Een verrassende invalshoek voor je boek? Makkelijker dan je denkt!
Hoe origineel is het onderwerp waarover jij een boek wilt schrijven? Grote kans dat er al meerdere boeken over bestaan. Misschien zelfs tientallen. Toch hoeft dat geen enkele belemmering voor je te zijn, zolang je maar een vernieuwende, verrassende of originele invalshoek voor je boek kiest. En dat is makkelijker dan je denkt!
In de journalistiek is het bedenken van een originele insteek een onmisbare vaardigheid. Want ieder jaar weer moeten journalisten dat grote wielerevenement verslaan, weer berichten schrijven over de hittegolf of de vakantie-uittocht. Hoe houd je dat spannend en lezenswaardig? Door het onderwerp steeds weer van een heel andere kant te benaderen.Dit trucje kun je ook toepassen op je boek. Vooral als je gaat schrijven over een onderwerp waar al veel boeken over geschreven zijn. Hoe dat werkt? Vier voorbeelden.
Kies een ander perspectief
Kies een heel ander gezichtspunt. Bekijk je onderwerp letterlijk eens door een andere bril. Beschrijf het niet vanuit de expertpositie, maar door de ogen van jouw klanten, of (als je boek voor de zakelijke markt is) hun klanten. Bekijk het eens door de ogen van een nieuwsgierig kind dat oneindig veel waaromvragen stelt. Of vanuit een honderdjarige die alles al heeft meegemaakt. Ga eens in de schoenen staan van een tegenstander of een criticus.Zoiets kan (afhankelijk van je onderwerp) een heel leuke wending geven aan je boek.
Stel een vraag
Stel een centrale vraag die je in je boek beantwoordt. Een vraag die de mogelijkheid geeft het onderwerp echt uit te diepen. Heb je een leuke vraag bedacht, dan kun je hem zelfs als boektitel gebruiken, of in de subtitel. Een paar voorbeelden:• Wat zit er in uw eten? (gids over E-nummers in voeding)• Wat zou Google doen? (boek over de lessen van het snelst groeiende bedrijf ooit)• Hoe word je 100? (boek over gezond en jong blijven)
Draai het eens om!
Een leuke techniek die ook door bloggers veel wordt toegepast. Zo kon ik boven dit artikel schrijven: “Zo schrijf je een oersaai twaalf-in-een-dozijnboek waar niemand op zit te wachten”. Niet dat dat is wat je wilt, maar zo’n titel trekt wel de aandacht. Het is een manier om jouw informatie net op een andere manier te brengen: Wil jij dit niet? Doe dan dit!
Kies een sterke metafoor
Wanneer je over complexe zaken een boek wilt schrijven, kun je die toegankelijker maken door een mooie metafoor te kiezen. Vergelijk het proces dat je beschrijft eens met iets uit het dagelijks leven. Het bereiden van een maaltijd, het plannen van een feest of een spannende voetbalwedstrijd. Metaforen maken ongrijpbare materie begrijpelijk. Het is niet altijd makkelijk om precies de juiste metafoor te vinden, maar heb je die eenmaal, dan leest je boek straks als een trein!
Door: Suzanna van der Laan