Je ziet ze overal om je heen: ondernemers en kennisprofessionals met een boek op hun naam. Dat is ook niet raar, want een zakelijk boek schrijven levert veel op. Of het nou een managementboek is of een zelfhulpboek, als auteur van een non-fictieboek word je direct gezien als expert. Je krijgt meer autoriteit én meer klanten.
Ben jij er klaar voor om een zakelijk boek te schrijven? Je checkt het met deze tips en tricks.
Waarom een zakelijk boek schrijven?
Eerst even wat meer over waarom een zakelijk boek schrijven zo’n goed idee is. Als ondernemer of professional heb je heel wat kennis en ervaring in huis. Door je gedachtegoed te delen in een boek help je allereerst de lezer vooruit. Maar ook jou als schrijver levert het veel op. Het schrijfproces alleen al helpt je om je visie echt goed scherp te krijgen.
Een boek is daarnaast een fantastisch visitekaartje voor je bedrijf, een sterk staaltje personal branding. Een boek helpt je aan meer klanten, meer omzet en meer (gratis) publiciteit.
Ook een groot voordeel van het schrijven van een zakelijk boek: het combineert geweldig met het geven van lezingen. Symposia, beurzen, congressen, er zijn heel wat gelegenheden waar goed onderlegde experts – zo word je als auteur direct gezien – meer dan welkom zijn. Dat je met een boek op je naam het tarief van je lezingen kunt verdubbelen, is natuurlijk mooi meegenomen.
Kies het onderwerp van je zakelijk boek
Bij het schrijven van een zakelijk boek is het belangrijk je onderwerp goed te kiezen. Iets binnen je expertise ligt voor de hand. Een tip? Laat het beste van jezelf zien – houd geen informatie achter – maar baken je onderwerp wel af. Een goed zakelijk boek schrijven vraagt om keuzes. Wat vind je zelf leuk om te schrijven? Wat wil je doelgroep het liefst lezen? Waar worstelen je klanten mee? Waarmee onderscheid jij jezelf echt van de concurrent? Welk (deel)onderwerp sluit goed aan bij de tijdgeest? Bij het schrijven van een zakelijk boek is het zinvol om jezelf dit soort vragen te stellen.
Een mindmap kan helpen om je definitieve keuze te bepalen. Bedenk daarbij ook: Versterkt een boek over dit onderwerp je business? Wat voor mogelijkheden biedt het onderwerp op marketinggebied?
Heb je je keuze bepaald? Zorg dan dat je echt goed op de hoogte bent van het onderwerp. Een zakelijk boek schrijven vraagt om een leergierige houding. Zie verderop, onder het kopje ‘Doe research’.
Voor wie ga je dat zakelijk boek schrijven?
Dat jij de auteur wordt van die aankomende bestseller is duidelijk, maar de vraag is natuurlijk ook: voor wie ga je dat zakelijk boek schrijven? Een bekende valkuil: denken dat je het beste ‘voor iedereen’ kunt schrijven. Het lijkt misschien alsof je hiermee de verkoopkansen vergroot, maar het tegendeel is waar. Wie een boek schrijft voor iedereen, schrijft een boek voor niemand. Juist door een specifieke doelgroep te kiezen, spreek je jouw ideale lezer echt aan.
Ga je een zakelijk boek schrijven? Bedenk dan vooraf welk probleem je oplost en wie er met dit probleem worstelen. Weeg ook mee wat, met het oog op spin-off, de meest interessante doelgroep is voor je bedrijf.
Beschrijf daarna jouw ideale lezer zo concreet mogelijk. Wat is zijn leeftijd en zijn opleidingsniveau? Gaat het om een man of een vrouw? Wat voor werk doet je doelgroeplezer? Enzovoort. Hang eventueel een foto van je ideale lezer naast je computer, zodat je er steeds aan wordt herinnerd tegen wie je ‘praat’ bij het schrijven van je boek.
Natuurlijk hoef je jezelf bij het schrijven van een zakelijk boek niet te beperken tot één heel specifieke doelgroep. Zo kan een salesboek dat primair gericht is op ondernemers, ook best interessant zijn voor accountmanagers in loondienst die als taak hebben nieuwe opdrachten binnen te halen.
Waarom willen mensen jouw boek lezen?
