Je boek promoten voor de prijs van een kop koffie…
Boekmarketing is een vak apart. Het benaderen van de pers, het versturen van recensie-exemplaren, het voeren van een online campagne – het vraagt om de juiste timing en kennis van zaken. Gelukkig zijn er ook eenvoudige manieren van boekpromotie die je (straks) zelf kunt oppakken. En die je weinig geld en weinig moeite kosten. In deze blog vijf tips om je boek te promoten voor de prijs van een kop koffie.
Boost een bericht op Facebook
Facebook heeft ongekende marketingmogelijkheden: je kunt de doelgroep van je bericht heel specifiek kiezen. Bijvoorbeeld ‘ondernemers tussen de 30 en 50 jaar die het boek Rich dad, poor dad hebben gelezen’. Wil je eenvoudig en goedkoop beginnen? Probeer dan eens de knop ‘bericht promoten’ uit. Voor een paar euro verspreid je jouw boodschap (verder) de digitale wereld in. Nu geldt zeker bij online marketing: meten is weten. Experimenteer dus vooral wat met de verschillende advertentiemogelijkheden en kijk wat de beste resultaten geeft. Misschien lever je voor een verdubbeling van het aantal kliks graag een kop koffie mét appelpunt in. Om er dan straks een hele appeltaart met slagroom voor terug te krijgen.
Stuur twee exemplaren naar NBD Biblion
Voor de prijs van een latte macchiato – oké, toegegeven, wel een heel luxe – stuur je jouw boek in tweevoud naar NBD Biblion (of voor nop, als je een digitale versie van je boek hebt). Waarom je dat zou willen? Omdat deze stichting er dan een ‘recensie’ over schrijft. Aan de hand daarvan bepalen bibliotheken of ze je boek in hun aanbod opnemen. Het resultaat: directe verkoop aan de bibliotheken plus een vergoeding voor elke keer dat een exemplaar vervolgens wordt uitgeleend. Voor dit laatste moet je jezelf wel aansluiten bij Lira, maar dat is helemaal gratis.
NB – In Vlaanderen bestellen de bibliotheken hun boeken bij de boekhandel. Leengeldvergoedingen verlopen via Reprobel.
Sluit een promotiedeal met een collega
Deze pr-actie kost je alleen letterlijk een kop koffie. Nodig een collega-ondernemer uit die ook een boek schreef en stel voor dat jullie elkaars boek promoten. Dit kan bijvoorbeeld door er een blog over te schrijven, de ander te interviewen en het filmpje op YouTube te plaatsen, samen een podcast op te nemen, of waar jullie ook maar enthousiast van worden. Deze crosspromotion is natuurlijk het meest effectief als jullie (ongeveer) dezelfde doelgroep hebben.
Draag een originele corsage tijdens netwerkborrels
Stel je hebt een boek geschreven over hekserij. Hoe leuk is het dan om met een mini-bezemsteeltje op je blouse een netwerkbijeenkomst te bezoeken? Of met een paar knoflookteentjes als je een kookboek schreef? De geïnteresseerde vragen komen dan vanzelf op je af. Voor schrijvers van non-fictie zijn de mogelijkheden eindeloos. Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit en – afhankelijk van je idee – misschien die tweeënhalve euro die een kop koffie kost. Willen wij als BoekenBusiness onze ghostwriting-dienstverlening onder de aandacht brengen? Dan is een spookje natuurlijk heel gepast. Gaat het om de masterclass ‘Zo schrijf je een boek’ of onze redactiewerkzaamheden, dan is een pennetje leuk. Voor extra aandacht laten we dat graag ‘lekken’ op het mooie jasje dat we dragen. Reken maar dat zo’n inktvlek het aantal reacties verdriedubbelt. Minstens!
Geef een leuke gadget weg
Een bedrukte pen, een notitieboekje, een postkaart, een magneet, bij Vistaprint (maar ook bij andere aanbieders) vind je een groot aanbod van heel betaalbaar marketingmateriaal. Hoeveel van deze ‘koppen koffie’ je uitdeelt, bepaal je natuurlijk zelf. Bij bestellingen vanaf 50 euro is de verzending gratis. Daarnaast zijn er geregeld kortingsacties, dus als je het handig aanpakt, heb je voor heel weinig geld echt iets leuks. Zeker voor mensen die groot denken en veel mensen willen bereiken, is een gadget een mooie pr-tool. Ook leuk: je post versturen met een postzegel waarop de cover van jouw boek prijkt.
Door: Janneke Sinot