Hoe haalbaar is jouw boekidee? Doe de check!

Je wilt een boek schrijven en je barst van de ideeën. Of je denkt dat je een sterk concept voor je boek hebt bedacht. Hoe weet je zeker dat jouw idee ook écht kans van slagen heeft? Hoe ontdek je of het al die tijd en moeite waard is? Hoe voorkom je dat je boek straks toch flopt? Of dat geen uitgever erop zit te wachten? Check voor je begint met schrijven jouw boekidee in ieder geval op deze vijf punten.

1. Wie is je lezer?

Het is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor je gaat schrijven. En tegelijkertijd ook de moeilijkste om te beantwoorden. Want door wie wordt jouw boek straks gekocht en gelezen? Wie zitten er met smart op jouw verhaal, visie en kennis te wachten? Ken jij je toekomstige lezer al? Nee? Dan wordt het hoog tijd voor een kennismaking…

Natuurlijk, je boek is vast interessant en helpend voor iedereen. Maar niet iedereen gaat je boek kopen. Sterker nog, wie een boek schrijft voor iedereen bereikt niemand (en verkoopt ook niets). Dus wil je straks veel exemplaren verkopen, een uitgever overtuigen en veel lezers bereiken, dan ontkom je er niet aan je lezersdoelgroep duidelijk te specificeren. En te weten wat jouw lezers bezighoudt.

Hoe duidelijker je je doelgroep voor ogen hebt, hoe makkelijker het straks is die doelgroep te bereiken. En hoe aantrekkelijker jouw boek ook voor die doelgroep is. Zo simpel is het uiteindelijk.

2. Wat heb jij te bieden?

Wie weleens in een stad in Azië over een markt of door een drukke winkelstraat heeft gelopen, kent het fenomeen van de vele aanbieders die daar zijn. Verkopers die luidkeels en wat opdringerig hun waar aanbieden, maar met grotendeels hetzelfde aanbod. Er is zo veel aanbod dat je als bezoeker geen idee hebt waar je nu het beste terechtkunt als je iets wilt. De keuze valt dan al snel op iemand met een gespecialiseerde selectie van precies dat wat jij zoekt. En je voelt je helemaal geholpen als de verkoper je daarbij veel informatie kan geven en tips waar je echt wat aan hebt. Bingo!

Jouw lezers kunnen straks kiezen uit een groot aantal boeken en ook andere kennisbronnen om de informatie die ze zoeken te vinden. Waarom kopen ze straks jouw boek? In welke behoefte voorzie jij? Waarin ben jij onderscheidend?

Afbakening is hier het toverwoord. Denk dus goed na over de kernboodschap van je boek en verleid jouw lezers met een sterk aanbod dat bij ze past en waarmee je jezelf onderscheidt. Dat kan op allerlei manieren, met de inhoud (door specialisatie), maar ook met de vorm (denk aan storytelling, een stappenplan of een overzichtsboek). Het moeilijkste hierbij is om het simpel te houden. Hoe eenvoudiger, hoe krachtiger. Denk aan die enorme overvloed op die Aziatische markt, en hoe die ene verkoper daar met zijn beperkte maar overzichtelijke aanbod een aantrekkelijk rustpunt vormt.

3. Welk probleem los je op?

De sterkste koopimpuls komt voort uit pijn of een gemis. En dan bedoel ik dat jouw kopers ergens mee worstelen en een oplossing zoeken, antwoorden willen of zo eenvoudig mogelijk meer kennis willen opdoen. Daar kun jij in voorzien.

Salesexpert en schrijver Jos Burgers gebruikt in zijn boek Gek op gaten! de treffende metafoor van boren en gaten: aanbieders hebben het vooral over de boren (hun producten of diensten), klanten willen gaten (die staan voor hun specifieke behoeften en wensen).

Als jij daar met je boek op kunt inspelen en dat ook duidelijk maakt in bijvoorbeeld de titel, subtitel of flaptekst, dan is de kans groot dat je boek veel beter verkoopt.

Nog even terug naar die Aziatische markt. Verkopers roepen daar het hardst om wat ze verkopen: “Verse kokosnoot!” (hun boren), maar een enkeling heeft het begrepen een vraagt “Hebt u dorst? Ik heb voor u de heerlijkste en meest natuurlijke dorstlesser! Boordevol vitaminen en vers van de boom.”

4. Wat is jouw eigen verhaal?

Als schrijver van een non-fictieboek mag je gerust in beeld komen bij je lezers. Jij bent immers de expert of ervaringsdeskundige van wie hij iets ‘moet’ aannemen. Dat doet die lezer alleen als hij je leert kennen en je gaat vertrouwen. Hoe persoonlijker je durft te zijn in je boek, hoe makkelijker het is het vertrouwen van de lezer te winnen. En ja, zelfs in technische boeken mag je jezelf als schrijver en expert laten zien. Vertel over je eigen ervaringen, over praktijkcases of over hoe jij ooit worstelde met dezelfde dingen als waar jouw lezer tegenaan loopt.

Schrijf je een boek op basis van je levensverhaal? Pas dan wel op dat het niet te eenzijdig je eigen verhaal wordt, houd ook steeds punt 2 en 3 voor ogen bij het schrijven. Probeer een ideale balans te vinden tussen relevante informatie en persoonlijke verhalen.

5. Wat bied je nog meer naast je boek?

Wanneer je lezer je boek uit heeft en enthousiast is, wil hij meer. Wat kun je dan nog bieden? Denk nu al na over hoe je die lezer verder kunt helpen. Bijvoorbeeld met lezingen, workshops of trainingen. Een online platform of ledenwebsite.

Hiermee zet je je boodschap en visie breder neer dan het boek alleen. Het maakt je beter vindbaar, je boek nog waardevoller voor je lezers en jou nog geloofwaardiger als expert. Ook voor uitgevers is het belangrijk dat jij meer te bieden hebt dan het boek alleen.

Los daarvan is het natuurlijk sowieso slim om na te denken over extra verdienmodellen rond je boek. Want een boek schrijven vraagt een flinke tijdsinvestering. Zou je de verkoopopbrengst naar een uurloon omrekenen, dan is het waarschijnlijk een van de slechtst betaalde klussen – zelfs bij een boek dat goed verkoopt. Toch kan een boek je heel veel opleveren! Die winst zit vooral in de spin-off: meer zakelijke kansen, meer klanten die meer willen betalen, een groter netwerk en een boost voor je expertstatus. Dat is waar onze klanten het meest van profiteren.

Zit het bij jou op de bovenstaande vijf punten goed? Ga dan gauw aan de slag, want die potentiële bestseller moet wel nog geschreven worden!Kun je bij een of meer van deze punten nog wat hulp gebruiken? In een strategiesessie werken we dit graag verder voor je uit.Wil je direct goed van start? In een structuursessie helpen we je aan een slimme structuur voor je boek. Daarmee kun je direct aan de slag.

TIP: Kijk de videoserie ‘Boek schrijven? Gewoon doen!’, voor meer tips om met je boek aan de slag te gaan. Schrijf je direct in. Het is gratis!

Door: Suzanna van der Laan