Het e-book als weggever, wat levert dat op?

Vanaf 1 juli vindt er een wijziging plaats in de Wetop de vaste boekenprijs. Vanaf die datum mag je in Nederland een aan het boek gerelateerd digitaal document, zoals een e-book, weggeven bij je boek. Via een speciale combinatieprijs. Tot nu toe mocht dat namelijk niet – of slechts beperkt als tijdelijke actie. Goed nieuws voor schrijvers en uitgevers? We vroegen het aan Bob van Duuren, oprichter van en uitgever bij Van Duuren Media. “Wij doen dat al jaren en het werkt.”

Gratis e-book

Wie het nieuws rond de vaste boekenprijs volgt, heeft ook de naam Bob van Duuren voorbij horen komen. Hij maakt er geen geheim van: de wet is in zijn ogen te rigide. Maar hij vond een maas in die wet, waardoor hij al jaren gratis e-books aanbiedt bij de boeken die hij uitgeeft. Hoe?

Van Duuren is naast uitgever ook oprichter van Yindo, een van de eerste diensten voor cloudreading (e-books lezen zonder download). “Al onze boeken stellen we via Yindo ook als e-book beschikbaar.” In 2011 startte Van Duuren al met de gratis e-versie bij een boek: lezers die zich registreerden kregen toegang. “Binnen een dag hing het Commissariaat voor de Media aan de lijn. Maar ons model voldeed aan alle regels, er was geen speld tussen te krijgen.”

Het meest opmerkelijke resultaat na vijf jaar? “Onze database is inmiddels uitgegroeid tot 55.000 geregistreerde lezers. We weten van iedereen welke boeken ze lazen. Zo kunnen we lezers heel gericht op de hoogte brengen bij verschijning van een nieuwe versie, een nieuw boek over hetzelfde onderwerp of een volgend boek van dezelfde schrijver.”

En dat is volgens Van Duuren het belangrijkste voordeel van combinatieverkoop: je leert je klanten kennen en kunt gericht mailings en aanbiedingen sturen. Het levert bovendien extra verkeer op naar de website. Zijn advies: “Zoek uit wie je klant is, maak één op één contact met je lezer en bouw een band op.”

Uitgevers doen dat naar zijn idee veel te weinig en laten daar echt kansen liggen. “Er zijn grote uitgeverijen die geen eigen webshop hebben, maar doorverwijzen naar de grotere (online) boekverkopers. Zo verlies je klanten, op meerdere manieren. Aan de ene kant omdat je ze wegstuurt en er nooit achter komt wie ze zijn. Aan de andere kant omdat zo’n klant bij bol.com ook een tweedehands versie aangeboden krijgt en vervolgens allerlei alternatieven van de concurrent. Dan is die klant weg.”

Voor schrijvers biedt de wetswijziging ook mooie marketingkansen. Geef je je boek uit in eigen beheer, dan trek je lezers sneller naar je website als je er een gratis e-book bij aanbiedt. Verschijnt het boek bij een uitgever, ook dan zijn er nog voldoende marketingmogelijkheden: “Een e-book is ideaal om lezers naar je website te lokken, met extra materiaal, filmpjes, bonussen en noem maar op. Ook op die manier krijg je contact met je lezers en bouw je een database op van potentiële klanten.”

Wordt het e-book dan een weggevertje?

De verkoop van losse e-books is in Nederland nooit goed van de grond gekomen. Wat betekent deze combinatieprijs voor het e-book? Wordt het een weggevertje, een klantenlokker? Bij Van Duuren werkt dat nu al zo. “Onze omzet bestaat voor 99% uit de verkoop van papieren boeken. Dat is opmerkelijk, zeker voor een uitgever van computer- en techniekboeken. Maar een deel van die omzet is indirect te danken aan het e-book. Dat weten we omdat Yindo – dat naast cloudreading-platform ook een gewone internetboekhandel is – een van onze grootste afnemers is.”

Van Duuren voorziet overigens geen stralende toekomst voor het e-book. Niet zozeer vanwege de wetswijziging. De doodsteek komt volgens hem uit een heel andere hoek: de bibliotheek. “Partijen als de VOB willen het e-book binnen het leenrechtstelsel aanbieden. Dat betekent dat uitgevers verplicht zijn het e-book beschikbaar te stellen aan bibliotheken. Met minimale opbrengsten en magere beveiliging. Dan kan niemand meer aan e-books verdienen en is de kans groot dat uitgevers er niet langer in willen investeren.”

Dus blijven we lezen op papier? “Voorlopig wel. Het was recent in het nieuws dat ook een deel van de iPadscholen is afgestapt van de iPad. Digitaal leren is toch niet het ei van Columbus, de lesstof beklijft niet, ontdekken ze nu. Niemand kan in de toekomst kijken en we hebben geen idee hoe de wereld er over honderd jaar uitziet. Maar ik zeg altijd: zolang jij en ik er nog zijn, zijn er ook papieren boeken.”

Door: Suzanna van der Laan