Het Commissariaat voor de Media (CvdM) is de instantie waar de (minimale) verkoopprijs van een boek wordt vastgelegd. Voor de verkoop van Nederlandstalig boeken in Nederland is dit een verplichting. Heb je een uitgever, dan neemt die deze taak voor haar rekening. Geef je in eigen beheer uit, dan ben je er zelf verantwoordelijk voor. In deze blog vertellen we je hoe het aanmelden van je boek (met de bijbehorende verkoopprijs) bij het CvdM werkt. Doe er je voordeel mee.
Stap 1: registreer jezelf als uitgever
Voorwaarde om een verkoopprijs vast te leggen, is dat je als uitgever geregistreerd staat bij het CvdM. Het registratieformulier is vrij eenvoudig. Achtereenvolgens vul je in:
- De naam en adresgegevens van je uitgeverij.
- De naam van de bestuurder (stuur een kopie van het identiteitsbewijs mee).
- Als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel: je inschrijfnummer (stuur een uittreksel mee).
- Een contactpersoon voor als er iets onduidelijk is.
- Hoe je de boeken die bij jouw uitgeverij verschijnen gaat aanmelden: kies de optie om het aanmeldformulier digitaal in te vullen of om het per post op te sturen.
- Wie je eventueel volmacht geeft om namens jou prijzen aan te melden en/of te wijzigen.
Nadat je het registratieformulier ondertekend en opgestuurd hebt, ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je kunt inloggen op Boekenprijs.cvdm.nl.
Stap 2: meld een uitgave aan
Een nieuwe uitgave meld je minimaal een week voor de verschijningsdatum aan. Het snelst gaat dit via het online formulier, als je bent ingelogd. De gegevens van je boek zijn dan automatisch aan je uitgeversnaam gekoppeld (in dit screenshot is dat uitgeverij Booklight).
Vul achtereenvolgens in: de titel, de auteur(s), het ISBN, de verschijningsvorm, de vaste prijs en de datum dat de prijs ingaat.
Een alternatief is het Formulier melden vaste prijs invullen en mailen naar boekenprijs@cvdm.nl.
Dat is alles wat je moet doen. Binnen een week na ontvangst zijn de gegevens van je boek zichtbaar op de site, onder de tab Raadplegen prijzen (zie verderop).
Nieuwe prijs aanmelden
Korting geven op je boek mag niet, maar je mag je boek wel tijdelijk in prijs verlagen, mits je dit tijdig vastlegt bij het CvdM. Op het Formulier Melding bijzondere prijs vermeld je de gegevens van je boek en de nieuwe verkoopprijs. Ook geef je aan om wat voor soort prijswijziging het gaat (zie screenshot) vanaf wanneer de nieuwe prijs geldt en voor hoelang.
Een paar opmerkingen:
- Een actieprijs mag je maximaal één keer per jaar voor maximaal drie maanden aanvragen.
- De nieuwe prijs vraag je minimaal een week voor de ingangsdatum aan.
- Een permanente prijsverlaging van je boek kan niet eerder dan zes maanden na verschijning.
- Je boek in prijs opheffen (hierna geldt de Wet op de vaste boekenprijs niet meer en mag je vragen voor je boek wat je wilt) kan niet eerder dan twee jaar na verschijning. De prijs opheffen doe je door bij de vaste prijs een einddatum in te voeren.
- De prijs van het boek verhogen, mag natuurlijk ook. Dit komt niet vaak voor, maar het kan bijvoorbeeld nodig zijn als je boek aan een herdruk toe is en de drukkosten flink gestegen zijn. Bij een prijsverhoging voer je alleen een ingangsdatum in.
Een week na het insturen van het formulier is de prijswijziging te zien, onder de tab Raadplegen prijzen.
Het CvdM verstuurt wekelijks alle prijswijzigingen naar de boekhandel. Is het voorraadsysteem van een winkel direct gekoppeld aan het informatiesysteem van het CB, dan draait het bij een prijswijziging van een boek dat in de winkel op voorraad ligt automatisch een nieuwe prijssticker uit.
Uitgaven raadplegen
Op de pagina Raadplegen prijzen vind je alle prijsinformatie over je boek: de prijs bij aanmelding, eventuele actieprijzen, prijswijzigingen en of een boek in prijs is opgeheven (en zo ja, wanneer dan). Je hoeft geen uitgever te zijn om in dit bestand te zoeken, dus voer gerust eens een paar boektitels in.
Van ons eigen boek IQ te koop! zijn dit de gegevens zoals die bij het CvdM zijn geregistreerd:
Zoals je kunt zien, is het boek voor € 12,50 in de markt gezet. Twee jaar later is de prijs verhoogd naar € 12,99 en een paar maanden later – op 3 april – is het boek in prijs opgeheven. Er zijn geen kortingsacties geweest.
Tot slot
- In de blog Mag je korting geven op je boek? vertellen we je meer over de regelgeving rondom de vaste boekenprijs en hoe het in Vlaanderen geregeld is.
- Het CvdM gaat op de pagina Veelgestelde vragen dieper in op de bijzondere prijzen en welke uitzonderingen er gelden.
- Een ISBN is niet verplicht bij de aanmelding van je boek bij het CvdM, maar we raden het wel aan. In de blog Het ISBN voor je boek – dit is wat je moet weten gaan we hier uitgebreid op in.
- Een registratie als uitgever bij de Kamer van Koophandel en een ISBN zijn nodig wanneer je het CB wilt gebruiken voor de distributie van je boek. Daarover lees je meer in de blog Je boek bij het CB? Zo werkt het.
Door: Jan Sinot