Ondernemer? Betrek je klanten bij je boek!

Een boek schrijven om nieuwe klanten te trekken. Heel wat ondernemers doen het – en met succes. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om je bestaande klanten te betrekken bij je boek in wording? 

Zo geef je klanten een plek in je boek:

Interview ze en vraag ze naar hun ervaringen met jouw product of dienst

In het boek Telefacing zijn kaders opgenomen waarin klanten vertellen hoe ze de verkoopmethode van de auteurs in de praktijk brengen binnen hun bedrijf. De teksten beginnen met een korte introductie van de klant in kwestie en eindigen met de website.

Laat ze een bijdrage aan je boek leveren, als expert (of zelfs als coauteur)

Afhankelijk van het onderwerp van je boek en de branche waarin je werkzaam bent, kun je klanten ook (laten) interviewen over hun expertise in relatie tot jouw bedrijf. Zijn het goede schrijvers, dan kun je ze zelfs vragen als coauteurs.

Een voorbeeld is het binnenkort te verschijnen boek Ondernemen is topsport. Initiatiefnemer PeakValue vroeg zo’n 25 van zijn meest inspirerende klanten naar hun visie op ondernemen. Mooie reclame voor zowel de organisatie, als de klant.

Neem quotes van je klanten op in je boek

Piet Vink, de auteur van Succes met SharePoint!, vroeg diverse klanten een quote aan te leveren. De insteek? Waarom het belangrijk is dat er een boek over dit onderwerp op de markt komt. En wat de auteur daaraan bijdraagt. De quotes zijn allemaal in het boek verwerkt, de mooiste prijken ook op de cover.

Meer weten? Lees onze blog: Boek zonder blurb? Gemiste kans!

Piet Vink heeft overigens ook interviews in zijn boek opgenomen. De klanten die daaraan meewerkten, krijgen nog eens extra aandacht in het hoofdstuk ‘Aan dit boek werkten mee’.

Gebruik beeldmateriaal van je klanten om je verhaal te ondersteunen

Aan de slag met contentmarketing is een boek voor ‘de nieuwe generatie marketeers’ over hoe content de band met je klant kan versterken. De auteur, Aart Lensink, heeft er dertig succescases uit binnen- en buitenland in opgenomen, compleet met screenshots van de websites. Gebruik je op zo’n manier beeldmateriaal van je klanten, dan is dat een leuk stukje extra reclame voor hen (en dus goodwill voor jou).

Neem praktijkcases op waarin je klanten de hoofdrol spelen

Delta Lloyd is een klant van CanvassCompany, waarvan Edwin de Haas de eigenaar is. In zijn boek Sales beter de baas gebruikt hij de campagne ‘Op weg naar goud’ (van Delta Lloyd) om te illustreren dat product sales geen toekomst meer heeft. Oplossingen verkopen, daar gaat het om. En dat snapt deze verzekeraar als geen ander.

Vertel in de lopende tekst iets positiefs over je klanten

Is het je opgevallen dat onder de auteurs die we in deze blog noemen een aantal BoekenBusiness-klanten zitten? Zoiets kun je dus ook in een boek doen. Zorg wel dat het meerwaarde biedt voor de lezer. Je boek is geen reclamefolder.

Wat zijn de voordelen?

Gratis exposure vindt geen enkele ondernemer erg. Waarschijnlijk leveren je klanten dan ook graag een bijdrage aan je boek. Ze vinden het leuk om in de spotlights te staan. Maar het heeft nog meer voordelen om je klanten erbij te betrekken.

  • Je hebt alvast een paar interessante gasten voor je boekpresentatie.
  • Jouw bedrijf zit vooraan in hun gedachten, wat handig is als ze weer een product of dienst nodig hebben.
  • De kans dat ze ambassadeur worden van je boek is groot. Wie weet nemen ze straks ook nog een stapel boeken af – voor hun medewerkers of om weg te geven als relatiegeschenk. (Hint: hier kun je natuurlijk ook vooraf afspraken over maken.)

Geloofwaardigheid

Misschien wil je naast succescases ook een paar ‘mislukkingen’ in je boek opnemen. Het kan je geloofwaardigheid als auteur vergroten. Ondernemers die alleen maar hosannaverhalen hebben, worden nogal eens gewantrouwd. Maar hoe vind je klanten die hun fouten durven opbiechten? En erger nog: die ze in gedrukte vorm aan de hele wereld willen openbaren?

Dit kan inderdaad lastig zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Vragen kan natuurlijk altijd: nee heb je, ja kun je krijgen. Slaat de verhouding tussen falen en succes naar de goede kant door, dan is het nog altijd positieve aandacht voor je klant. Een slimme formulering doet ook veel. Presenteer blunders bijvoorbeeld als ‘geleerde lessen’ … waardoor het bedrijf in kwestie nu natuurlijk veel beter is dan de concurrent.

Do’s-and-don’ts

  • Vergeet niet om toestemming te vragen. Je wilt geen ruzie met je klanten.
  • Bied de klanten die meewerken aan je boek een gratis presentexemplaar aan.
  • Vraag de bedrijven in kwestie of ze boeken willen afnemen.

TIP – Betrek, naast klanten, ook belangrijke beïnvloeders bij je boek. Die kun je maar alvast als ambassadeur hebben.

Door: Janneke Sinot


Bekijk de video