“Als je echt impact wilt maken, is een boek heel krachtig”
“Als je echt impact wilt maken, is een boek heel krachtig”
“Als je echt impact wilt maken, is een boek heel krachtig”
Steven van den Heuvel is oprichter van Unloop, een beweging van zelfstandige consultants en interim-managers. Zijn missie is om mensen die betrokken zijn bij maatschappelijk relevante organisaties in staat te stellen om veranderingen te realiseren met een duurzaam resultaat.
Tips
- Weet voor wie je schrijft.
- Vertel je verhaal al voordat het boek gedrukt is.
- Loop het werk van een corrector en opmaker altijd zelf nog een keer na.
Zo pakte deze auteur het aan:
Verandercoach Steven van den Heuvel kon, nadat we hem bij enkele topuitgevers hadden geïntroduceerd, uit meerdere partijen kiezen. Boom was ‘de gelukkige winnaar’. Na verschijnen stond High Impact Veranderen al snel op nummer 1 in de Verandermanagement-bestsellerlijst van Managementboek. Ook leuk: in de boekhandel kreeg het boek een plekje dicht bij het werk van Stevens grote inspirator Stephen Covey.
Benieuwd naar het verhaal achter dit succes en wat je als (onervaren) schrijver van Steven kunt leren? Je leest het in dit auteursinterview.
Hoe heb je het verschijnen van je boek gevierd?
“Ik heb een Unboxborrel gehouden met zo’n twintig mensen. Gewoon, omdat het leuk is om samen die doos met de eerste boeken open te maken. Op woensdag had ik de box al in huis, maar ik heb echt tot vrijdag gewacht. Dat was wel bijzonder. In oktober lanceer ik het boek echt, tijdens een inspiratie-event. Daarvoor zoek ik de samenwerking met een theater of museum. Aan de hand van de 7 C’s die ik in mijn boek noem, ga ik daar met mensen in gesprek.”
Op welke manieren heeft het boek je business versterkt?
“Op heel veel manieren. Nu al. Mijn boek heeft ervoor gezorgd dat het masterclassprogramma dat ik heb ontwikkeld echt goed is geworden. Veel oefeningen uit het boek zijn meteen uitgetest in de praktijk. Het is een echt doeboek geworden, met 95 oefeningen waarmee je als veranderaar direct aan de slag kunt.
Ook heb ik over de 7 C’s uit mijn boek miniworkshops gegeven. Zo had ik bij een Vlaamse bank een heel mooie sessie over het thema ‘conflict’. In een mum van tijd had ik mijn workshop voorbereid. Dankzij mijn boek had ik de content al!
Een boek schrijven helpt ook heel erg voor het beantwoorden van de vraag: wat wil ik in de wereld in beweging zetten en voor wie?”
Word je door het schrijven van je boek meer als expert gezien?
“Sterker nog: je wórdt ook meer expert. Omdat je echt de diepte in moet: wat wil je vertellen, hoe zitten de dingen? Een goed boek schrijven helpt om die expert te worden. Als je echt wat te vertellen hebt en je bent voldoende zichtbaar, dan klopt dat ook.”
Hoe regel jij die zichtbaarheid?
“Voor mij is LinkedIn een belangrijk middel. Daaruit ontstaan afspraken, mensen die zeggen: doe mij tien of vijftien exemplaren van je boek. Zo was er een klant van me, een grote gemeente, die een doos boeken wilde hebben voor haar consultants. Dus je kunt bestaande klanten iets extra’s leveren waardoor je ze heel makkelijk bindt. Dat maakt het extra leuk. Zo’n doos boeken is voor een klant 600 euro waard.
Ook heel tof is dat je die boeken eeuwen kunt gebruiken. Omdat je makkelijk wat extra’s kunt leveren aan je klanten, versterk je langetermijnrelaties.”
Terug naar wat het boek je – nu al – heeft opgeleverd. Er was nog meer?
“Zeker. Wat mijn boek me ook heeft gebracht, is een netwerk van schrijvers. Ik heb voor High Impact Veranderen zeven andere mensen geïnterviewd, van wie er zes een boek hebben geschreven. Dat zijn mooie contacten. Jeff Gaspersz bijvoorbeeld heeft mij met Ben Tiggelaar in contact gebracht. En bij Saskia Schepers, die Als alle breinen werken schreef, kwam ik ook in beeld dankzij mijn boek. High Impact Veranderen werd tegelijk met haar boek door Managementboek getipt. Dus stuurde ik mijn boek naar haar, en zij haar boek naar mij. Dat is allemaal hartstikke leuk.”
Dus daar komt misschien nog wel een samenwerking uit?
“Ja, er komen samenwerkingen uit. En het is ook heel leuk en fijn om je bemoedigd te weten door andere auteurs. Je wordt onderdeel van een gemeenschap van auteurs, van mensen die elkaar inspireren.
Ik heb nu ook bij de Speakers Academy mijn verhaal kunnen aanpassen. Belangrijk voor mij is dat ik bij sprekersbureaus een duidelijk aanbod heb. Dat scherper stellen, is iets wat mijn boek me ook heeft gebracht.
Een boek is een langetermijninvestering. Schrijfbegeleiding betekent een flinke investering in tijd en geld, maar die rendeert over de lange termijn. Je kunt prima geld verdienen zonder dat je een boek op je naam hebt, als je gewoon als consultant uurtje-factuurtje werkt. Maar als je echt impact wilt maken, een bedrijf wilt neerzetten, een beweging op gang wilt brengen, dan is een boek heel krachtig.”
Hoe combineer je dit boek met je business?
“Hoe het werkt: mensen volgen bij mij een masterclass. Als het klikt van beide kanten, kunnen ze daarna instromen in doorlopende intervisiegroepen. Mijn boek is als een steen in de vijver. Ik heb mijn boek, masterclasses, inspiratiesessies, inspiratiewandelingen en noem het maar op. Zo zijn er steeds meer mensen die aan de slag gaan om een betere veranderaar te worden. Mijn droom is dat door het hele land echt goede intervisiegroepen ontstaan waar veranderaars hun kwetsbaarheid kunnen tonen en elkaar uitdagen en bemoedigen, waardoor de kans op duurzaam succes wordt vergroot. Daar gaat het mij om. En daar is het boek een fantastisch vehikel voor.”
Hoe is de begeleiding vanuit BoekenBusiness je bevallen?
“Het traject begon meteen krachtig. Wat BoekenBusiness heel goed doet, is werken met een blauwdruk: waarom wil je een boek schrijven, wat is je doel, wat is je doelgroep? Zo zet je samen een ‘businessplan’ neer: hoe ziet je verdienmodel eruit, hoe sluit het boek aan op je hele aanbod? En vanuit dit boek-en-businessplan: wat wordt de structuur van het boek? Dat alles scherpstellen, heeft echt grote waarde.
Ook heel goed: BoekenBusiness biedt de schrijfbegeleiding die aansluit bij jouw doelen en wensen. Dat zit in de persoon, maar ook in het aanbod. Ze kijken: wat past er écht bij je?
O, en ook heel fijn: toen ik er even doorheen zat, hadden ze oog voor me en dachten ze met mij mee. Daarna kon ik met frisse moed en nieuwe energie weer verder.”
Wat zou je een volgende keer anders doen?
“Ik had me onvoldoende gerealiseerd dat een boekopmaker geen illustrator is. Bij een volgend boek wil ik meer aandacht besteden aan de illustraties en daar op tijd afspraken over maken met de uitgever.”
Welke tips heb je voor andere auteurs?
High Impact Veranderen telt 240 pagina’s. Had je het liever korter gewild, bijvoorbeeld door oefeningen te schrappen (of die bijvoorbeeld via je website aan te bieden)?
“Nee, dat zeker niet. Ik vind het superkrachtig dat de oefeningen onderdeel zijn van het doorlopende verhaal. Het is echt een Unique Selling Point, omdat het daardoor echt een doeboek is dat de lezers uitnodigt. En waardoor het heel geschikt is als trainingsmateriaal. Op de bladzijde met de theorie vindt de lezer ook meteen de oefening. Voor een boek als dit is 240 pagina’s oké. Het is echt een standaardwerk.”
Je hebt nu al plannen voor een nieuw boek? Het kriebelt alweer?
“Ja, boekideeën heb ik genoeg. En het is ook echt een bijzonder leuk proces, waar je veel van leert. Over jezelf, over het schrijven, over de inhoud. Je ontmoet mensen met wie je aan de slag gaat. Het is enorm verrijkend en heeft veel waarde.”
Welk onderdeel in het boektraject vond je het leukst?
“Heel veel momenten zijn leuk. Het idee in het begin is supertof. Maar het is ook heel gaaf als je een paar hoofdstukken klaar hebt. En als je dat boek in handen hebt, natuurlijk. Het lastigst vond ik het tegenlezen: de feedback verwerken en daarin keuzes maken. En op het eind alle details afronden. Die laatste 20% is lastig, maar de eerste 80% geven echt heel veel plezier.“
OVER HET BOEK
In High Impact Veranderen verbindt verandercoach Steven van den Heuvel de huidige kennis over succesvol veranderen met de eigenschappen van een effectieve veranderaar. Hij bespreekt op heldere wijze alle aspecten van het verandertraject (de inhoud, het proces en de dynamiek) en houdt zich daarbij verre van vage managementtaal.
Aan de hand van de 7 C’s – Contextbewustzijn, Contractvaardigheid, Commitment, Compassie, Conflictvaardigheid, Creatievaardigheid en Coalitievaardigheid – laat hij zien welke eigenschappen nodig zijn om een betere veranderprofessional te worden.
High Impact Veranderen is een praktisch standaardwerk voor zowel ervaren als beginnende veranderaars. Het staat vol voorbeelden uit de praktijk van de auteur, die onder andere werkzaam is bij overheden, energie- en vervoersbedrijven, zorginstanties en financiële organisaties.
High impact veranderen
De 7 eigenschappen van een succesvolle veranderaar
Steven van den Heuvel
Boom
ISBN 9789024452002
€ 34,95
Links:
www.unloop.nl
Volg Steven op linkedin.com/in/svandenheuvel/