Een geniaal idee? Bijt op je tong!

Je bent op een feest en opeens krijg je een geniale ingeving. Trots als je bent, vertel je je gesprekspartner in geuren en kleuren je idee en begin je te filosoferen over de uitwerking ervan. Uren later denk je terug aan het gesprek en kun je jezelf wel een trap verkopen. Waarom ben ik erover begonnen? En waarom uitgerekend tegen die persoon? Maar meteen ook: ben ik als eerste bedenker van het idee wettelijk beschermd?

Hoe dat zit, lees je in deze gastblog van Shyreen Sheoraj Panday, jurist bij De Raadgevers.

Registratie

Ideeën kan iedereen hebben en ze worden op zich niet door de wet beschermd. Er is wel een mogelijkheid om ideeën te registreren bij het i-depot van het Benelux Bureau voor het Intellectuele Eigendom in Den Haag. Met zo’n registratie kun je bewijzen dat je op een bepaald moment het idee al had. Op basis van de registratie in het i-depot kun je anderen niet verbieden om hetzelfde idee uit te werken, te produceren en te vermarkten.

Geheimhouding

Als je anderen nodig hebt bij het verder uitwerken van het idee of een deel daarvan, kun je hun hulp inroepen. Laat de personen die je inschakelt dan wel een geheimhoudingsverklaring tekenen, voordat je ook maar iets loslaat over je idee.

Auteursrecht

Pas op het moment dat er sprake is van veel meer dan enkel een idee, namelijk van een vergevorderd plan ten aanzien van de uitwerking en uitvoering ervan, kan er sprake zijn van bescherming van het auteursrecht op dit idee. Pas dan is er namelijk sprake van een ‘werk’ zoals bedoeld in de Auteurswet.

Om bescherming onder de Auteurswet te genieten, dient er sprake te zijn van ‘een werk, dat een eigen oorspronkelijk karakter bezit en het persoonlijk stempel van de maker draagt’.

Vloek en zegen

Auteursrechtelijke bescherming genieten is zowel een zegen als een vloek. Als rechthebbende kun je snel optreden tegen inbreukmakers. Dit bevordert de creativiteit, omdat je weet dat je zelf de vruchten plukt van het werk dat je doet. Nadeel is dat als iemand anders iets verandert aan jouw werk, er een nieuw werk ontstaat met dezelfde auteursrechtelijke bescherming. Gelukkig kijken rechters naar het totaalbeeld dat door het werk wordt opgeroepen om te bepalen of er sprake is van een auteursrechtelijk werk en of er sprake is van inbreuk op dat werk. Wil iemand met een kleine aanpassing met jouw idee aan de haal gaan, dan kan de rechter dit zien als ‘slaafse nabootsing’ en ben je op grond van een andere wet beschermd.

Tip: Heb je nog eens een geniale ingeving? Bijt dan op je tong en bedenk hoe vervelend het voelde toen je dacht dat een ‘vriend’ er met jouw idee vandoor zou gaan…

 

Door: Shyreen Sheoraj Panday
De Raadgevers bedrijfsjuristen
www.deraadgevers.nl
Tel. 088 133 11 33