Zo vind je snel de juiste informatie op het internet!

Boeken schrijven. Vroeger gebeurde het met ganzenveer en inkt, tegenwoordig kruipen de meeste auteurs ervoor achter hun laptop of pc. Die digitale wereld is niet alleen handig voor het intypen van de tekst, ook in de researchfase kun je er je voordeel mee doen. En dan vooral met het world wide web. Handige tips om snel de juiste informatie te vinden op het internet.

Zoek slimmer met handige commando’s

Het internet herbergt een schat aan kennis en inspiratie. Typ bij Google (of een andere zoekmachine) het onderwerp in waarover je meer wilt weten en je bent in korte tijd een heel stuk wijzer. Met onderstaande woorden en tekens (zogenaamde zoekcommando’s of operatoren) vind je sneller wat je zoekt.

  • “Dubbele aanhalingstekens”

    Hiermee geef je aan dat je precies deze woordgroep zoekt. Voer bijvoorbeeld “leidinggeven in de zorg in” en er verschijnen pagina’s waarop dit letterlijk zo voorkomt. Typ je leidinggeven in de zorg in zonder aanhalingstekens, dan vind je ook pagina’s waar de woorden ‘leidinggeven’ en ‘zorg’ wat verder uit elkaar staan. Kanttekening: door aanhalingstekens te gebruiken, kun je ook handige zoekresultaten missen. In dit geval bijvoorbeeld de pagina’s waarop “leidinggeven in de jeugdzorg” voorkomt.

  • Minteken -

    Met het minteken sluit je zoekwoorden (of wat anders) uit. Stel, je schrijft een boek over goedkoop leven en daarin wil je informatie opnemen over de wegenbelasting. Op internet ga je op zoek naar de belastingwetgeving, maar daarbij vind je irritant veel sites die over oldtimers gaan. Dan is het minteken de oplossing. Typ in wegenbelasting -oldtimer en je vindt alleen de pagina’s waarop het woord ‘oldtimer’ niet voorkomt, en ‘wegenbelasting’ natuurlijk wel. Deze truc werkt niet alleen voor woorden, maar bijvoorbeeld ook voor sites (-site:nu.nl) en bestandstypen (-filetype:pdf).

    Let op: het gaat hier om een kort liggend streepje. Sommige taalhandboeken (de Schrijfwijzer van Jan Renkema bijvoorbeeld) adviseren het minteken te schrijven als een lang liggend streepje en zouden dit zoekcommando dus geen minteken noemen. Het belangrijkste om te onthouden: met een lang liggend streepje werkt het niet, met een kort streepje wel.

  • Asterisk *

    Dit teken, een sterretje, gebruik je om een leegte in te vullen. Je wilt bijvoorbeeld weten hoe dat spreekwoord ook alweer luidde. Iets met ‘de huppeldepup-brug op gaan’, maar wat voor brug was het nou? Voer als zoekcommando in: “de *brug op gaan” en je ziet bij de eerste hits dat het om een bietenbrug gaat. Als je eenmaal gewend bent om deze operator te gebruiken, wil je niet meer zonder. Ook leuk: combineer de asterisk met het minteken om allerlei variaties te vinden op een thema. Tik maar eens in: “als * en * op een dag vallen” -pasen -pinksteren en kijk wat creatieve geesten hier allemaal bij bedacht hebben.

  • Twee puntjes ..

    Zoek je een aantal, omdat je het exacte getal niet weet? Plaats dan twee puntjes tussen het laagste en het hoogste getal dat je verwacht. Je weet bijvoorbeeld dat de slag bij Waterloo ergens aan het begin van de negentiende eeuw plaatsvond, maar niet meer precies wanneer. Typ dan in: “slag bij Waterloo” 1801..1825 (de aanhalingstekens gebruik je omdat je exact deze woordgroep zoekt). Je ziet dan meteen, zonder dat je nog op een link hoeft te klikken, dat 1815 het jaar was waarin Napoleon verslagen werd. Dit commando is ook handig voor geldbedragen.

  • Related

    Als je het nog niet kent, is dit misschien wel het leukste commando om eens mee te experimenteren. Met related laat je Google zoeken naar verwante websites. Typ je bijvoorbeeld related:leestafel.info in, dan vind je bij de zoekresultaten allerlei andere recensie- en boekensites. Gebruik dit commando ook eens in combinatie met de URL van je eigen bedrijfswebsite. Het kan reuze-interessant zijn om te zien wat dat oplevert!

Gebruik de toetsencombinatie Ctrl + F

Tot slot nog een onmisbare toetsencombinatie: Ctrl + F. Wie bij Google een zoekwoord intypt, vindt meestal pagina’s vol zoekresultaten. Maar als je een pagina opent, waar staat dat woord dan precies? Dat is lang niet altijd in één oogopslag duidelijk. De toetsencombinatie Ctrl + F (voor Apple-gebruikers cmd + f) helpt je uit de brand. Rechtsboven in je scherm verschijnt een balk. Tik je daar je zoekwoord in, dan wordt het overal waar het op de pagina voorkomt gemarkeerd. In de balk zie je meteen hoe vaak het woord in de tekst staat. Het pijltje naar beneden (rechts van de zoekbalk) brengt je direct naar de eerstvolgende plek waar het gezochte woord voorkomt.

* * *

Er zijn natuurlijk veel meer handigheidjes om op het wereldwijde web snel de informatie te vinden die je zoekt. Maar door met deze zes te beginnen, houd je het overzichtelijk voor jezelf. Heb je die eenmaal onder de knie, dan kun je jezelf altijd nog verder verdiepen in slim zoeken.Succes!

Door: Janneke Sinot