Hoe vind je inspiratie voor je boek? Probeer dit eens!

Een boek schrijven. De een ‘doet het gewoon’. Een ander blijft jaren dromen en fantaseren, zonder dat er een letter op papier verschijnt. Een derde begint enthousiast, herschrijft twintig keer het eerste hoofdstuk, maar komt niet verder. Hoe zorg je dat jij bij die eerste categorie hoort? Wat maakt het verschil tussen auteur en een wannabe? Dankzij deze inspirerende tips heb jij volgend jaar je boek in handen!

Kweek zelfvertrouwen

Het grootste obstakel op weg naar je boek, dat ben je zelf. Wist jij dat het menselijk gedrag voor 95% wordt aangestuurd door het onderbewustzijn? En dat jouw onbewuste gedachten en gedragspatronen er vrijwel altijd de oorzaak van zijn dat dingen je niet lukken? Onbewust ga jij je angsten en twijfels uit de weg. En lijkt het of je echt nooit tijd vrij kunt maken voor je boek, of dat er altijd iets belangrijkers is tijdens je schrijfmomenten.

Er zijn allerlei manieren om je interne blokkades te doorbreken. Het begint ermee dat jij je ervan bewust wordt. Wat zijn jouw vermijdingstactieken?

De beste manier om dit aan te pakken, is om je onbewuste een beetje voor de gek te houden en zo weer in jezelf te gaan geloven. Door elke dag te schrijven. Train die schrijfspieren en schrijf blogs en artikelen, korte verhalen of houd een dagboek bij. Nog zonder hoge doelen, maar met als enige of voornaamste doel om aan het schrijven te gaan en jezelf te trainen je gedachten helder te krijgen en in woorden om te zetten. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt om ook structureel aan je boek te werken.

Zoek je interne drijfveer

Waarom schrijf jij je boek? Natuurlijk wil je daarmee je bedrijf versterken en je exportpositie vergroten. Maar daarnaast heeft iedere schrijver ook een interne drive om zijn kennis, visie of ervaringen te delen. Soms zijn het heel persoonlijke verhalen, soms is het simpelweg de voldoening die je haalt uit het helpen van je doelgroep.

Wat is jouw interne drijfveer? Heb je die helder voor ogen? Dat helpt je op momenten dat je vastloopt bij het schrijven of de motivatie je ontbreekt. Stel je op zo’n moment voor hoeveel mensen jij straks kunt helpen met je boek en hoeveel waarde jij te bieden hebt. Die impact moeten ze missen zolang jouw boek er niet is. Aan de slag, dus!

Doe het niet alleen

Een o zo bekende valkuil voor ondernemers: denken dat je alles zelf moet doen en kunnen... In je bedrijf en met je boek. Natuurlijk, het echte schrijfwerk is aan jou, tenzij je hiervoor een ghostwriter inhuurt. Maar als schrijver heb je een team van mensen nodig om het beste uit jezelf en het boek te halen. Dat begint nog voor het schrijven.

Verzamel mensen om je heen om mee te sparren, om feedback te krijgen, die je steunen als het even niet lukt of die je aanmoedigen om niet op te geven. Werk samen met een schrijfcoach die je helpt je visie en focus helder te houden en jouw deadlines te halen. Een redacteur die je helpt je teksten te perfectioneren en een vormgever die de kunst verstaat om jouw visie en ideeën in beeld te vatten. Goede mensen maken het verschil. Voor jou en je boek!

Leg de lat in het begin niet te hoog

Perfectionisme is een mooie eigenschap die je veel brengt. Maar die je soms ook ontzettend in de weg kan zitten. Veel schrijvers dromen van dat perfecte boek, van lovende recensies en van lezers die lyrische reacties schrijven. Maar ze laten zich verlammen door die hoge drempel die ze zelf opwerpen. Want eenmaal achter de pc komt de tekst niet als vanzelf uit de vingers rollen. Ze blijven altijd maar schaven aan die eerste zin of er komt helemaal geen letter op papier.

Ja, dan lonkt opeens die mailbox... Eerst maar even je mails checken of op de social media kijken voor inspiratie. En zo gaat weer een dag voorbij zonder te schrijven.

Herkenbaar?

Oefen dan eens met imperfectie. Schrijf een alinea of halve pagina met willekeurige woorden op die in je hoofd oppoppen. Het maakt niet uit, typ wat er in je opkomt, hoe raar of onsamenhangend ook. Typefouten zijn een must, dus laat die vooral staan! Wat je zult merken, is dat dit een proces bij je op gang brengt waarbij je schrijft vanuit flow en jij je ‘perfect’ denkende brein even uitschakelt. En dat is precies wat je nodig hebt voor je boek.

Je perfectionisme komt daarna wel weer aan bod, in de redactiefase.

Blijf in de flow

De meeste mensen hebben even tijd nodig om de rust en de juiste focus te vinden bij het schrijven. Het werkt dan niet je boek tussen het werken door te schrijven, nog even 10 minuten tikken voor de volgende klant komt. Plan je schrijftijd ruim en zoek een schrijfplek buiten je kantoor. Want zit je eenmaal in de flow, dan moet je daar optimaal gebruik van maken!

 

Door: Suzanna van der Laan