Esther Bergsma
Suzanna
2

Esther Bergsma: “Door mijn boek bereik ik veel meer mensen”

2

Een boek schrijven levert je veel op, daar kan ook Esther Bergsma over meepraten. Sinds haar boek Hoogsensitieve kinderen verscheen, is haar praktijk volgestroomd, geeft ze seminars door heel Nederland en – het belangrijkste – kan ze veel meer ouders én hoogsensitieve kinderen helpen. “Ik heb mooie en ontroerende berichten ontvangen van ouders die ten einde raad waren en door mijn boek weer hoop kregen.” 

Esther Bergsma deed onderzoek onder bijna zevenhonderd ouders van hoogsensitieve kinderen en verwerkte de resultaten daarvan, aangevuld met heel veel praktische adviezen, in haar boek dat najaar 2016 uitkwam. Ruim twee jaar later is de vijfde druk verschenen, heeft ze landelijke bekendheid gekregen als hoogsensitiviteitsexpert, kreeg ze daarvoor zelfs een prijs toegekend (HSP-professional van het Jaar) én heeft ze via haar online platform Hoogsensitief.nl een grote achterban opgebouwd. Vijf vragen aan schrijfster Esther Bergsma:

Hoe kijk je nu terug op het publiceren van je boek?

Esther Bergsma - hoogsensitieve kinderen“Het moment dat ik mijn boek aan de buitenwereld presenteerde, staat echt in mijn top 10 van mooiste gebeurtenissen. Ik vond het zo mooi om op deze manier, via een boek, ouders van hoogsensitieve kinderen te kunnen helpen. Met individuele consulten bereik je maximaal vijf ouders per dag. Met mijn boek heb ik vele duizenden ouders bereikt.

Ik heb mooie en ontroerende berichten ontvangen van ouders die ten einde raad waren en door mijn boek weer hoop kregen. De concrete handvatten hielpen hen hun kind beter te begeleiden. Bijvoorbeeld een gezin waarin het kind altijd heel laat ging slapen, heeft nu een gezond ritme ontwikkeld. De ouders gaven aan dat dat vooral kwam doordat ze hun kind nu begrijpen.

Bijzonder vond ik ook dat meerdere lezers niet alleen hun kinderen, maar ook zichzelf herkenden in mijn boek. Ze begrepen de worstelingen in hun kindertijd nu veel beter. Ik had me daar niet op gericht, maar door het boek voelden ook zij zich gezien.”

Wat heeft het boek je zakelijk opgeleverd?

“In mijn praktijk merkte ik dat ouders vanuit het hele land mij wisten te vinden. Zo veel, dat ik ben gaan zoeken naar een manier om meer ouders tegelijk te helpen. Dat werd onder meer een online training. Daarnaast kwamen er veel meer verzoeken voor presentaties. Een boek zorgt ervoor dat mensen je zien als een specialist. Iemand aan wie ze graag hun vragen stellen. Dat is voor mij een van de grote voordelen van het uitbrengen van een boek.

Daarnaast kon ik een nieuwe doelgroep bereiken. Mijn boek is ook bedoeld voor professionals die met kinderen werken, bijvoorbeeld in het onderwijs. Ik leverde nog geen diensten aan deze groep, maar nu benaderen ook leerkrachten en kindercoaches mij, op zoek naar tools. Het blijkt een doelgroep die goed bij mij past en waar ik graag mee werk.

Ik gaf mijn boek uit via een dienstverlenende uitgeverij en investeerde dus ook zelf in het boek. Binnen een half jaar was ik al uit de kosten en in de twee jaar daarna heb ik een leuk jaarinkomen met het boek verdiend. Daarnaast ging mijn inkomen fors omhoog doordat ik meer aanvragen kreeg voor consulten, presentaties en trainingen.”

Hoe heeft je boek je zichtbaarheid vergroot?

“Een boek is een mooi reclame-instrument. Je naam staat op een product dat veel mensen in handen hebben. Bovendien is het voor tijdschriften een reden om je te interviewen. Ik ben op basis van mijn boek onder andere geïnterviewd door Het Parool, Dagblad van het Noorden, PrimaOnderwijs, Balans en HappiKids. Ook heeft LOVE TV een item aan mijn boek besteed. Zonder mijn boek hadden ze me niet zo snel benaderd. Dan was ik niet anders dan al die anderen op mijn vakgebied.