Een derde tip bij het schrijven van een zakelijk boek: bedenk waarom mensen jouw boek zouden willen lezen. Zeker bij een zakelijk boek verwachten lezers dat je een probleem voor ze oplost, dat je ze iets leert. Als ze de titel en de flaptekst zien, is de eerste vraag die ze zichzelf stellen: wat heb IK hieraan?
Ga je een zakelijk boek schrijven, dan is het verstandig vooraf wat huiswerk te doen. Kijk eens wat er over jouw onderwerp al aan boeken op de markt is. En vooral: hoe jouw zakelijk boek zich onderscheidt van die concurrerende titels. Wat heb jij extra te bieden? Een slim stappenplan? Verrassende praktijkcases? Een inspirerend ondernemersverhaal? Er verschijnen jaarlijks duizenden zakelijke boeken. Maak verschil!
Doe research
Een zakelijk boek schrijven betekent waarschijnlijk dat je nog wat research te doen hebt. Al heb je nog zoveel kennis in huis, tijdens het schrijfproces blijken er altijd wel hiaten te zijn. Ook is het interessant om recente wetenschappelijke inzichten in je boek te verwerken. Ben je dat zakelijk boek eenmaal aan het schrijven, dan is het handig om de benodigde informatie bij de hand te hebben. Doe je research dus bij voorkeur voordat je echt aan het schrijven gaat.
Kies een heldere structuur
Waarschijnlijk schrijf je jouw zakelijk boek om de lezer verder te helpen met je kennis en expertise. Je brengt je boodschap het duidelijkst over met een heldere structuur. Besteed hier ruim aandacht aan. Een logische opzet is een welkome wegwijzer voor de lezer, en voor jezelf een fijn handvat bij het schrijven van je zakelijk boek.
Onder de noemer ‘structuur’ vallen, naast een logische opbouw van de informatie, ook de (terugkerende) bouwstenen die je gebruikt om je boek nog aantrekkelijker te maken. Denk aan kaders met praktijkcases, oefeningen, quotes, illustraties en bijvoorbeeld samenvattingen aan het eind van elk hoofdstuk.
Laat je zakelijk boek proeflezen
Je hebt je onderwerp afgebakend, een goede titel bedacht, een sterke structuur neergezet en je boodschap krachtig verwoord? Dan is je manuscript bijna klaar om naar de vormgever te sturen. Ik zeg ‘bijna’, want eerst heb je nog wat belangrijks te doen: je boek laten proeflezen. Kies hiervoor minimaal enkele mensen uit je doelgroep. Ook een inhoudelijk expert, je businesspartner of bijvoorbeeld een belangrijke klant kun je in deze fase jouw boek laten lezen.
Een zakelijk boek schrijven doe je niet in een dag. Om het maximale te halen uit de tijd en moeite die je erin hebt gestoken, is zo’n ‘proefleesfase’ van grote waarde. Met de feedback van de tegenlezers wordt je boek nóg beter.
Tip: neem de feedback van je tegenlezers serieus, maar voel je niet verplicht om met elke opmerking iets te doen. Maak je eigen afwegingen.
Schakel zo nodig professionele hulp in
Wie een zakelijk boek gaat schrijven, heeft kennis en expertise te delen. Dat betekent niet noodzakelijk dat de auteur in spe ook een goede schrijver is. Kun je hulp gebruiken bij het schrijven? Schakel dan een professional in. Bij voorkeur een schrijfcoach en/of redacteur gespecialiseerd in zakelijke boeken. Samen til je het boek naar een niveau dat je in je eentje nooit bereikt.
Wil je dat je zakelijk boek een goed visitekaartje is voor je bedrijf? Dan is kwaliteit een must.
Een zakelijk boek láten schrijven
Zakelijke boeken worden vooral geschreven door kennisprofessionals en ondernemers. Zeker als je tot deze laatste groep behoort, herken je misschien dit veelvoorkomende probleem: te weinig tijd. Misschien loop je al tijden rond met een goed boekidee, maar komt het er maar niet van dat boek ook echt te schrijven. Denk dan eens aan een ghostwriter. Dit is een professionele schrijver die – zonder dat hij of zij bij naam genoemd hoeft te worden – het complete boek voor je schrijft.
Zo wordt een zakelijk boek schrijven een koud kunstje!
Door: Janneke Sinot