Je boek verbouwen in tien stappen

Het schrijven van een boek heeft veel overeenkomsten met het (ver)bouwen van een huis. Met een duidelijk plan ga je de uitdaging aan. Een tijdje later – dit duurt vrijwel altijd langer dan je van tevoren bedenkt – wordt je boek opgeleverd. En dan is het feest. Zeker als jij net een verbouwing achter de rug hebt, zul je deze onderdelen herkennen.

Idee

Elke verbouwing begint met een wens: ik wil een uitbouw, een nieuwe keuken, een mooiere badkamer of – zoals in ons geval – alles tegelijk. Zo kreeg jij ook als auteur het idee om een boek te gaan schrijven. Misschien omdat je je kennis wilt delen met de wereld, mensen gelukkig wilt maken met de door jou ontwikkelde happiness-methode, of omdat je andere mensen juist wilt behoeden voor onnodige fouten. In ieder geval is het goed om even stil te staan bij jouw persoonlijke motivatie om aan zo’n project te beginnen. Je gaat er namelijk heel wat uurtjes aan kwijt zijn.

Doelgroep

Bad of douche, vloerverwarming of radiatoren, inductieplaat of gasfornuis? Verbouwingen worden afgestemd op de wensen van de bewoners. Omdat wij hier in Waalre ook ons kantoor hebben, richten we de eerste verdieping van onze bovenwoning in als werkruimte. Met een open keuken, een grote werktafel en een zithoek om gasten te ontvangen. Zouden onze kinderen nog thuis wonen, dan werden de twee extra ruimtes op deze verdieping ingericht als kinderkamer. Nu worden het onze werkkamers.

Ook bij een boek is het handig om je van tevoren te verdiepen in de doelgroep. Die moet jouw boek tenslotte straks kopen. Sluit jouw verhaal goed aan op de lezer, dan is dat altijd goed voor de verkoop.

Blauwdruk

Zodra je weet wat je wilt, kun je een architect inschakelen om de tekeningen van de verbouwing te maken. Waar komen de stopcontacten? Hoe moet de afvoer gemaakt worden? Alles zet de architect op papier. Zo weet de bouwer straks precies waar wat moet komen, en voorkom je onverwachte kosten omdat je ergens niet aan hebt gedacht.

Ook als je een boek gaat schrijven, is het een goed idee om een blauwdruk te maken. Zo houd je tijdens het schrijven de structuur in de gaten, vergeet je geen belangrijke dingen en voorkom je dat je onnodig uitweidt over zaken die voor de lezer niet zo interessant zijn.

Krijg je de structuur zelf niet goed op papier? Schakel dan de hulp in van een schrijfcoach. Veel te vaak moet ik auteurs die denken dat hun manuscript al af is, terug naar de tekentafel sturen omdat de opbouw rammelt of de inhoud niet goed op de lezer is afgestemd.

Research

Badkamers kijken, keukenboeren bezoeken, vloeren uitzoeken: er is heel wat uit te pluizen voor je daadwerkelijk met je verbouwing kunt beginnen.

Mogelijk moet je ook voor je boek een stuk(je) research doen. Bijvoorbeeld om je verhaal van achtergrondinformatie te voorzien. Of om input te verzamelen over een onderwerp dat echt niet mag ontbreken in jouw boek, maar waarover je zelf onvoldoende kennis hebt.

TIP – Research kun je ook doen door een expert te interviewen over het onderwerp waarover je meer wilt vertellen.

Spelregels

Hoe groot en zwaar moet een steunbalk zijn? Mag je zomaar een dakkapel plaatsen? Er zijn heel wat spelregels waar een bouwer zich aan moet houden, en dat is maar goed ook: je wilt niet dat je huis instort omdat dat gesloopte muurtje een draagmuur bleek te zijn. Valt een verbouwing niet binnen de standaardregels, dan heb je een vergunning nodig.

