Mag je korting geven op je boek?

In Nederland is de verkoop van boeken geregeld in de  Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Wie een boek verkoopt (uitgever, traditionele boekhandel, Bol.com, supermarkt, enzovoort) moet dat doen voor de prijs die de uitgever heeft vastgesteld. De wet geldt ook voor de auteur. Dus familiekorting geven? Het mag niet.

De gedachte achter de vaste boekenprijs is dat dit de diversiteit in het aanbod bevordert. De boekhandel kan hierdoor een breed assortiment voeren. Met de winst die uitgevers behalen op de succesvolle boeken, kunnen ze nieuwe auteurs een kans geven. Of boeken publiceren die commercieel minder interessant zijn, maar status geven aan het fonds. Het is een interessante discussie of de Wvbp afgeschaft moet worden of niet. In deze blog beperk ik me tot wat de wet in de praktijk betekent voor de auteur.

Voor iedereen

De Wvbp geldt voor alle boeken in de Nederlandse of Friese taal. Uitgevers of importeurs zijn verplicht een verkoopprijs vast te stellen en deze aan te melden bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). De wet geldt als het boek bestemd is voor verkoop aan eindafnemers en voor iedere oplage (twee stuks is al een oplage). Dus geef je je boek in eigen beheer uit, dan mag je het niet op jouw website voor een lagere prijs verkopen. Wat ook niet mag, is een extraatje geven als mensen het boek rechtstreeks bij jou kopen. Dat is namelijk een verkapte korting.

Uitzonderingen

  • De Wvbp geldt niet in België *, dus Vlaamse eindafnemers mag je korting bieden. Dat levert soms rare situaties op. Een voorbeeld: toen de nieuwste editie van de ‘Dikke Van Dale’ verscheen, was die in België zo goedkoop dat boekhandelaren in de grensstreek hun boeken daar inkochten in plaats van bij de uitgever.
  • Boeken die in Nederland verschijnen maar in een andere taal geschreven zijn.
  • E-books. De Wvbp geldt alleen voor werken die bestaan uit papieren bladzijden. Bij e-books mag jij zelf bepalen of je ze met korting verkoopt. Natuurlijk moet het wel passen binnen de afspraken die je met je uitgever maakt. Die is er vast niet blij mee als jij de digitaal de content weggeeft die hij probeert te verkopen (al zijn er natuurlijk uitzonderingen).

Kortingen

In sommige gevallen mag je wel korting geven (let op: het gaat hier over korting aan eindafnemers; wederverkopers mag je altijd korting geven):

  • Bij de verkoop van grote aantallen.Bij een afname van minimaal 10 stuks tegelijk mag je maximaal 5% korting geven. Bij minimaal 30 stuks is de maximale korting 10%. En vanaf 100 exemplaren mag je zelf de korting bepalen.
  • Als het een studieboek betreft. Studieverenigingen mogen studenten 10% korting geven.
  • De uitgever mag een tijdelijke actieprijs vaststellen, bijvoorbeeld bij voorintekening (= het boek bestellen voordat het verschenen is). Een intekenprijs geldt voor maximaal 3 maanden en de uitgever moet deze actieprijs vastleggen bij het CvdM.

Er bestaan meer mogelijkheden om korting te geven, bijvoorbeeld via boekenclubs. Details en voorwaarden kun je vinden in het Besluit vaste boekenprijs van de overheid.

Terug naar de vraag aan het begin van deze blog. Ik denk niet dat je familie direct tien boeken tegelijk zal bestellen, dus nee: je mag geen familiekorting geven.

Door: Jan Sinot

* In België geldt sinds juli 2017 de gereglementeerde boekenprijs (GBP). In het kort komt het hierop neer: in het eerste half jaar na verschijnen mag je als boekverkoper maximaal 10% korting bieden aan de eindconsument, 20% korting aan bibliotheken en 25% aan onderwijsinstellingen. Na 6 maanden vervalt de GBP automatisch.