Blog - Mobiel publiceren: een nieuwe trend in boekmarketing
Suzanna
0

Mobiel publiceren: een nieuwe trend in boekmarketing

0

Boeken per hoofdstuk lezen op je mobiel? Volgens Peter Paul van Bekkum, CEO van MyBestseller.com, is het de opkomende trend. En hij ziet veel mogelijkheden voor schrijvers en uitgevers. Onlangs lanceerde zijn bedrijf, in samenwerking met Joint Book Services, een platform voor mobile publishing. Sweek.com zal een nieuwe generatie lezers aanspreken: de mobiele generatie. Welke kansen biedt zo’n platform voor non-fictieschrijvers? 

Leesgedrag verandert, we lezen meer korte teksten en we lezen steeds meer gratis. Nieuws, blogs, achtergrondartikelen en korte verhalen. Ook lezen we steeds meer op onze smartphone en tablet. “In de trein, in restaurants, op straat, overal zie je mensen met een mobiel in de hand. Informatie is altijd en overal beschikbaar. Daar spelen we op in met Sweek”, licht Van Bekkum toe.

Sweek is een online community voor lezers en schrijvers. Schrijvers (en uitgevers) kunnen er boeken per hoofdstuk aanbieden, fictie en non-fictie. Serialised writing heet deze trend. Maar ook blogartikelen en korte verhalen passen goed op Sweek.

Wat is de meerwaarde van Sweek voor non-fictieschrijvers?

“Het is de ideale manier om je kennis en expertise onder de aandacht te brengen bij een nieuwe doelgroep. Nu bieden schrijvers hun gratis content vooral aan via een eigen website of de social media. Het bereik blijft meestal beperkt tot de eigen achterban. Sweek is een online community van betrokken lezers die op zoek zijn naar waardevolle informatie en verhalen. Het is geen eenrichtingsverkeer meer, lezers en schrijvers werken steeds meer samen.

Voor schrijvers is het een nieuwe vorm van marketing en auteursbranding. Van je boek plaats je bijvoorbeeld de eerste hoofdstukken, met een link naar je webshop. Mensen die meer willen lezen, schaffen het hele boek aan. Of je bouwt eerst naam op door je hele boek hoofdstuk voor hoofdstuk aan te bieden.”

Hoe werkt het?

“Publiceren op Sweek is heel simpel: je maakt een schrijversaccount aan en begint met een nieuw verhaal. Voor het publiceren van blogartikelen en bestaande teksten ga je naar de webversie van Sweek via je laptop. Je kunt tags (zoekwoorden) aan je verhaal koppelen, zodat mensen die op jouw onderwerp zoeken je verhaal vinden. Je artikel is automatisch geschikt voor mobiel lezen, omdat de lay-out zich aanpast, net als bij een e-book met variabele lay-out. Afbeeldingen kunnen we nog niet plaatsten, daar werken we nog aan. Maar dat gaat wel komen.”

Wat zijn de voordelen voor schrijvers?

“Het belangrijkste voordeel van publiceren op Sweek is de wisselwerking met de lezers. Lezers die jouw verhaal interessant vinden, gaan je volgen en ze krijgen een melding wanneer je iets nieuws publiceert of een update plaatst. Ze kunnen je een reactie sturen en als schrijver kun je ook jouw volgers een bericht sturen. Bijvoorbeeld over je nieuwe boek dat gaat verschijnen.

Lezers kunnen verhalen een ranking geven en reacties plaatsen. Uiteraard zijn er koppelingen naar alle social media, zodat je ook je eigen achterban op nieuwe publicaties op Sweek kunt wijzen en lezers je verhaal kunnen delen. Als schrijver krijg je toegang tot de statistieken, ook dat biedt veel inzicht. Alle verhalen zijn nu nog gratis, maar we gaan ook een betaalde variant toevoegen.”

Wordt mobiel publiceren de nieuwe trend?

“Ja, dat weet ik zeker. Je ziet nu al dat fictieschrijvers groot worden door een platform als Wattpad. Zoals de Wattpad-ster Anna Todd, haar verhaal is een miljard keer gelezen. Een miljard! Kun je je dat voorstellen? En er zijn meer schrijvers die groot werden dankzij leescommunity’s en vervolgens werden gecontracteerd door grote uitgevers. In Nederland zul je die aantallen niet snel halen, maar het laat wel de potentie zien van zo’n betrokken community.”

Sweek is begin juli live gegaan als meertalig platform, ook in het Nederlands. Van Bekkum: “Sweek is nu elftalig, dus in elke Europese taal beschikbaar. Uiteindelijk gaan we toe naar zestig talen wereldwijd.”

In oktober wordt het platform groots gelanceerd tijdens de Frankfurter Buchmesse.

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën