Gevonden: iemand die jouw boek betaalt!

Een boek op de markt brengen is een kostbare aangelegenheid. Dat begint met de tijd die je kwijt bent met het schijven ervan. De meeste auteurs kunnen het zich niet permitteren om een maand vrijaf te nemen en zich terug te trekken op de hei. Om die reden werken ze ’s avonds en in het weekend aan hun boek, een tijdrovend proces dat al snel maanden duurt.

Maar met het voltooien van je schrijfwerk ben je er nog niet. Een goede redacteur haalt de fouten uit je tekst en tilt je manuscript naar een hoger niveau. Een commerciële cover en een professionele opmaak van het binnenwerk zijn essentieel als je straks je boek ook wilt verkopen. Bereid je maar voor op een flinke financiële investering, zelfs vóór je je eerste exemplaar in handen hebt.

Suikeroom

Zou het dan niet mooi zijn als er ergens iemand was die al die kosten van je overnam? Een suikeroom die zijn vinger opsteekt en zegt: “Hé, daar heb je een goed verhaal. Weet je wat? Ik regel die redacteur en die vormgever. Ik zorg voor het drukwerk en de distributie. Jij krijgt een vergoeding voor elk verkocht exemplaar, en ik betaal je alvast een voorschot.”

Een sprookje? Welnee, die suikeroom bestaat echt. En hij heet Uitgever.

En met Uitgever bedoel ik niet een van de vele internetuitgeverijen die je vindt als je googelt op ‘boek uitgeven’. Veel van deze partijen verdienen primair aan de auteur, die de kosten voor redactie, vormgeving en promotie zelf betaalt. Ik bedoel wel de traditionele kwaliteitsuitgever, die je boek uitgeeft en alles voor je regelt. Zijn verdienmodel is uitsluitend de verkoop van boeken. Het is niet gemakkelijk om Uitgever te strikken.

En terecht!

Uitgever investeert een flink bedrag in jou. Dat doet hij alleen maar omdat hij denkt dat hij iets met je boek kan verdienen. Jaarlijks krijgt hij honderden manuscripten opgestuurd, daarvan geeft hij maar een fractie uit.

Wil jij Uitgever overtuigen? Stuur dan niet je manuscript naar hem op, maar een publicatievoorstel. Hiermee maak je aan Uitgever duidelijk wat je plannen zijn. Wat wordt de opbouw van je boek? Wat is de doelgroep en waarom is jouw boek interessant voor deze mensen? Waar liggen volgens jou de commerciële kansen? Waarom ben jij als auteur een interessant persoon? O ja, je stuurt ook een paar hoofdstukken mee. Zodat Uitgever een idee krijgt van je schrijfstijl.

Je kunt een publicatievoorstel vergelijken met het ondernemersplan dat je opstelt als je een lening van de bank nodig hebt om een bedrijf te starten. Ook die geldschieter moet je overtuigen met een goed verhaal.

Tijdens de masterclass Wie geeft mijn boek uit? gaan we in op de verschillende uitgeefvormen en leren we je hoe je een goed publicatievoorstel schrijft.

Lukt het je niet om een traditionele kwaliteitsuitgever te interesseren? Dan blijven er genoeg mogelijkheden over om je boek zonder eigen kapitaal op de markt te brengen. Crowdfunding– waarbij je een bijdrage vraagt in ruil voor een tegenprestatie – is momenteel erg populair. Dit kan ook met boeken.

In de coachingssessie Vind sponsors voor je boek gaan we met jou aan de slag met het opzetten en uitwerken van jouw sponsorcampagne. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en praktijkcases leer je hoeveel mogelijkheden er zijn.

Door: Jan Sinot