Wat me nog het meest verbaasde: dat het (onbewust) zoveel met mensen doet als ze weten dat je auteur bent. Net alsof je kennis dan meer waard is. Voorheen wist ik hetzelfde, maar sinds mijn boek is verschenen hechten ze er meer belang aan als ik erover vertel. Een heel verschil met wanneer je bijvoorbeeld een gratis e-book maakt. Al zijn ze nog zo waardevol, ze lijken een heel andere status te hebben.

Tot slot is een boek ook ideaal om te gebruiken in (online) promotiecampagnes. Een boek weggeven leidt tot een enorm bereik. Vooral mijn acties waarin anderen een boek mochten weggeven door iemand te taggen waren populair.”

Wat heb je van het schrijven van je boek geleerd?

“Een boek schrijven en uitgeven is echt een vak apart. Er zitten zoveel kanten aan die gewoon moeten kloppen om van je boek een succes te kunnen maken. Ik vond het mooi dat mee te maken, maar was ook heel blij met de begeleiding van mijn uitgever. Zij had overzicht en kon de juiste mensen inschakelen.

Ik vond het vooral mooi te zien hoeveel beter een boek wordt als de tekstredacteur (Derk Eimers) zijn werk heeft gedaan. De leesbaarheid is echt aan zijn vakmanschap te danken. En ook de tekstcorrector (Ellen Segeren) heeft belangrijke verbeteringen aangebracht. Onmisbaar!

Ik vond het zoeken naar een goede cover moeilijker dan ik had verwacht. Daar heb ik uiteindelijk klanten over mee laten denken via de sociale media. Hun suggesties gaven handige richtlijnen voor verbetering. Bovendien zorgde het ervoor dat mensen zich al vroegtijdig verbonden voelden met het boek. De voorintekenactie bouwde daar handig op voort, daar was veel animo voor.

Nu ik mijn tweede boek aan het schrijven ben, probeer ik de lessen van de eerste mee te nemen. De belangrijkste is denk ik: heel duidelijk voor ogen hebben welke boodschap je wilt overbrengen. En alle ondersteunende argumenten van tevoren uitschrijven. Die vormen de basis van je hoofdstukindeling. Het fijne daaraan is dat je zo eenvoudiger overbodige informatie schrapt. En je kunt makkelijker je focus pakken elke keer als je weer gaat schrijven.

Verder neem ik bij dit tweede boek mee hoe belangrijk uiterlijk is. Ik heb voor mijn eerste boek gekozen voor de relatief dure opties: volledig in kleur en een harde kaft. Daar heb ik geen spijt van. Als het er professioneel uitziet, straalt dat af op jezelf. Ook nu wil ik weer een prachtig exemplaar afleveren.

Ik laat me bij dit boek opnieuw graag ondersteunen. Gelukkig kent mijn uitgever genoeg mensen die mij werk uit handen kunnen nemen én het boek naar een hoger niveau tillen.

Verder weet ik inmiddels dat schrijven beter gaat als je ongestoord kunt werken. Telefoon uit, mail afgesloten en sociale media niet openen. Door die focus stromen de woorden makkelijker, de voortgang houdt je bovendien gemotiveerd. Voor mijzelf is het prettig deadlines af te spreken. Ik zorg dan dat het afkomt. Een boek is bijna nooit urgent. Terwijl berichten op social media wel urgent voelen. Het gevolg is dat alle tijd opgaat aan niet belangrijke zaken. Deadlines helpen mij te kiezen voor het belangrijke: een boek uitbrengen.”

Wat voor tips heb je voor ondernemers die een boek willen schrijven?

“Zeker doen! Maar denk goed na over de boodschap die je wilt uitdragen. Die boodschap kan de spil van je business worden. En helpt je zoals gezegd bij het schrijven. Het is daarom belangrijk om die scherp te krijgen. En huur eventueel iemand in om het geraamte van je boek goed neer te zetten. Dat betaalt zich zeker terug.”

 

Door: Suzanna van der Laan

 



Reacties
Categorieën