Ook auteurs hebben te maken met spelregels. Het auteursrecht bijvoorbeeld. Plaatjes, tabellen en grafieken die je op internet vindt, mag je niet zomaar zonder toestemming gebruiken in je boek. Hetzelfde geldt voor teksten die door anderen geschreven zijn. Twijfel je of je iets mag gebruiken? Vraag de rechthebbende om toestemming!

Bouw

Zonder enige kennis beginnen aan een verbouwing is misschien niet zo slim. Maar als je handig bent en genoeg tijd hebt, kun je prima zelf je huis verbouwen. Een deel van ons verbouwingsproject doen we zelf, waar nodig met tips van de aannemer en met ondersteuning van vrienden. De rest laten we over aan professionals.

Met een blauwdruk kunnen veel auteurs prima uit de voeten. Heb je meer nodig om het schrijven voor elkaar te krijgen? Huur dan de hulp in van een schrijfcoach. Heb je twee linkerhanden of heel weinig tijd om aan je boek te werken? Ook daar is een oplossing voor: huur een ghostwriter in om je visie op papier te zetten.

Budget

Het is heel makkelijk om de kosten op te laten lopen als je met een verbouwing bezig bent. Een extra kast, vloerverwarming, een inductiekookplaat, extra stopcontacten, draadloze schakelaars … de verleiding is groot. Maar voor de meeste mensen zit er een grens aan wat ze bereid zijn neer te tellen voor de verbouwing.

Ook jouw manuscript kan altijd nóg beter. De vraag is – met de doelen die je ermee hebt – waar je de grens legt. Schrijf je jouw verhaal op als herinnering voor je familie? Dan is het waarschijnlijk voldoende om de taalfouten eruit te halen. Maar heb je grootse plannen met je bedrijf en moet je boek daar een perfect visitekaartje voor zijn? Dan hoort daar een professionele redactie en vormgeving bij.

Afwerking

O, die laatste dingetjes die nog moeten als de verbouwing voor je gevoel al klaar is: de plinten leggen, het wegwerken van kabels, het schilderen van kozijnen. Je hebt er geen zin meer in, maar ze moeten toch nog gebeuren voor je echt klaar bent.

Ook bij een manuscript dat al ‘af’ is, blijven nog een paar van die werkjes over waar veel auteurs geen zin meer in hebben: het voor- en nawoord bijvoorbeeld, de literatuurlijst, het verwerken van het commentaar van proeflezers en het controleren van de proeven. Toch maar even doorzetten…

Oplevering

We kijken er nu al naar uit: het moment dat de verbouwing klaar is. Helaas zijn we nog wel een jaartje bezig. Tot die tijd gaat er nog een hoop van onze tijd in zitten, ben ik bang.

Zo is het ook met een boek. Je hebt er lang naar toegewerkt en op een gegeven moment valt het eerste gedrukte exemplaar, met jouw naam op de cover, in de brievenbus. Voor veel schrijvers is dit moment van ‘oplevering’ het hoogtepunt.

Gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Showen

Is het huis klaar, dan wil je het natuurlijk aan je vrienden en familie laten zien. Dat wordt een mooie housewarming, of heel wat gezellige avondjes (als je niet iedereen tegelijk over de vloer wilt of kunt hebben).

Een boekpresentatie is de ‘housewarming’ van jouw boek. Je nodigt een select gezelschap uit van vrienden, familie en zakenrelaties en hoopt dat ook wat pers komt opdagen. Jammer genoeg is in het geval van een boek een presentatie niet voldoende. Je zult meer moeten doen om je boek stevig in de markt te zetten. Daar gaat veel tijd in zitten en helaas kun je er niet op vertrouwen dat de uitgever het allemaal voor je regelt. Maar … pak je het slim aan, dan doet je boekpromotie wel precies wat ze moet doen: aandacht genereren voor jou en je bedrijf.

Ik wens je een succesvolle verbouwing!

Door: Jan Sinot