Genomineerden 2017
Jan Sinot
0

Managementboek van het Jaar 2017: Het innovatiedoolhof

0

Gijs van Wulfen is de auteur van het Managementboek van het Jaar 2017: Het innovatiedoolhof. De schrijver ontving dinsdag 18 april de bijbehorende bloemen en een bronzen beeldje, ontworpen door Riky van Lint.

Storytelling

Het thema van het veertiende Managementboekengala luidde: “Hé, moet je luisteren…!” Om de verhalen die daarbij hoorden alle ruimte te geven, koos de organisatie dit keer de voormalige Prodentfabriek in Amersfoort als locatie.

Managementboek van het jaar 2017Het publiek kon in drie sessies kiezen uit: een kijkje nemen in de wereld van de scenaristen in het oude Hollywood, liedjes zingen rond het kampvuur, een reisverhaal knutselen in een heuse camper, een verhaaltje voorgelezen krijgen in bed, en nog veel meer. Mijn aandacht werd uiteraard getrokken door het verhaal van Henk Rijks: plant een boom, maak een kind, schrijf een boek. Alleen dán word je herinnerd en laat je iets achter waar de wereld beter van wordt. Tenminste: dat vermoedt de verteller aan het begin van zijn verhaal. Aan het eind blijkt de onsterfelijkheid wat tegen te vallen.

 

Het verhaal van de jury

Rond halfnegen is het tijd voor het serieuze werk: de bekendmaking van het Managementboek van het Jaar 2017. Juryvoorzitter José Otten neemt de aanwezigen mee in het verhaal van de zeskoppige jury, dat in juli 2016 begint. Een lange selectieprocedure volgt, waarbij de leden steeds een doos met 25 boeken meekrijgen. Enkele weken later komen ze bij elkaar om erover te praten. Daarna staat er een nieuwe doos leesvoer klaar.

Waar je aan moet voldoen om kans te maken op de titel verschilt niet veel met andere jaren.Otten: “De criteria die wij hebben gehanteerd waren:

  • (praktische) relevantie,
  • actualiteit,
  • originaliteit,
  • leesbaarheid,
  • bestendigheid,
  • onderbouwing,
  • verzorging.

Bij de keuze van het winnende boek hebben wij ons verplaatst in de manager die om zich heen de wereld ziet veranderen. En het blijft niet bij de wereld buiten. Ook organisaties moeten mee in de weg naar betere, mooie, duurzamere, samensturende en samenwerkende netwerken.”

Het verhaal van de kanshebbers

Managementboek van het Jaar - het innovatiedoolhof - Gijs van WulfenDe lange lijst met 250 nieuwe titels bracht de jury in twee fasen terug tot een shortlist met 5 titels die elkaar op verrassende wijze opvolgen. Management in singularity (Tjeu Blommaert en Stephan van den Broek) en Handboek betekenisvol ondernemen (Kees Klomp, Stefan Wobben en Jesse Kleijer) verkennen de toekomst, Het innovatiedoolhof (Gijs van Wulfen) vertelt dat iedereen moet innoveren, terwijl Strategie = Executie (Jacques Pijl) pleit voor doen. Boonstra (Manfred Bik) ten slotte is een terugblik op het leven van de succesvolle ondernemer die al het voorgaande in de praktijk bracht.

 

Het innovatiedoolhof

Over het winnende boek meldt Otten:

  • “Het boek dat bij alle managers, of ze nu werken voor de overheid of in het bedrijfsleven, de deur naar een nieuwe tijd openzet.
  • Het boek waar je volgens de jury helemaal enthousiast van wordt. En gelijk mee aan de slag wilt gaan.
  • Het boek dat kleurrijk en toegankelijk is geschreven, maar waarin een stevige academische onderbouwing niet ontbreekt.
  • Het boek dat door zijn interdisciplinaire aanpak de tijdgeest van innovatie, vernieuwing en transformatie weerspiegelt.
  • Het boek dat inspiratie en praktische tips geeft aan managers die worstelen met dagelijkse vraagstukken als hoe je vernieuwend kunt worden en blijven.
  • Kortom: het boek waarin hedendaagse managementvraagstukken nieuwe betekenis krijgen in het perspectief van het nieuwe wereldbeeld.”

En … heb jij al besloten wanneer jij jouw verhaal gaat vertellen? We helpen je graag om er een zo goed mogelijk boek van te maken. Wie weet sta jij dan volgend jaar met dat felbegeerde beeldje in handen.

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën