Het succes van een serie
Wie zijn lezers steeds wil laten terugkomen, schrijft een serie. Uitgeverijen hebben dit principe allang begrepen. Ze maken reeksen boeken over verschillende onderwerpen in hetzelfde, herkenbare format. Herhaalde aankopen gegarandeerd! Laat je inspireren door de reeksen in deze blog. Wat wordt jouw successerie?
Visual Steps: computerboeken voor senioren
In 90 minuten
Digitale trends en tools in 60 minuten – Serie van 7 boeken
Fictie
Stoppen met…
Bij BoekenBusiness roepen we vaker: ‘vertel in je boek niet alles wat je weet’, ‘baken je onderwerp en doelgroep af’. Allen Carr had dit goed door. Natuurlijk had hij ook een algemeen boek kunnen schrijven over hoe je van verslavingen afkomt, maar mensen kunnen zichzelf dan wijsmaken dat het niet over henzelf gaat: ‘Ik drink maar een paar biertjes per dag’, ‘ik rook alleen voor de gezelligheid, maar kan op elk moment stoppen.’ In Stoppen met roken praat Carr rechtstreeks tegen de roker, er valt niks meer te ontkennen. Na het succes van dit boek volgden titels als Stoppen met roken voor vrouwen, Nooit aan beginnen – Hoe voorkomt u dat uw kinderen (gaan) roken, Stoppen met alcohol en Stoppen met gokken (alleen in het Engels verschenen). Volgende titels waren ongetwijfeld eenvoudiger om te schrijven dan het eerste boek, want het toegepaste trucje blijft natuurlijk hetzelfde.
Reisboeken
Als er één branche is waar ze goed begrepen hebben wat de kracht van een serie is, dan is het wel de reisboekenbranche. Logisch ook: wanneer je als vakantieganger tevreden bent over een bepaalde reisgids, zul je bij elke nieuwe bestemming kijken of ‘jouw gids’ ook in die reeks bestaat. Vervolgaankopen gegarandeerd!
De meeste reisgidsen hebben eigen specifieke kenmerken. We noemen er een paar:
- De Lonely Planet richt zich op de internationale reiziger en staat vol praktische tips (accommodatie, vervoer, eten en drinken). De gids is Engelstalig.
- De Trotter heeft dezelfde doelgroep, maar is in het Nederlands (vertaald uit het Frans).
- Capitool-reisgidsen (Nederlandstalig) zijn zeer beschrijvend van aard. Ideaal voor de vakantieganger met interesse in achtergronden, kunst, musea, geschiedenis en cultuur.
- Blauwe reisgidsen (Lannoo) zijn handig voor reizigers met eigen vervoer die willen weten wat er onderweg van a naar b zoal te zien is.
- De Dominicusreeks bestaat uit handige deeltjes in pocketformaat. Niet zo uitgebreid, maar voldoende voor wat achtergrondinformatie en tips voor bezienswaardigheden.
Meerdere boeken in dezelfde serie uitbrengen, heeft voor de klant nog een ander voordeel: ze brengen rust in de boekenkast doordat ze eenzelfde formaat en uitstraling hebben. Sommige uitgeverijen printen heel slim een afbeelding op de rug van serieboeken die je pas helemaal ziet als je alle delen in de kast hebt staan.Door welke serie word jij geïnspireerd, en waarom? Leuk als je dat deelt in het commentaarveld hieronder.
Door: Jan Sinot