Help, de uitgever hapt!

Het kan je zomaar gebeuren: je hebt een goed publicatievoorstel verstuurd … en dan gaat de telefoon. Het is een kwaliteitsuitgever van wie je de interesse hebt gewekt. Of je langs wilt komen om een eventuele samenwerking te bespreken. Het klikt van beide kanten en voor je het weet, heb je een contractvoorstel in je mailbox. Wat nu?

“Help, de uitgever hapt!” Met die boodschap hangt er nogal eens iemand bij ons aan de BoekenBusiness-telefoon. Vaak is dat een jaarprogrammaklant, maar het kan ook gewoon iemand zijn die zijn boek serieus neemt en zich in het hele schrijf- en uitgeefproces zo goed mogelijk wil laten begeleiden. Slim, want al sleep je maar 1% meer royalty’s uit je contractonderhandeling, dan is een coachingssessieal dubbel en dwars terugverdiend.

Uren kunnen we praten over contracten met uitgevers. In deze blog alvast vijf tips om je op weg te helpen:

1 Zorg dat je op de hoogte bent van de gangbare royaltypercentages

Hoe kun je goed onderhandelen als je niet weet wat er gebruikelijk is in de branche? Een onrealistisch percentage eisen, gaat niet werken. Maar het is ook zonde om genoegen te nemen met minder dan je waard bent. Stel je dus vooraf op de hoogte van de gangbare royaltypercentages. 

2 Check de clausule over de restvoorraad

Stel dat je boek niet goed (meer) verkoopt. De uitgever wil het dan na een tijdje opruimen. Zorg dat je de mogelijkheid hebt bij een eventuele liquidatie de restvoorraad op te kopen. Zo voorkom je dat de boeken vernietigd of verramsjt worden (= tegen afbraakprijzen verkocht aan winkels als Boekenvoordeel). Dat heeft als voordeel dat je de resterende exemplaren via eigen kanalen kunt verkopen (lezingen, website) zonder dat je de prijs naar beneden moet bijstellen.

3 Neem niet zomaar genoegen met “Dat bieden wij al onze auteurs”

Natuurlijk, uitgeverijen werken met standaardcontracten. Maar dat betekent niet dat daarin geen wijzigingen mogelijk zijn. Een zelfbewuste, mondige auteur sleept meer uit de onderhandeling dan iemand die niet voor zichzelf durft op te komen. Vraag jezelf wel kritisch af of je echt het onderste uit de kan wilt. Een prettige sfeer is ook veel waard als je maanden – of misschien wel jaren – gaat samenwerken. 

4 Wat doet de uitgever aan pr?

Al staat er zelden expliciet wat over in het contract, het is wel verstandig ernaar te informeren: de pr-inspanningen van de uitgeverij. Krijgt jouw boek alleen een plaatsje in de webshop van de uitgever, of organiseert hij een complete promotiecampagne met veel persaandacht, advertenties en flyers? Natuurlijk moet je ook zelf actief je boek promoten, maar het kan aardig wat tijd en/of geld schelen als de uitgeverij een handje helpt.

5 Check wat je mag doen met je eigen materiaal

Als auteur heb je auteursrecht, dat is wettelijk zo geregeld. Het contract vermeldt in hoeverre je dit overdraagt aan de uitgever. Onderhandel eventueel over een licentie. In dat geval houd je zelf het auteursrecht en ‘verhuur’ je je werk voor (on)bepaalde tijd aan de uitgever. Heb je plannen om je teksten ook op internet te gebruiken? Wil je een spel of theatervoorstelling maken, gebaseerd op je boek? Je gedachtegoed omzetten in trainingsmaterialen en producten die je kunt verkopen? Maak daar dan duidelijke afspraken over met de uitgever.

Succes met de onderhandeling! We wensen je een prettige samenwerking met de uitgever toe. En natuurlijk zien we je boek straks graag op de bestsellerlijsten terug.

Door: Janneke Sinot

Snel een goed advies over je boek (en bedrijf)? Laat je coachen door een expert. Bij BoekenBusiness hebben we ervaring met alle facetten van het boekenvak. Van schrijven en uitgeven tot verkopen en promoten. Van gedrukt boek tot e-book.