Levensverhaal schrijven? Daar zit een onderneming in!
Eigen ervaringen vormen een krachtige drive voor mensen om anderen – vaak lotgenoten – te helpen. Door ze op te schrijven in een boek, kun je hen behoeden voor dezelfde fouten, of helpen met de methode die voor jou zo goed werkte. Vaak ontstaan mooie initiatieven uit die opgetekende levensverhalen. Een nieuwe onderneming bijvoorbeeld. Het mooie daaraan: klanten luisteren naar je omdát je hetzelfde hebt meegemaakt. Je bent ervaringsdeskundige!
Deze week nemen we vijf boeken onder de loep die aan de basis staan van een nieuwe onderneming. Heb je zelf iets meegemaakt dat een boek waard is? Wil je meer met je verhaal? Dan vind je in deze cases ongetwijfeld inspiratie.
Johan de Kruijf
Door een medische fout, direct na de geboorte, kreeg Joyce Rebecca de Kruif een ernstige fysieke en psychische beperking. Vader Johan schreef het boek Artsen zijn ook maar mensen over alle gebeurtenissen rond zwangerschap en bevalling, over de meer dan tien jaar durende rechtszaak en over hoe het beter kan – en moet – in de zorg. Vanuit zijn persoonlijke visie richtte hij Odius op, een organisatie die zich bezighoudt met het welzijn van alle betrokkenen bij een medische fout. Hij is coach, geeft trainingen en wordt geregeld gevraagd om te spreken.
Michaël Niclaus
Vier jaar geleden besloot Michaël Niclaus het roer om te gooien. Hij was verslaafd aan alcohol en besefte dat het zo niet langer kon. Zijn ervaringen – van beginnen met drinken tot afkicken – beschrijft hij in het boek De druppel. Nu helpt hij anderen om van hun alcoholverslaving af te komen. Daarnaast geeft hij lezingen op scholen en bedrijven.
Josien Sneek
Lange tijd werkte deze jurist voor de overheid. Toen ze vijftig werd, vroeg ze zich af: Hoe blijf ik zorgen voor bevlogenheid in mijn werk? Wie ben ik als ik geen jurist meer ben? Eén ding was duidelijk: als je de veertig gepasseerd bent, heb je nog heel wat jaren voor je aan je pensioen toe bent. Coachingsgesprekken en een loopbaantraject brachten Josien op het juiste spoor: ze volgde twee post-hbo-opleidingen en werd trainer/coach. Nu helpt ze 40+-ambtenaren ontdekken wie ze zijn en waar hun passies liggen. Haar loopbaanroman De V-factor is niet direct haar levensverhaal, maar een van de hoofdpersonages werkt wel in haar eigen vakgebied: jurist bij de overheid.
Laura Brugmans
“Schrijf het van je af, houd een dagboek bij” was het advies dat Laura Brugmans kreeg om het verlies van haar man – omgekomen door een bedrijfsongeval – te verwerken. In eerste instantie was En toen ging de bel vooral een ‘dagboekverhaal’. Maar toen Laura besefte dat ze met haar boek lotgenoten kon helpen, besloot ze het breder te trekken. Ook enkele experts leverden een bijdrage aan haar boek, waarmee ze haar ervaringen in een breder kader plaatste. Nog tijdens het schrijven werd Laura al gevraagd om te komen spreken, en ze is medeoprichter van de Stichting Arbeidsongevallen.
Ellen Sinot
“Als jullie een boek over mij schrijven, dan schrijf ik mee”, zei de 17-jarige hoogbegaafde Ellen tegen haar ouders. En zo kwam IQ te koop! tot stand. Sinds het verschijnen van dit boek kwam Ellen meerdere keren op de radio, ze wordt geregeld gevraagd om te komen spreken, levert bijdragen aan het tijdschrift Talent en richtte samen met haar vader HBeter op. De kloof verkleinen tussen hoogbegaafd kind en volwassene (ouder, docent) is een van de speerpunten.
Die vader in het laatste voorbeeld ben ikzelf. Heb jij ook iets meegemaakt wat het opschrijven waard is? Heb je vanuit je eigen levensverhaal een bedrijf opgericht of ken je collega-schrijvers bij wie dat het geval is? Deel het dan in het commentaarvenster hieronder. Zo inspireren we elkaar.
Door: Jan Sinot