Ik ben er fan van sinds ik er voor het eerst van hoorde: microkredieten. Koningin Máxima is er een groot voorstander van en de Bengalees Muhammad Yunus (die gezien wordt als de grondlegger ervan) kreeg er in 2006 zelfs de Nobelprijs voor de Vrede voor. Wanneer we bij BoekenBusiness weer een ghostwritingproject hebben afgerond, kiezen we bij Wakibi een project uit dat we met een microkrediet ondersteunen.
Wat is microkrediet?
Een microkrediet is een kleine lening (tot enkele honderden euro’s) aan een persoon die daar volgens de normale bankregels niet voor in aanmerking zou komen. Het geld is bijvoorbeeld bedoeld voor de aanschaf van een koe, een naaimachine of een computer. Daarmee kan de lener zelf in zijn levensonderhoud voorzien en op die manier een betere toekomst bewerkstelligen voor zichzelf en de familie. Ontvangers van microkredieten zijn in de regel heel gemotiveerd om een succes van hun onderneming te maken en vastbesloten om de lening terug te betalen. Het verstrekken van microkredieten blijkt zeer effectief in het bestrijden van armoede (mits er geen woekerrentes gevraagd worden, natuurlijk).
Hoe werkt het?
Na het afronden van een ghostwritingtraject doneren we met BoekenBusiness 25 euro aan een project op Wakibi.nl. Maandelijks lost de ontvanger een deel van de lening af – bij de een gaat dat sneller dan bij de ander – tot het hele bedrag is terugbetaald. Het mooie is: wij hoeven dit bedrag helemaal niet terug. Dus zodra er weer 25 euro op ons account staat, lenen we die opnieuw uit. Zo kunnen we met elke donatie meerdere personen helpen!
Wie steunen we?
Het kiezen van een project lijkt wel op het kiezen van de doelgroep voor je boek. 😊 Je kunt je met je boodschap op iedereen richten, of op een duidelijk afgebakende groep. Wij hebben ervoor gekozen projecten te selecteren aan de hand van deze drie criteria:
- Geslacht: vrouwen
Overal in de wereld hebben vrouwen een achterstand ten opzichte van mannen. Met onze microkredieten dragen wij eraan bij de onafhankelijkheid van vrouwen te vergroten, en de ongelijkheid wat te verminderen. - Sector: dienstverlening
Als BoekenBusiness bieden we diensten aan ondernemers, het is daarom niet meer dan logisch dat we soortgelijke projecten kiezen. We zijn natuurlijk ook zelf ondernemer en vinden het mooi zo collega’s te kunnen helpen. - Locatie: Ecuador
Je hebt ze vast al wel eens op een braderie zien staan: families met een indiaans uiterlijk die panfluitmuziek en kleurrijke kleding verkopen. Goede kans dat ze afkomstig zijn uit het stadje Otavalo in Ecuador: zo’n beetje het centrum van de textielnijverheid in het land. Voor ons (Jan en Janneke) was dit de laatste halte van een negen maanden durende reis door Noord- en Zuid-Amerika, die we samen met onze kinderen maakten. Het idee: nog even een paar souvenirs op de kop tikken en dan weer naar huis. We kwamen net van de Galapagoseilanden – ook deel van Ecuador – waar we waardevolle inspiratie opdeden voor onze business. Prachtige herinneringen zijn het, aan een prachtig land. Wij dragen dan ook graag bij aan de toekomst van de mensen die hier wonen … én ondernemen.
Mayda Antonia
De meest recente donatie is gegaan naar Mayda Antonia. Ze woont met haar familie in Santa Ana, een vallei in het westen van het land, waar veel landbouw bedreven wordt. Zelf heeft Mayda een autowasbedrijf dat ook klein onderhoud doet, zoals het vervangen van olie, remvloeistof en koelvloeistof. Het begin van de coronacrisis was zwaar (de zaak moest dicht en er is geen vangnet zoals wij dat hier hebben), nu krabbelt ze weer langzaam op. Met deze lening is Mayda in staat de voor haar business noodzakelijke voorraden weer op peil te brengen en weer verder te gaan.
***
Het hebben van een duidelijk doel, in combinatie met de financiële middelen in de vorm van een microkrediet, motiveert de ontvangers om een succes van hun business te maken: naast de financiële onafhankelijkheid staat ook de eigenwaarde van deze mensen op het spel.
Klinkt dit je bekend in de oren? Ben jij zo’n auteur die al jaren van plan is om een boek te schrijven, maar komt het er steeds niet van? Misschien wordt het dan tijd om hulp te zoeken. Bedenk ook dat je met je boek niet alleen jezelf helpt, maar ook je lezer.
Door: Jan Sinot