Hoe verpruts ik mijn boek?

Je bent ondernemer en je schrijft een boek over je expertise. Om (extra) naam te maken. Om interessanter te worden voor het lezingencircuit. En om nieuwe klanten te trekken. Wat je dan nodig hebt, is het juiste talent. Of als je dat niet zelf in huis hebt: professionele begeleiding. Want je boek verprutsen is echt zonde van de energie.Zeven manieren om van je boek een regelrecht drama te maken:

Prop al je kennis in dit ene boek

Je weet veel … en dat moet de wereld weten. Alles wat je ooit over je vakgebied gehoord of gelezen hebt, deel je met de lezer. Een afgebakend onderwerp of compact stappenplan? Het zou zonde zijn, simpelweg omdat je daar niet al je kennis in kwijt kunt. Oké, je boek wordt nu wel honderden pagina’s dik – en dus duur – maar jouw lezer zal niets ontgaan.

Schrijf een boek voor iedereen

 e doelgroep inperken? Daar doe je niet aan. Want als je een boek schrijft dat voor iedereen geschikt is, dan verkoop je veel meer exemplaren. Toch? Een apart boek voor marketing via Twitter? Een aparte uitgave over LinkedIn voor 60-plussers? Onzin! Gewoon een boek met de titel Presenteer jezelf. Dan sluit je niemand uit en stoot je boek zo door naar de bestsellerlijsten.

Kies een formele, afstandelijke toon

Je hebt een gedegen studie achter de rug en heel veel kennis en wijsheid in huis. Dat moet de lezer natuurlijk wel aan je boek afzien. Je wilt niet zo’n jip-en-jannekeverhaal dat voor iedereen begrijpelijk is. Dus gebruik je hier en daar een duur woord, een vakterm (zonder verklarende woordenlijst, want waarom zou je?) en vooral veel passiefconstructies. Al dat gejij en gejou, dat is meer voor de populaire jongens.

Laat je manuscript nalezen door een buurman die ‘best goed is in taal’ 

Je hebt een gepensioneerde buurman die ooit voor het plaatselijke sufferdje schreef. Of een nichtje met een acht voor Nederlands op haar rapport. Omdat je een correcte spelling belangrijk vindt, laat je hem of haar je manuscript lezen. Je maakt jezelf wijs dat je dan straks een foutloos boek hebt. Bijkomend voordeel: je bespaart kosten op een professionele redactie en correctie. Als je zelf geen fouten meer ziet in je boek, dan is het goed, toch?

Maak zelf je boek op

Een boek opmaken? Dat doe je natuurlijk zelf, want een beetje verstand van lay-out heb je wel. Op het computerscherm ziet je ontwerp er prima uit – en dus stuur je het naar de drukker of printer. Wanneer je de papieren versie in handen hebt, schrik je. De tekst loopt in het midden te dicht bij de vouw, zodat het geheel niet goed leesbaar is. En o jee, de woorden staan veel te ver naar de rand van de pagina. Je hebt er niet aan gedacht dat de lezer zijn vingers nog ergens moet laten. En dan het liefst niet op de tekst. Oeps! 

Laat je boek drukken bij een internetuitgever, zonder controle of professioneel advies

Handig die internetplatforms waar je in een handomdraai je manuscript uploadt. Je hebt nergens meer omkijken naar. Trots vertel je tegen wie het maar horen wil, dat je een uitgever hebt gevonden. En dat is een kwaliteitslabel, toch? Bovendien, jij bent niet zo’n controlfreak die veel tijd verspilt aan overbodige zaken. Het papier is heus wel zo dik dat de tekst niet doorschijnt naar de volgende pagina. En het boek is vast professioneel ingebonden, zodat het niet bij de eerste keer openslaan uit elkaar valt. Dit soort triviale dingen vooraf checken, of er professioneel advies over inwinnen, is aan jou niet besteed. 

Leun achterover als je boek verschenen is

Zo, je boek is geschreven en gepubliceerd, nu ligt het balletje bij de uitgever. Direct na de boekpresentatie vertrek je op vakantie. Dat heb je wel verdiend na al die maanden schrijven. Geïnteresseerde journalisten bellen maar met de uitgever als ze iets willen weten. Die is sowieso verantwoordelijk voor de pr-campagne. Daar ben jij als auteur niet bij nodig. Jouw taak zit erop.

Verpruts je een goed boek als je er geen promotie voor maakt? Nee, natuurlijk niet. Maar wel de kansen om het goed te verkopen. Dat geldt ook voor de andere zes punten. Ons advies aan jou: trap niet in deze valkuilen en geef je boek (en je lezer) de aandacht die het verdient.

Door: Janneke Sinot