Geen excuses meer: waarom iedere schrijver zijn boek kan promoten
Vijf manieren om je twijfels, vooroordelen of bescheidenheid te overwinnen
Je weet het zeker, je boek is een bestseller in spe. Met de juiste marketing en promotie wordt het een hit! Maar daar zit ’m de kneep: je ziet het helemaal niet zitten om jezelf te gaan promoten. In deze blog vijf legitieme excuses van schrijvers en de vaak simpele oplossingen hiervoor. Waar zie jij tegenop bij de promotie van je boek?
“Ik houd er niet van mezelf te promoten”
Ook zo’n last van je calvinistische opvoeding? Je bent niet de enige, velen zijn grootgebracht met het idee dat het onbehoorlijk is om te koop te lopen met je succes. Die overtuiging kan je behoorlijk belemmeren bij het promoten van je boek. “Zo bijzonder is het niet hoor. Een ander had het ook kunnen schrijven.” Onzin natuurlijk, jij bent immers de expert! Jij hebt ervoor gekozen jouw boodschap met de wereld te delen en anderen met jouw kennis te helpen.Een leuke manier om van die belemmerende overtuiging af te komen, is je te láten overtuigen. Weet je zeker dat je boek goed is? Deel exemplaren uit aan andere experts in je vakgebied en vraag ze om hun mening. Geef boeken weg aan mensen van wie jij weet dat ze er veel aan hebben en vraag ze om een reactie. Na zo veel opstekers kun je een stuk makkelijker zeggen dat jouw boek goed is. Bovendien is het niet jouw mening die je naar buiten brengt, maar die van je lezer!En nog een voordeel: vraag direct of je die reacties mag gebruiken. Op je website, in een eventuele tweede oplage van je boek. Of laat ze een recensie plaatsen in populaire online boekwinkels.
“Ik ben te introvert en bescheiden”
Als je het echt moeilijk vindt om met je boek te koop te lopen, laat dat dan aan anderen over. Oftewel: zorg voor ambassadeurs! Hoe doe je dat? Begin in je eigen netwerk. Schakel je familie en vrienden in. Zij kennen je en willen je vast graag helpen.Betrek vanaf het begin zo veel mogelijk mensen bij de totstandkoming van je boek. Vraag proeflezers, vraag een bekend of aansprekend persoon voor het voorwoord of voor een mooie oneliner voor de cover of achterflap. Dit zijn mensen die je boek nu kennen en hun enthousiasme erover graag delen met hun eigen netwerk. En wanneer je steeds meer van dit soort mensen om je heen verzamelt, zul je ook je schroom overwinnen en zelfverzekerder naar buiten treden met jouw boek.
“Ik kan geen lezingen geven”
Jaloers kun je erop worden: sprekers die ontspannen op een podium staan en het publiek aan zich weten te kluisteren met een presentatie of lezing. En na afloop ook nog stapels boeken verkopen. Lezingen geven is inderdaad een uitstekende manier om je boek én je business te promoten (zie ook onze blog: Boek en lezing – een ideale combi). Maar met een onzekere presentatie of een hakkelende voordracht overtuig je je publiek natuurlijk niet.Is spreken in het openbaar niet je sterkste kant? Train jezelf daar dan in. Volg een cursus (bijvoorbeeld bij Speechen.nl) en oefen zo vaak als je kunt voor klein gezelschap. Al is het maar een speech op een bruiloft van je vrienden. Je zult merken dat het je dan steeds makkelijker afgaat en je iedere keer zelfverzekerder en overtuigender je verhaal brengt. Met als gevolg: extra boekverkopen én aanvragen voor nieuwe lezingen.
“Ik houd helemaal niet van sociale media”
Ook daarin ben je niet alleen: er zijn genoeg mensen die niets van doen willen hebben met de sociale media. Prima natuurlijk, maar bedenk wel dat je een belangrijke (gratis!) promotiemogelijkheid laat liggen. Vaak is de weerstand gebaseerd op vooroordelen, bijvoorbeeld dat je hele privéleven op straat komt te liggen, dat mensen alleen maar over onbenullige dingen berichten en het je ongelooflijk veel tijd kost terwijl het niets oplevert.In alle gevallen ligt het er helemaal aan hoe jij ermee omgaat. Je hebt het zelf in de hand. De beste remedie is: probeer het gewoon eens. Kies één medium (bij voorkeur een waarvan je vermoedt dat jouw doelgroep daar ook te vinden is) en ga daar serieus mee aan de slag. Probeer het een maand lang en besluit dan of je het wilt gebruiken of niet. Vind je het lastig om te beginnen? Schakel hulp in, er zijn vast genoeg mensen in je omgeving die je op weg willen helpen.
“Ik kan niet tegen kritiek”
Krijg je al buikpijn bij de gedachte aan een slechte recensie? Heb je slapeloze nachten nog voor je boek te koop is, bang voor wat anderen ervan gaan vinden? Die gevoelens helpen niet echt bij de promotie. Pas als je zelf overtuigd bent van je boek, kun je ook anderen overtuigen.De oplossing ligt voor de hand: zorg dat je zeker weet dat het boek inhoudelijk staat als een huis en je ook taalkundig geen blunders hebt begaan. Of je nu uitgeeft in eigen beheer of via een uitgever, je blijft zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Dus laat vakgenoten en doelgroeplezers meelezen tijdens de redactiefase en check zo nodig alle feiten nog eens. Een goede redacteur en corrector kunnen je daarbij helpen.
Door: Suzanna van der Laan