jouw exclusiviteit, je unieke waarde in de etalage. Door extreem dicht bij jezelf te blijven, en je inhoud, je stijl, je expertise en mens-zijn met gratie te onthullen, zwem je weg uit een grote oceaan van gelijksoortige aanbieders. Open zijn over jezelf is, zolang je het stijlvol doet, geen egotrip. Onthoud vooral dat je het leven van je lezer ermee vergemakkelijkt: die heeft immers al genoeg te kiezen.
Diversiteit als kans
Niemand zit op jou te wachten. Niemand gaat je zomaar kopen. Als je wilt dat er iets gebeurt, dan zul je zelf moeten bewegen. Iemand die zichzelf als merk sterk neer weet te zetten, boort een eigen publiek aan. Een dat louter gedragen is door de eigen persoonlijkheid en dat helpt je vooruit zodra je boek op de markt komt. Diversiteit is een kans die je maar beter kunt pakken. Wie zit er te wachten op iemand die hetzelfde laat zien als vele anderen?
‘Uit de kast’
Leuk gezegd allemaal, maar voor dat gewin aan vertrouwen via de eigen persoonlijkheid is durf nodig. Afgaande op de reacties van mensen voor wie ik de personal branding deed, vindt iedereen het in het begin ‘eng’. Het heeft wat weg van ‘uit de kast komen’, omdat je het risico neemt niet leuk gevonden te worden. Wie echt is, maakt vrienden en vijanden. Een groep zal je omarmen, een groep zal je laten vallen, want zonder onderscheidendheid geen branding. Allemansvriendjes zijn geen merken: je moet durven kiezen.
De hoogste tijd
Als anderen in een paar zinnen kunnen zeggen wie je bent, ben je een sterk merk. Daar moet je aan bouwen. Vanuit een stevig fundament. Bij BoekenBusiness hebben ze me gevraagd om vaker iets over personal branding te vertellen. Leuk! Een volgende keer vertel ik je graag hoe jij jezelf krachtig en uniek kunt onderscheiden. Werk je nu aan een boek? Denk erover om op het podium te klimmen. Tussen al die concurrenten helpt het om je identiteit te communiceren.
Door: Irene Herbers (gastblogger)
Irene Herbers heeft zich als tekstschrijver gespecialiseerd in personal branding. Ze karakteriseert mensen en bedrijven via tekst. Meer weten, zie ook: Soul Island Ibiza.