Lezingen gaan geven, zo doe je dat!
Boek en lezing combineren fantastisch met elkaar. Als auteur heb je iets te vertellen, je bent expert in jouw vakgebied en daar hoort jouw doelgroep graag meer over. Het levert je bovendien interessante verdiensten op. Maar wat als je nog onbekend bent in lezingenland? Hoe begin je dan? Ronand Jansen, sprekersbemiddelaar bij de Managementboek Academy, heeft vijf tips voor je.
1. Gebruik zo weinig mogelijk PowerPoint-plaatjes
“PowerPoint-plaatjes? Gebruik ze zo min mogelijk. Je moet echt in staat zijn een goed verhaal te vertellen: jouw verhaal. Schrijf dus niet zomaar een boekje over iets wat in de mode is. Mensen met echt een eigen verhaal zijn de beste sprekers. Zeker als ze dat ook nog eens enthousiasmerend kunnen overbrengen en weten in te spelen op de reacties van de zaal. In zo’n geval moet je even gemakkelijk je geplande verhaal los kunnen laten.”
2. Oefen, oefen, oefen
“Niet elke boekenauteur is meteen ook een goede spreker, maar daar kun je jezelf natuurlijk wel in ontwikkelen. Begin klein. Liever eerst een keer in de plaatselijke boekhandel voor vijftien of twintig mensen, dan meteen voor een grote congreszaal. Bouw het op en oefen, oefen, oefen. En probeer dan vooral los te komen van jouw boek. Vertel ook over zaken die er niet in staan, maar waar je in de dagelijkse praktijk tegenaan liep nadat het boek verscheen. Het is nooit af.”
3. Vind het juiste podium
“Ook als je nog niet veel ervaring hebt, zijn er podia om te spreken. Geef bijvoorbeeld eens een praatje bij de Rotary-club of tijdens een klantenbijeenkomst. Ook op universiteiten en andere kennisinstituten kun je ervaring opdoen. Daar liggen de tarieven wel wat lager dan bij de overheid en het bedrijfsleven, maar het is een goede leerschool. Je verhaal bijschaven, maakt het altijd beter.”
4. Zorg dat je vaak te zien én te horen bent
“Van een spreekbeurt komt een spreekbeurt. Zorg als beginner in lezingenland vooral dat je vaak te zien én te horen bent, desnoods puur tegen een reiskostenvergoeding. Vaak maak ik mee dat een auteur die het goed doet bij een Managementboek-event, tijdens de pauzes of na afloop wordt aangesproken. Met als resultaat: een uitnodiging om te komen spreken bij de organisatie van die deelnemer.”
5. Neem boeken mee
“Geef je een lezing, neem dan altijd wat boeken van jezelf mee om weg te geven bij zo’n ‘toevallige’ ontmoeting. Jos Burgers, een bestsellerauteur die per jaar meer dan honderd keer optreedt, is iemand die dit heel goed doet. Hij heeft altijd boeken bij zich, die hij – ogenschijnlijk per toeval – uit zijn tas tovert. Et voilà: een glunderende gesprekspartner, en wellicht een klant voor het leven.”
Door: Janneke Sinot
Ben jij nieuw in lezingenland? We vinden het leuk als je je dromen, twijfels en ervaringen met ons en onze bloglezers deelt. Laat je in het commentaarveld onder deze blog een reactie achter?
Meer lezen?
Boekentips
- Het evenement dat niemand wil missen – Hoe organiseer je dat? (Erik Peekel)
Met volop tips voor auteurs op zoek naar een podium voor hun verhalen. - Verbaal meesterschap (Remco Claassen)
Tips van een meesterlijke spreker. - Je stem als krachtbron (Debby Mureau)
Overtuigen en beïnvloeden met je stem. - Presenteren is een feest (Roeland Schweitzer)
Handleiding presenteren.