Je boek naar de drukker? Dit moet je weten
Eindelijk is het zover, de laatste stap in het uitgeefproces: je boek kan naar de drukker. Het is een spannende fase, nu wordt het echt. Nu wordt jouw gedachtegoed omgezet naar een fysiek product, klaar om de wijde wereld in te gaan. Geef je uit in eigen beheer? Dan zijn er nogal wat details om rekening mee te houden. In deze blog een overzicht van de belangrijkste punten.
De voorbereiding
Jouw vormgever heeft nogal wat informatie nodig om de boekbestanden klaar te maken voor de drukker. Dit is wat hij of zij nodig heeft:
- Aanleverspecificaties: Dit zijn de technische vereisten die de drukker stelt aan de aan te leveren pdf-bestanden. Dan gaat het onder meer om de kleurinstellingen en het type pdf-document. Ook informatie over afloop (de overlap buiten de snijrand), snijtekens en andere drukkersmarkeringen zijn van belang voor de juiste aanlevering. Bij een hardcover of flexcover bindwijze kan ook een omslagtekening handig zijn, een soort bouwtekening met daarop de exacte maatvoering.
- Rugdikte: Als het aantal pagina’s van het binnenwerk niet meer wijzigt en je zeker bent van je papierkeuze voor het boek, dan vraag je de drukker om de rugdikte. Die heeft jouw vormgever nodig voor het definitief maken van het coverbestand.
De laatste controle
Is je boek drukklaar en zijn de bestanden door je vormgever aangeleverd? Controleer het dan nog een laatste keer grondig voordat je het doorstuurt: nu kan het nog worden aangepast.
- Barcode: Check of de juiste barcode is gebruikt (soms vergeet de vormgever de ‘placeholder’ te vervangen), of deze de juiste grootte heeft en op een logische plek staat (op de achterkant, liefst onderaan). Ook is er voldoende contrast nodig met de achtergrond: een wit blokje met een zwarte barcode werkt het beste.
- Flaptekst: Controleer altijd nog een keer de flaptekst en rugtekst. Een rugtekst hoort – als het boek rechtop staat – van boven naar onder te lopen en bevat doorgaans de titel, auteursnaam en eventueel het uitgeverslogo.
- Binnenwerk: Al heb je de proeven al vaak nagekeken, controleer voordat je bestanden doorstuurt in ieder geval deze onderdelen:- het colofon (onder meer het juiste ISBN, het juiste jaartal?)- de inhoudsopgave (compleet en met de juiste paginanummers?)- afbeeldingsnummering (doorlopend?) en bijschriften (kloppend en compleet?)- sprekende kopregels (kloppen ze bij elk hoofdstuk?) => sprekende kopregels zijn de regels boven in de marge, met bijvoorbeeld boektitel en/of hoofdstuktitel.
- Paginanummers: Hier zou niets mis mee moeten gaan, omdat een document automatisch wordt genummerd. Toch gebeurt dat weleens, dus het is niet gek om te controleren of de paginanummers doorlopend op alle pagina’s staan, behalve op complete witpagina’s of pagina’s met aflopend beeld (die tellen uiteraard wel mee, maar mooier is die zonder nummer te plaatsen).
De aanlevering
- Controleer de uitgangspunten in de offerte of opdrachtbevestiging. Kloppen het formaat, de afgesproken omvang, de afwerking (zoals het type laminaat) en de extra opties bij het boek zoals preeg, leeslint, folie et cetera? Gedurende de vormgevingsfase zijn deze uitgangspunten mogelijk gewijzigd.
- Overleg vooraf via welk systeem de drukker de bestanden wil ontvangen (ze zijn doorgaans te groot om te mailen) en naar welke persoon of welk mailadres je ze stuurt.
Het drukken
- Na ontvangst bij de drukker krijg je (bij offsetdruk) een digitale proef of plotterproef. Vóór het digitale tijdperk was dit een eenvoudige print van het hele bestand op printpapier, puur om te controleren of de bestanden compleet waren overgekomen en er niets ontbrak. Nu zijn daar digitale controlesystemen voor, met hetzelfde doel. Na jouw akkoord gaat de drukker aan de slag.
- Bij offsetdruk wordt je boek met meerdere pagina’s (meestal zestien) op één vel papier gedrukt. Na het drukken worden deze drukvellen gevouwen tot katernen. Voordat de volgende stap plaatsvindt in het productieproces – het inbinden – kun je nog een zogenoemde uithouder ontvangen: dit zijn de gevouwen en gesneden vellen van één exemplaar van het boek, inclusief het drukvel van de cover (nog zonder eventuele afwerking zoals folie of preeg). Drukkers sturen dit niet standaard meer, maar op verzoek is het altijd mogelijk. Bijvoorbeeld om de kleurstelling van het drukwerk te controleren. En mocht je nog heel storende fouten ontdekken, dan is het mogelijk om één drukvel (of de cover) over te drukken. Na akkoord vindt verdere afwerking plaats.
De aflevering
- Heb je met de drukker sluitende afspraken gemaakt over de aflevering? Controleer afleveradres(sen), contactpersoon voor de chauffeur, aantal boeken en exacte afleverdatum.
- Laat je een grote hoeveelheid boeken bij jezelf bezorgen? Doorgaans komen leveringen in een grote vrachtwagen en op een pallet. Dus regel sjouwhulp (zeker als er regen op komst is!).
En dan … geniet van jouw prachtige, gedrukte boek!
Door: Suzanna van der Laan