“Ja maar … ik kan niet schrijven”

8 excuses en de oplossing om het gewoon te gaan doen

Een boek willen schrijven is één ding. Het ook echt doen, is iets anders. Misschien kun je er de tijd niet voor vinden, of denk je dat je niet genoeg kennis hebt. Fout! We zetten 8 veelvoorkomende angsten (plus de oplossing) op een rijtje. Je zult zien dat het geen goede excuses zijn.

1. “Ik weet geen onderwerp.”

Weet je zelf geen onderwerp? Vraag het dan je klanten. Informeer op blogs en netwerkbijeenkomsten wat hen bezighoudt. Waar hebben ze behoefte aan? Wat willen ze weten? Het gaat erom wat ZIJ belangrijk vinden, niet alleen om wat JIJ interessant vindt. Zij moeten je boek namelijk kopen straks, jij hoeft het alleen maar te schrijven.

2. “Ik heb niet genoeg kennis over het onderwerp.”

Wat niet is, kan nog komen. Begin met een grondige research. Lees boeken, googel op internet naar gedegen informatie en vraag experts om hun mening. Een boek schrijven wordt zo echt learning by doing. De grap is: je hoeft niet per se al een expert te zijn, het schrijven van een boek maakt je juist tot expert.

3. “Het gaat jaren duren voor het af is.”

Sommige mensen doen inderdaad jaren over het schrijven van een boek. Maar dat hoeft echt niet. Bedenk een duidelijke structuur en werk stap voor stap naar je doel toe. Er zijn beproefde methoden om sneller te schrijven dan je nu voor mogelijk houdt. Wil je meer over dit alles weten, volg dan onze masterclass Zo schrijf je een boek. Voel je dat je coaching nodig hebt om je zelfopgelegde deadlines te halen? Dan is Niet dromen, maar doen! iets voor jou. Binnen een jaar heb je jouw boek in handen. Gegarandeerd!https://www.boekenbusiness.com/schrijven/jaarprogramma/

4. “Ik kan niet schrijven.”

Schrijven kun je leren. Zo vind je op deze site heel wat tips om je teksten te verbeteren. Ook de masterclass Zo schrijf je een boek maakt je een stuk wijzer. Wil je er echt geen tijd of energie in stoppen om beter te leren schrijven? Besteed dit werk dan uit aan een goede ghostwriter of redacteur. Schrijf je graag zelf maar scoor je altijd belabberd bij het Groot Dictee? Geen nood, schrijven is meer dan spelling alleen. Een corrector haalt zo de fouten uit je manuscript.

5. “Zoiets groots is niet voor mij weggelegd.”

Ben je bang dat het schrijven van een boek een te ambitieus doel is? Met de juiste instelling is vrijwel elke drempel te overwinnen. Vaak is het je eigen onderbewustzijn dat je belemmert. Een coach kan je helpen dit te doorbreken. Werk stap voor stap naar je doel toe, laat je niet ontmoedigen door tegenslagen en houd vol.

6. “Het wordt vast niet goed genoeg.”

Natuurlijk wel! Jij bent de expert. Misschien is het voor jou vanzelfsprekend wat je allemaal weet, voor anderen is het dat niet. Ze kunnen veel van je leren. En wat je zelf nog niet weet, zoek je op of vraag je aan anderen.

7. “Wie zit er nou te wachten op mijn boek?”

Meer mensen dan je misschien denkt. Als het goed is, heb je vooraf goed nagedacht over het onderwerp van je boek. En dus zijn er mensen die er behoefte aan hebben. Dan is het enkel een kwestie van je doelgroep laten weten dat je boek bestaat. Dat doe je met een uitgekiende pr-campagne.

8. “Ik heb geen boek nodig.”

Succesvol zijn kan ook zonder boek. Maar vergis je niet in de impact die een eigen publicatie heeft. Er gaan deuren voor je open en er komen allerlei nieuwe kansen op je pad. Laat ze niet aan je voorbijgaan.

Door: Janneke Sinot

Wat houdt jou tegen om te beginnen aan je boek? Deel je ervaringen in het commentaarveld hieronder.