Een praatje houden op je boekpresentatie
Vind je het verschijnen van je boek wel een feestje waard? Dan sta je voor de vraag: hoe geef ik de boekpresentatie vorm? Iets vertellen over je boek ligt voor de hand. Maar hoe doe je dat het beste? En hoe houd je je zenuwen onder controle? Presentatietrainer Jacqueline Hulleman geeft tips.
Is het een goed idee, zo’n praatje?
Jacqueline: “Zeker. Juist het persoonlijk contact dat je maakt als je met een aantal mensen in dezelfde ruimte bent, is heel krachtig. Mensen voelen en ervaren wat voor iemand je bent. Als je dan ook nog een interessant verhaal te vertellen hebt, is voor je publiek de stap naar ‘ik wil dat boek lezen’ veel kleiner dan wanneer het alleen een auteursfoto op de achterflap ziet. Als je het goed doet, zal na afloop van zo’n lezing een groot deel van je publiek denken: van die persoon wil ik meer weten. Of ze raden je boek aan anderen aan. Neem je tijdens je boekpresentatie een filmpje op, dan heb je meteen een mooi pr-middel.”
Wat maakt het tot een succes?
“Belangrijk is dat je het doet op de manier die bij jou past. Misschien heb je een beeld van hoe je als schrijver een boek zou moeten presenteren. Daardoor maak je het praatje algauw te standaard of te algemeen. Echt contact maken met je publiek lukt het beste als je het doet op jouw geheel eigen wijze. Er zijn verschillende manieren om een boekpresentatie te houden. Ga op zoek naar wie jij bent, wat jouw boek te vertellen heeft en wat past bij de mensen op wie jij je richt. Vertel niet alleen vanuit je eigen enthousiasme, maar zorg dat je lezing – het kan ook een quiz of spel zijn – ook interessant is voor hen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Daar heb je als het goed is al over nagedacht bij het schrijven van je boek.”
Jacqueline heeft nog een belangrijke tip:
“Maak keuzes. Ga niet je hele boek vertellen, dat wordt te veel. Het wordt bovendien te vaag, omdat je nergens diep op in kunt gaan. Wat ik aanraad? Licht één aspect uit het boek en belicht dat op verschillende manieren. Maak het persoonlijk, vertel het vanuit je eigen perspectief. Ga niet met bullets en schema’s werken, maar vertel een verhaal.”
Hoe word je je zenuwen de baas?
“Zenuwen horen erbij. Daar heb je altijd mee te maken, of je moet al jaren voor groepen staan. Belangrijk is je te realiseren dat spreken voor een wat groter publiek een kunst en een kunde is. Je schudt het niet zomaar uit je mouw. De clou is: verzet je niet tegen je zenuwen – dat kost alleen maar energie – maar leer ze te gebruiken om nog sterker voor die groep te staan. Ja, een adrenalineboost voelt heftig, maar die kun je gebruiken om nog alerter aanwezig te zijn als spreker. Mijn advies voor een boekpresentatie? Oefen en zie haar als een kleine voorstelling.”
Welke tips heb je voor de vorm van een boekpresentatie?
“Iets interactiefs is altijd een goed idee. Maar ook hier geldt: doe het op je eigen manier. Ben je iemand die graag grappig vertelt, dan is het logisch dat ook tijdens je boekpresentatie te doen. Ben je rustig, ingetogen en introvert van aard, voel je dan niet gedwongen om grappen te maken. Ga op zoek naar wat bij jou past. Al is het maar mensen de ruimte geven om vragen te beantwoorden, hardop of in hun hoofd. Belangrijk is dat je het spreken tot groepen opvat als een vorm van dialoog. Stort je een verhaal over ze uit en zend je alleen maar, dan haken mensen af. Maak dan ook ruimte in je spreken door middel van pauzes en zet punten, zodat mensen je presentatie ervaren als een gesprek – ook als ze zelf niet veel zeggen.”
Opent een boek de deur naar sprekersbureaus?
“Een boek op je naam hebben, is niet bij alle sprekersbureaus een verplichting, maar wordt wel steeds normaler. Er zijn ook sprekersbureaus die erom vragen. Deze bureaus – je kunt je bij meerdere tegelijk inschrijven – kunnen heel behulpzaam zijn bij het vinden van een podium. Wel blijft het belangrijk om vooral zelf wat te doen. Stap in die rol, ga spreken en maak dat op alle mogelijke manieren kenbaar in je netwerk. Zet jezelf neer als een schrijver die ook spreekt. Mijn ervaring is dat je de meeste opdrachten, zeker in eerste instantie, krijgt via mensen die je kennen.”
* * *
Tot zover de tips van Jacqueline. Wil je leren spreken zonder stress? Ideeën om een praatje extra interessant te maken? Afrekenen met je onzekerheid? Via deze link vraag je eenvoudig een ‘spreeksucces-sessie’ aan bij deze presentatietrainer en spreekcoach. Helemaal vrijblijvend bespreekt Jacqueline met je: waar sta je nu, waar wil je naartoe en wat heb je nodig om daar te komen?
Eerst dat boek nog schrijven? Het BoekenBusiness-team helpt je graag!
Door: Janneke Sinot
Meer lezen?
- Boek en lezing – een ideale combi
- Wat vraag je voor een lezing?
- Lezingen gaan geven, zo doe je dat!
- Gratis lezingen geven? Echt niet!
- Verzilver je expertise