Je boek verkopen – 10 succesfactoren

Steek je moeite in het schrijven van een boek, dan wil je natuurlijk ook dat je boodschap daarna je doelgroep bereikt. Mensen moeten dus weten dat je boek bestaat. En het makkelijk kunnen bestellen. Daarom in deze blog: tien succesfactoren voor het verkopen van je boek. Betrek je ook je business in je plannen, reken dan op dubbel succes.

Zo verkoop je succesvol je boek:

1. Schrijf een goed boek

Zeker als je boek een visitekaartje is voor je bedrijf, staat kwaliteit voorop. Lever het beste boek af dat jij kunt schrijven. Kies een prikkelende titel die uitnodigt tot lezen en combineer die met een sterke ondertitel.

Doe research, deel waardevolle kennis en schakel zo nodig professionele hulp in. Denk hierbij aan een redacteur voor de tekst en een vormgever voor de cover en het binnenwerk.

Ga ook bij het drukwerk voor kwaliteit, zodat het boek recht doet aan jou en je business. De uitvoering mag best eenvoudig zijn, maar je wilt geen snel verkleurende pagina’s of bindwerk dat uit elkaar valt.

2. Onderscheid je

Om een boek goed te kunnen verkopen, moet het anders zijn dan wat er al op de markt is. Dus spot een nieuwe trend en schrijf daarover. Of ontwikkel bijvoorbeeld een eigen, unieke methode waarmee je de lezers vooruithelpt. Wees onderscheidend. Met een dertien-in-een-dozijnboek red je het echt niet in een concurrerende boekenmarkt.

Ook bij het promoten van je boek is originaliteit een succesfactor. Is jouw boek gedrukt op papier waaruit planten kunnen groeien? Komt er een geur vrij als je over de cover wrijft? Nodig jij de pers uit om mee te gaan ‘sneukelen’ in Antwerpen? Alles buiten de bestaande kaders kan rekenen op extra aandacht.

3. Kom in actie

Een onderscheidend en kwalitatief goed boek is een mooie basis voor je verkoopsucces, maar er is meer nodig: actie! Auteurs die achteroverleunen als hun boek verschenen is, zijn doorgaans niet de meest succesvolle.

Vraag jezelf dus in een vroeg stadium af, liefst nog voordat je begint met schrijven: ben ik bereid te investeren in het succes van mijn boek (tijd, geld, energie)? Is het antwoord nee, dan bereik je misschien niet de resultaten die je voor ogen hebt.

4. Heb je doelgroep helder

Wie zijn jouw ideale lezers? Waar vind je ze? En waar hebben ze behoefte aan? Door deze drie vragen te beantwoorden, leg je een stevig fundament voor de verkoop van je boek. Je houdt er bij het schrijven natuurlijk al rekening mee.

Naast je primaire doelgroep kun je ook nog andere doelgroepen bedienen. Bijvoorbeeld: een boek over bevallen, gericht op zwangere vrouwen, wordt misschien ook gelezen door kraamverzorgenden en verloskundigen die voeling willen houden met hun doelgroep en up-to-date willen blijven. 

5. Maak je boek beschikbaar

Een boek wordt alleen een bestseller als mensen het makkelijk kunnen aanschaffen. Zorg dus dat je boek beschikbaar is via CB, het centrale boekenmagazijn van Nederland. Boekhandels kunnen het daar eenvoudig bestellen.

Ook zichtbaarheid en beschikbaarheid via andere kanalen draagt bij aan het succes van je boek. Denk aan bol.com, managementboek.nl en natuurlijk je eigen website.

6. Stel een promotieplan op

Er zijn duizend-en-een mogelijkheden om je boek te promoten. Maar ze werken natuurlijk alleen als je ze ook in de praktijk brengt. Kies de promotieacties die passen bij jouw persoon, jouw doelen en jouw business. Een planning helpt je om overzicht te houden én je deadlines te bewaken.

Tip: betrek je bedrijfsdoelen in je plan. Zo is elke actie om je boek te promoten meteen werving voor je bedrijf.

7. Verkoop niet je boek, maar het resultaat

Mensen kopen een boek niet omdat ze letters op papier willen. Ook niet omdat ze ‘alles’ willen weten over een bepaald onderwerp. Nee, ze willen een oplossing voor een probleem. Ze hopen iets te bereiken met het lezen van het boek. Benadruk in je boekpromotie dan ook vooral het resultaat: wat levert het lezen van je boek de lezer op?

Een boek over cocktails prijs je bijvoorbeeld aan met: ‘de lekkerste cocktails in een handomdraai bij jou thuis op tafel’. Een boek over afvallen met: ‘op naar een mooi en gezond lijf’. En een boek over de energietransitie met: ‘bijdragen aan een schone, klimaatvriendelijke wereld’. 

8. Laat anderen je boek aanprijzen

Je hebt een ijzersterk boek geschreven. Zelf weet je dat, maar als anderen dit zeggen heeft het voor de potentiële koper veel meer waarde. Blurbs, positieve recensies, een bespreking in een kwaliteitskrant – het draagt allemaal bij aan het versterken van je autoriteit. En aan de verkoop van je boek.

Een creatieve invulling van dit advies (als je wat humor wel kunt waarderen): ga naar de boekhandel, leg je boek in de bestseller-top 10 op plek 1, maak een foto en deel deze op de sociale media.  

9. Schakel de media in

Het mooie van de pers is: al schenkt maar één journalist aandacht aan je boek, dan bereik je meteen een groot publiek. Nog mooier is het natuurlijk als je boek in meerdere media aandacht krijgt. De kans hierop vergroot je door een persbericht en recensie-exemplaren te versturen.

Nog een stap verder: bied de echt interessante media elk een afzonderlijk artikelidee op een presenteerblaadje aan (waarbij je voldoende ruimte laat voor een creatieve invulling aan hun kant). Hierbij noem je bijvoorbeeld een haakje naar de actualiteit. Ook een actieprijs of weggeefactie – met gesigneerde exemplaren extra leuk – kan helpen.

10. Ga presentaties geven

Het is een fantastische combinatie: boek en lezing. Vertel jij een enthousiast verhaal, dan is de kans groot dat je publiek na afloop van de presentatie je boek aanschaft. Bovendien kan er zomaar iemand in de zaal zitten die denkt: hé, dit verhaal is ook interessant voor ons bedrijf. Dat levert je dan een nieuwe uitnodiging op om te komen spreken … en dus weer meer boekverkoop.

Ben je nog niet thuis in de sprekerswereld? Lees de blogs die we schreven over het geven van presentaties. Het levert je echt heel veel op. Om met de woorden van Jeanet Bathoorn te spreken: “Ik kon de prijs van mijn lezingen verdubbelen en vertienvoudigde mijn omzet.”

 

Door: Janneke Sinot